Selecteer een pagina

Hoe vaak komt het niet voor dat je bij een gelegenheid bent en er loopt iemand binnen met een kledingcombinatie waarvan je denkt: “Vind je dat echt mooi?”. Of misschien denk je wel: “Zeker niet gepast voor deze gelegenheid.”? Na een aantal blogs te hebben geschreven over shirts en T-shirts, merk ik dat ik wat beter om me heen ben gaan kijken naar wat mensen allemaal aandoen en wat ze dragen. En daarbij valt me op dat mijn mening over kleding en kledingstijlen behoorlijk veranderd in de afgelopen 15 jaar. Toen droeg ik namelijk uitsluitend kistjes, zwarte jeans of parachutistenbroek en een zwate longsleeve met daarop de print van een of andere metal album dat ik op dat moment geweldig vond. Geweldige periode.

Tegenwoordig denk ik hier wel heel anders over. Ik vind nog steeds dat kleding een statement mag maken, maar het hoeft niet van de daken geschreeuwd te worden, noch opgeslokt te worden in de kleur van de nacht. Kleding en kledingstijlen zijn subtiel, zeggen iets over de mens alsook gelegenheid waar hij zich in bevindt. Een mooi onderwerp dus voor en blog. Vandaar deze blog over wat een man zoal in zijn gaderobe moet hebben en hoe ik denk dat hij zich het beste bij verschillende gelegenheden kan kleden. Uiteraard is het slechts mijn mening en over smaak valt niet te twisten.

Maar omdat het leuk is om over smaak te twisten, wil ik jullie toch uitnodigen om gezellig mee te doen in de discussie. Als je het ermee eens bent, maar ook zeker als je het er niet mee eens bent. Immers kleding is voor iedereen anders. En individualisme is een groot goed. Dus hier mijn lijstje van kleding die een man in zijn kast moet hebben en “soms wat hij zeker NIET in zijn kast moet hebben” volgens mij. Dus… Een man kleden doe je zo!

Laten we beginnen bij de Essentials:

–        Ondergoed

Genoeg moderne boxers of slips zodat je de week doorkomt zonder eentje uit de wasmand te moeten “lenen”.
Ikzelf ben van de strakkere boxershort met korte pijp. Zit comfortabel, ziet mooi uit en valt glad onder iedere broek, waardoor je geen gekke naden krijgt. Google schijnt het met me eens te zijn, want de zoekopdracht “heren ondergoed” laat bijna uitsluitend boxers zien. Een enkele moderne slip staat ook op de lijst, maar de klassieke witte onderbroek met gulp is nergens meer te bekennen. En dat is maar goed ook! Dus als je er nog hebt liggen, gooi ze dan alstublieft meteen na het lezen van deze blog weg, tezamen met ondergoed dat verkleurd is en/of gaten heeft.

–        T-shirts / onderhemden

Twee helder witte T-shirts.
Iedere man zou in ieder geval 2 witte T-shirts in zijn kast moeten hebben. Van goede kwaliteit en kraak helder. Zo’n T-shirt is prettig als het wat kouder is als onderhemd, en zorgt er meteen voor dat je minder last hebt van zweetvlekken onder je oksels. In de zomer staat het mooi op een blauwe jeans met sneakers. Niets mis mee. Een klassiek mouwloos hemd zoals we die van vroeger kennen, mag je tezamen met je opa-onderbroek als poetslap gebruiken of beter meteen weggooien. Dat draagt niemand meer.

–        Sokken

Minimaal 10 paar in kleuren zwart (2-3 paar), donker blauw (2-3 paar), witte sportsokken (2 paar), enkelsokjes zwart en wit (2 paar).
Het thema sokken is interessant, omdat naar mijn mening heel veel mannen hier de mist in gaan. Zwarte sokken in witte sportschoenen of sneakers, hoge sokken in sandalen, of sokken met felle prints. Van alles kom je tegen. Schijnbaar heerst de gedachte dat je sokken toch niet ziet omdat ze immers in je schoenen zitten. Maar niets is minder waar. Recentelijk zag ik in een trein van Frankfurt naar Aken een jonge man in een keurig donker blauw kostuum met strak wit shirt, zichzelf helemaal voor gek zetten door gifgroene sokken in bruine schoenen te steken.

Het zou misschien opvallend mooi geweest zijn als hij gekozen had voor een shirt in dezelfde kleur, of misschien zijn stropdas. Maar nee hij koos voor gifgroene sokken op een anderzijds normaal kostuum. Beetje een misser dus. Tenzij je extreem goed bent in het maken van gewaagde combo’s (en dat ben ik zelf niet) is mijn mening dat de zwarte en blauwe sokken goed samen gaan met jeans en gelijk gekleurde schoenen. En aangezien we tegenwoordig het vaakst een jeans dragen, kun je dus niet veel fout doen. Witte sportsokken zijn ook een instant hit… maar alleen als je aan het sporten bent. Enkelsokjes zijn prettig om te dragen onder een korte broek. Een korte broek en hoog opgetrokken sokken ziet namelijk naar mijn mening niet uit. Tot slot nog iets over sokken met een grappige print of leuk motief. Hartstikke leuk natuurlijk. Ik vind mijn “Kerstmis sokken” hartstikke leuk en draag ze graag op kerstavond. Maar maak jezelf a.u.b. niet wijs dat een volwassen man met starwars sokken aan op zijn werk, “ludiek” is.

–        Schoenen

Eén paar zwarte lederen schoenen, 1 paar bruine of blauwe lederen schoenen, 1 paar wandelschoenen, 1 paar sportschoenen en 1 paar sneakers.
Ja, geloof het of niet, maar niet alleen vrouwen behoren meer dan een paar schoenen in hun kast te hebben. Ook de welgeklede man heeft een arsenaal aan schoenen tot zijn beschikking. De eenvoudige nette zwarte schoen is voor iedere dag. Deze zijn af te wisselen met de bruine/blauwe. Dit omdat variatie goed is en tevens is het beter voor je voeten om geregeld andere schoenen aan te doen. De wandelschoenen zijn optioneel en alleen voor mensen die het leuk vinden om van het pad af te gaan (zoals ik). Loopt een stuk fijner en met minder risico voor omzwikken.

Natuurlijk moet je een paar sportschoenen hebben. Sporten is immers goed voor je. Dus draag je sportschoenen. Maar, opnieuw,  alleen als je gaat sporten! Sportschoenen onder normale/nette kleding vind ik een fashion flater. Zeker onder een kostuum. (Dat geldt overigens ook voor een T-shirt met daarover een colbert) Sneakers daarentegen kunnen prima onder een jeans of korte broek. Het zegt dat je hip en relaxed bent. Dus prima om mee door de stad te wandelen, of in het park te hangen met wat vrienden. Maar weer niet geschikt op de professionele werkvloer. Dan kun je beter bij de standaard lederen schoen blijven.

Maar welke schoen je ook kiest, zorg voor passende sokken! Dus geen witte sokken in zwarte schoenen, of een drukke print of gifgroen op een blauw kostuum. Ook a.u.b. geen zwarte sokken in sportschoenen. Maar al deze dingen zijn nog niet zo fout als sokken in sandalen.

–        Broeken

Jeans (minimaal 3 blauw, 1 zwarte/grijs), pantalons (minimaal 2), korte broeken (minimaal 3)
Valt eigenlijk niet veel meer over te vertellen. Een jeans is altijd goed. Het enige waar je op moet letten is dat hij goed zit. Dus de maat moet goed zijn, niet te groot niet te klein. Tegenwoordig zijn gaten in de knieën helemaal in en is een jeans met een strakke pijp helemaal hip. Ik ben er niet zo’n fan van, maar vind het toch belangrijk een beetje de mode te volgen. Meer kan er gezegd worden over de pantalons. Iedere man zou een of twee pantalons in zijn kast moeten hebben.

Bij sommige gelegenheden is het net wat fraaier dan een jeans. Ik raad aan een zwarte, omdat dat overal bij past en een andere (neutrale) kleur. Pantalons zijn zeer geschikt voor iets chiquere feestjes en events zoals bruiloften, Kerst, 50-jarig jubileum, etc. Korte broeken zijn er voor als het warm is. Deze mogen gerust een print hebben of effen zijn, maakt niet uit. Zolang je de regel maar onthoudt, geen print op print. Dus een effen shirt of T-shirt over een broek met print en visa versa.

–        Shirts

Minimaal 1 wit en 1 zwart shirt.
Als je het blog gelezen hebt over overhemden.com, dan weet je dat ik van shirts houdt. Omdat ik redelijk slank ben en niet al te groot, ga ik voor slimfit en Italiaans gesneden. Ook houd ik van afwijkende boorden en kragen. Heel modern en altijd genoeg variatie. Als het shirt van hoge kwaliteit is, kun je eigenlijk al niet fout zitten. Voor mij dus liefst een hele kast vol, maar wit en zwart zijn eigenlijk essentieel.

–        T-shirts

Zoveel je er maar wilt op welke manier je maar wilt.
Als het al T-shirt weer is, kan het niet gek genoeg zijn. Effen, met print voor, met print achter, print helemaal rondom, het maakt allemaal niet zoveel uit. Zolang je maar onthoudt, geen print op print. Oh ja, en vergeet de juiste sokken en schoenen niet. Korte broek, hip t-shirt en zwarte lederen schoenen is ook niet bepaald hip te noemen. (ergo de keuze in schoenen hierboven)

–        Kostuum

En last but not least, minimaal 2 kostuums. Stropdas mag.
Ja lieve mensen … Iedere man, ongeacht zijn komaf, beroep, persoonlijke voorkeur, lengte, breedte, hoogte, etc. zou minimaal 2, mooi op maat gemeten kostuums in zijn kast moeten hebben hangen. Immers een kostuum is het harnas van de moderne man maar tevens ook een van de meest erkende en geaccepteerde chique kledingcombinaties in de beschaafde wereld. Natuurlijk zou ik over dit onderwerp alleen al een blog op zich kunnen schrijven.

Wat is een goed kostuum, welke kleur, schnitte, etc.? Maar bedenk je bij het kiezen van een kostuum het volgende: de best geklede mannen op deze aardbol, zeg de George Clooney’s, de Umberto Tan’s van deze wereld, dragen geen glimmend groene, fel witte of knal rode kostuums. Ze houden het bij eenvoudig, kwaliteit kostuums die heel precies passen. Ik adviseer een donker kleurig en grijs kostuum en je gaderobe is compleet. Trust me. De meeste dames, ook als ze het tegendeel beweren, kijken graag naar een man in een strak kostuum. (Zeker als de man zelf ook een beetje strak is)

Essentiële kledingstukken

Zo, dit zijn naar mijn mening de essentiële kledingstukken die iedere man in zijn kast zou moeten hebben hangen om goed voor de dag te kunnen komen in de meest uiteenlopende situaties en gelegenheden. Meer mag natuurlijk altijd, maar met deze combinatie heb je op het strand, in de kroeg, op een bruiloft, met Kerst, altijd de juiste kleding in je garderobe om een goede eerste indruk te kunnen maken. En dat is belangrijk immers “Kleding maakt de man”. Toch?

Misschien is jullie overigens opgevallen dat ik me bewust net geuit heb over merken. Mij boeit het merk van de kleding die ik draag namelijk niet zo. Zo heb ik bijvoorbeeld een aantal naamloze maar wel hand gemaakte shirts in mijn kast hangen die ik veel liever draag dan welk shirts gekocht van een bekend even duur merk. De kwaliteit bepaalt de look evenals de man die erin zit.

Lees ook:

Hopelijk vinden jullie mijn blog leuk en inspireert mijn mening tot veel discussie. Veel kleed plezier!

Foto is van Hugo Boss

Geverifieerd door ExactMetrics