Selecteer een pagina

“Koop een zelfhulpboek en wordt gelukkig!” Dat is de boodschap die we steeds vaker horen. En het lijkt erop dat velen die boodschap aan het hart nemen, want de verkoop van zelfhulpboeken is de afgelopen jaren explosief toegenomen.

Aantallen zelfhulpboeken

In 2012 werden in Nederland 250.000 zelfhulpboeken verkocht, in 2017 waren dat er al 700.000. En de verwachting is dat het aantal boeken dat in 2023 wordt verkocht, nog veel hoger zal liggen. Dit komt doordat steeds meer mensen geloven in de kracht van zelfhulp. De populariteit van zelfhulpboeken is niet alleen in Nederland, maar is overal ter wereld toegenomen. In de Verenigde Staten worden jaarlijks meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.

Het gevaar van zelfhulp

Als je iets wilt weten, is er tegenwoordig geen beter medium dan het internet. Er is een overvloed aan informatie op het web. Je kunt alles vinden wat je nodig hebt, of het nu gaat om het weerbericht, het nieuws of de laatste roddels. Maar als het gaat om advies, is het internet niet altijd de beste plek om het te zoeken. Het kan aan te bevelen zijn om op zoek te gaan naar een zelfhulpboek dat bij je past. Als je een zelfhulpboek koopt, moet je wel oppassen dat je niet in een vicieuze cirkel raakt. Je koopt een boek om je problemen op te lossen, maar door het lezen van het boek raak je steeds meer bezig met je problemen. Dit is één van de valkuilen. Wees je daar van bewust.

Zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken kunnen je helpen met allerlei problemen, van relatieproblemen tot financiële problemen. Er is voor ieder wat wils. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun geluk en willen daarom ook zelf iets aan doen. De populariteit van zelfhulpboeken is daar mede het gevolg van.

Vergewis jezelf ervan dat de schrijver weet waar hij of zij het over heeft door eigen ervaring en indien mogelijk wordt gestaafd door bronnen. Probeer vervolgens je problemen zelf op te lossen of zoek er professionele hulp bij mocht het je boven je hoofd groeien. 

Investeringsboeken

Zelfhulpboeken zijn niet alleen populair, ze zijn ook goed voor je portemonnee. Het is een investering in jezelf die je altijd bij je kunt dragen. Een zelfhulpboek kost vaak rond de 10 euro en kan je leven voorgoed veranderen. Veel mensen die een zelfhulpboek of investeringsboek hebben gelezen, zijn daarna gelukkiger en succesvoller. Dit komt omdat ze beter in staat zijn om met problemen om te gaan en hun leven proactief in te richten.
De term investeringsboeken kan je ook letterlijk nemen. Er bestaan tal van zelfhulpboeken over financiële onderwerpen als beleggen en hoe je sneller rijk kunt worden. 

Lees ook:

Wat is jouw favoriete zelfhulpboek? Laat het ons weten in de reacties!

Afbeelding van Tiny Tribes via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics