Thuisleven.com
Dit zijn de verschillen tussen automatische en quartz horloges.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Fashion > Sieraden > Dit zijn de verschillen tussen automatische en quartz horloges

Dit zijn de verschillen tussen automatische en quartz horloges

Ben je van plan om een horloge te kopen, maar weet je nog niet zeker wat voor soort horloge bij je past? Het is belangrijk om eerst goed na te denken over het soort horloge dat je wilt kopen, voordat je een investering doet. Een goed horloge is namelijk niet goedkoop en het zou zonde zijn als je achteraf niet tevreden bent met het model dat je aan hebt geschaft. 
Er zijn veel soorten horloges, maar als het gaat over de manier waarop het horloge werkt, dan onderscheiden we twee soorten: het automatische horloge en het quartz horloge. Deze twee soorten zijn zeer verschillend in zowel de werking als het uiterlijk. 
In dit artikel lees je alles over deze twee soorten horloges. Na het lezen zul je een betere overweging kunnen maken over welk horloge je koopt. Lees daarom snel verder.

Automatische horloges

Automatische horloges zijn zeer gewild vanwege het lage onderhoud dat je aan het horloge hebt. Dit soort horloges hebben geen batterij. De energie die het horloge gebruikt om te kunnen blijven lopen, haalt het uit je polsbewegingen. Doordat je tijdens het lopen, sporten en werken je pols beweegt, wordt er een gangreserve opgebouwd. Deze energiereserve kan het horloge 24 tot 48 uur draaiende houden. Dit betekent dat wanneer je het horloge niet draagt, het toch in werking blijft. De automatische horloges van chrono24.nl zijn daardoor ook geschikt voor wanneer je het horloge niet elke dag, maar wel regelmatig draagt.

Voordelen van automatische horloges

Omdat automatische horloges geen batterij hebben, zijn dit soort horloges een stuk beter voor het milieu. Het vervaardigen van batterijen kost namelijk erg veel energie en laat een grote voetafdruk achter op het milieu. Het elimineren van batterijen in horloges kan daarom bijdragen aan een schoner milieu. Voor een tweedehand horloge hoeven geen nieuwe grondstoffen gewonnen te worden voor de productie. Ook hier help je het milieu een handje mee.

Nadelen van automatische horloges

Aan het dragen van deze technologische wondertjes zitten helaas ook minder leuke aspecten. Zo is een automatisch horloge bijvoorbeeld veel gevoeliger voor schade. Laat je het horloge vallen of stoot je het ergens tegenaan? Dan zou het kunnen dat het horloge snel kapot gaat. Daarnaast hebben automatische horloges geen batterijen die vervangen moeten worden, maar moeten ze wel af en toe naar de juwelier voor een keuring en een goede schoonmaakbeurt.
Het grootste nadeel is echter dat een automatisch horloge vrijwel altijd een tijdsafwijking heeft. Het komt regelmatig voor dat een horloge seconden tot zelfs minuten afwijkt van de werkelijke tijd. Dit kan erg vervelend zijn, vooral wanneer je het horloge wilt gebruiken voor bijvoorbeeld het bijhouden van een tijdrace. Voor dit soort evenementen wordt dan ook altijd een quartz horloge gebruikt. Zelfs in automatische horloges van dure merken, zoals Rolex, kan een afwijking voorkomen. 

Quartz horloges

Quartz horloges werken met een kwartskristal en hebben altijd een batterij. Het kwarts geeft trillingen wanneer het onder stroom wordt gezet. Hierdoor zijn afwijkingen in de tijd dat het horloge weergeeft minimaal.
Dit soort horloges zijn degelijker en vooral preciezer. Om deze reden hebben quartz horloges vaak een functioneel doel, zoals het timen van races tijdens evenementen, zoals de Formule 1, GP Motocross en de Olympische Spelen. Ook zijn quartz horloges om deze reden populairder. De meeste mensen dragen een horloge tenslotte om de tijd te kunnen bijhouden.
De batterij van een quartz horloge moet af en toe vervangen worden, maar dit kun je gemakkelijk bij een juwelier laten doen of gewoon zelf doen. Omdat de kast open moet worden gehaald voor het vervangen van de batterij is het wel nodig om hierna een waterdichtheidstest te laten uitvoeren. Quartz horloges zijn daarnaast een stuk goedkoper dan automatische horloges. 

Draag jij graag een horloge?

Bron afbeelding: Pixabay door Silke

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

8 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics