Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Servies en toebehoren > Dippen in olijfolie met Keramieken Olijfolieschaaltjes

Dippen in olijfolie met Keramieken Olijfolieschaaltjes

De Keramieken olijfolieschaaltjes van Style de Vie die in de Lente Foodybox 2021 zitten zijn dé eyecatcher hier in huis geworden. Tijdens het spelen van een spelletje, het kijken van een film en zelfs voor het eten belanden de schaaltjes op tafel. Elke keer weer zit er olijfolie in maar wel op verschillende manieren. Omdat het mij duidelijk werd dat niet iedereen weet hoe je dippen in olijfolie het beste kunt doen geef ik je een kleine cursus.

Olijfolie én olijfolie

Tussen olijfolie zit veel verschil. Als je wilt gaan bakken en braden dan zijn gewone olijfolie en vierge olijfolie heel geschikt. Voor koud gebruik neem je liever extra vierge olijfolie. Ga je de extra vierge olijfolie verhitten dan kunnen er schadelijke stoffen, zoals PAK’s, ontstaan (PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen en komen ook vrij bij aangebrand eten).

Naast deze verschillende soorten olijfolie zijn er ook nog eens tal van variaties in de olijfolie. Zie het een beetje als wijn.

Extra vierge olijfolie om te dippen

dippen in olijfolie
1e foto: olijfolie van Oil & Vinegair speciaal om brood te dippen en rechts olijfolie met smaakjes. Middelste foto: dippen in de Style de Vie schaaltjes. Derde foto: Bol eten 😉

Nu we weten dat er verschil zit in olijfolie kunnen we de gewone en vierge olijfolie schrappen en ons focussen op de extra vierge olijfolie. Immers is deze geschikt om te dippen. In olijfolie zit veel verschil qwa smaak. Mocht het nou een van de eerste keren zijn dat je olijfolie gaat proeven dan zal dat niet de meest eenvoudige klus zijn. Echter door met regelmaat verschillende soorten olijfolie te proeven zal je smaken gaan herkennen (vergelijk het wederom met wijn).

Als eerste tip kan ik je meegeven dat het verstandig is om je ogen niet te gebruiken tijdens het proeven van een goede olijfolie. De kleur van een olijfolie zegt namelijk niks over de kwaliteit van een olijfolie. Bij olijfolie ga je juist op de geur af: een goede olijfolie ruikt fruitig. Als je mensen hoort praten over olijfolie zal je merken dat men spreekt over aroma’s van tomaat, amandel, kruiden en sommigen zelfs over banaan…

En dan is er natuurlijk nog de smaak!

Olijfolie proeven na een bakkie koffie, dat gaat het hem niet worden. Ook de parfum, deodorant en zelfs shampoo kunnen je zintuigen beïnvloeden. Probeer dus nuchter en schoon te proeven. Het proeven van een olijfolie doe je hetzelfde als bij een wijn. Neem een klein glaasje, schenk er wat olijfolie in en proef dit met teugjes. Bedenk dat de geur dus belangrijk is bij het proeven en niet de kleur. Kortom een donker en taps toelopende bovenkant zal het goed doen.

Een goede olijfolie is vet maar laat geen vette nasmaak achter in de mond. Nadat je de ene olijfolie hebt geproefd hoef je niet je mond te neutraliseren voor de andere olijfolie. Ga je er echt heel veel achter elkaar proeven dan is wat water, een stukje appel of wat Griekse yoghurt goed om te neutraliseren.

Heb je een olijfolie gevonden die niet goed ruikt dan valt deze meteen af. De olijfolie is dan defect zoals ze dat officieel zouden zeggen. Maar wat is dan de perfecte olijfolie? Nou diegene die jij lekker vindt ruiken en smaken én dat is voor iedereen anders.

Wil je veel meer weten over olijfolie dan raad ik je aan om het boek Olijfolie – het naslagwerk aan te schaffen. Hierin staat alles nog wat uitgebreider beschreven. Ik heb er zelf echt heel veel aan (gehad).

Recepten voor dips

dippen in olijfolie
Schaaltjes, broodplank en mes van Style de Vie.
  • Pure Olijfolie.
  • Kruiden door de olijfolie (denk aan tijm, rozemarijn, basilicum maar ook aan knoflook).
  • Smaken olijfolie (zo heb ik van mijn moeder met Kerstmis een olijfoliesetje gekregen met bijzondere smaken van bijvoorbeeld sinaasappel).
  • Zout, knoflookteentje en olijfolie.
  • Zout met olijfolie.
  • 50 ml olijfolie, 1 takje verse rozemarijn, 1 teen knoflook, sap van ¼ citroen en 1 tl zeezout. Hak de rozemarijn fijn, pers de knoflook en de citroen uit en meng alle ingrediënten door ze door elkaar te roeren.
  • Olijfolie met wat balsamico azijn
  • Olijfolie met gekochte dippers. Als je allemaal niet zo goed weet hoe je het aan moet pakken of juist eens iets anders wilt dan zijn er in diverse winkels kant en klare dippers te koop die je moet aanlengen met olijfolie. Even roeren en en dippen maar.

Serveer de dips met vers en het liefst nog warm (stok)brood

De keramieken olijfolieschaaltjes van Style de Vie zijn niet alleen erg handig om uit te dippen maar ook nog eens een lust in het oog. Vul ze maar eens met olijfolie en kijk dan wat het bijzondere effect is.

Dip jij wel eens olijfolie?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics