Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > ‘Dop’ van Jonne Kramer 9+

‘Dop’ van Jonne Kramer 9+

Onze dochter en ikzelf hebben genoten van de schrijfstijl van Jonne Kramer in Het raadsel van de zee 10+. Ze besteed veel aandacht aan het neerzetten van de personages en de sfeer die hen omringd. Dit maakt haar debuut erg levendig. Als dochterlief verneemt dat er een nieuwe titel in aantocht is begint ze te juichen. We mochten ‘Dop’ alvast lezen en dit vinden we ervan.

‘Dop’

De elfjarige Dorothea noemt zichzelf graag Dop. Ze woont in een dorp en groeit op bij haar welgestelde ouders. Toch is Dop bij hen weggegaan om haar droom achterna te gaan. Ze woont in bij de molenaar van het dorp en zijn zoon Leo. Ze wil molenaarsknecht worden en bakt krentenbollen naar het recept van de ex-vrouw van de molenaar. Stiekem deelt ze een gedeelte van deze krentenbollen uit aan de arme mensen wanneer ze met de ezel bestellingen gaan rondbrengen aan de bakkers van het dorp.
De laatste tijd waart er een raadselachtige ziekte rond in het dorp. Mensen zijn er flink ziek van en zijn op zoek naar de oorzaak. Een aantal klanten van de bakker in de rijke wijk zijn ziek geworden. Dat is vreemd. Later volgen ook klanten van de andere bakkers. Wacht eens, Dop bevoorraad hen. Dorpelingen vonden Dop altijd al een vreemd kind, wie noemt zichzelf nou Dop? En wie verlaat nu zijn ouders om bij de molenaar te gaan wonen? Dop voelt zich gedwongen om de waarheid te achterhalen, om haar eigen onschuld te bewijzen. Wie kan ze vertrouwen?

Onze leeservaring

Dop wordt omschreven als de vrouwelijke Robin Hood. Stelen van de rijken en weer uitdelen aan de armen. Ter ondersteuning van dit gegeven draagt ze zelf een exemplaar van het boek bij zich.
Het personage Dop sluit erg aan bij de belevingswereld van haar lezende leeftijdgenoten. De wereld om hen heen vergroot zich en ze durven te dromen over de toekomst. De les dat niet iedereen te vertrouwen is, is een harde maar realistische les.
Er wordt wederom veel aandacht besteed aan het neerzetten van de sfeer. Deze romantische sfeer wordt naar gelang het verhaal vordert steeds wat grimmiger. Na een aantal verrassende wendingen komt Dop gelukkig achter de waarheid. Dat is prettig voor de lezers en voor haar zelf natuurlijk.

Boekinformatie

Titel: Dop
Auteur: Jonne Kramer
Illustrator: Karl James Mountford
Uitgeverij: Billy Bones
ISBN: 9789463850285
Leeftijd: 9+

Lees ook:

Wist jij al jong wat je wilde worden?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics