Selecteer een pagina

Heb je ooit al eens stil gestaan bij de momenten waarop je eet en drinkt? En sta je dan ook stil bij hetgeen je eet en drinkt?
Veelal is een automatisme. Kijk maar eens naar de warme maaltijd, ik heb nog nooit mensen als ontbijt aardappels, groenten en vlees zien koken en daarna op zien eten. Maar een kopje koffie in de ochtend samen met een boterham is iets wat ik dan wel weer vaak zie. De vraag is echter of dit wel zo verstandig is…

Cortisol

Het hormoon ‘Cortisol’ heeft invloed op ons slaap en waakritme. Gedurende de dag maakt je lichaam steeds een andere hoeveelheid van dit goedje aan. Zo produceert het ’s ochtends een flinke hoeveelheid om makkelijk wakker te kunnen worden en naarmate de dag vordert neemt de productie af.
Als je ’s ochtends uit bed komt en je neemt de krant uit de bus en gaat deze lezen samen met een kopje koffie, kun je je afvragen of dit nu wel zo verstandig is. Coffie bevat namelijk cafeïne en deze verstoort de natuurlijke aanmaak van het hormoon. Hiermee fop je dus als het ware je lichaam en gaat deze meteen over naar een actieve stand. Koffie drinken om wakker te worden is dus eigenlijk niet noodzakelijk, immers had het hormoon Cortisol hetzelfde gedaan.

Tip: Drink een lekker kopje koffie met de Nespresso cups van koffiecentrale.nl.

Het beste moment om een kopje koffie te drinken

Als je begrijpt dat je met cafeïne, de Cortisol productie verstoort is het dus eigenlijk al simpel om te raden wanneer het nou effectief is om koffie te drinken. Namelijk op het moment dat het Cortisol aanmaak op een lager pitje gaat zitten. Dat gebeurt rond een uur of drie. Wil je dus een goed effect hebben op je kopje koffie dan doe je er verstandig aan om rond drie uur te genieten van zo’n heerlijk kopje zwarte levenselixer.

Wanneer drink jij graag je kopje koffie, of ben je meer een theedrinker?

Geverifieerd door ExactMetrics