Thuisleven.com
visgraat vloer
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Vloer > De visgraat vloer is een duurzame en mooie keus

De visgraat vloer is een duurzame en mooie keus

Ben je van plan om een houten vloer te plaatsen? Dan is het overwegen van een visgraat vloer zeker de moeite waard. Met een visgraatvloer haal je namelijk niet alleen de natuur in huis maar ook meer kleur. In dit artikel vertel ik er je meer over.

Natuur in huis

We zijn allemaal gek op de natuur en willen deze dan ook graag naar binnen halen. Dat blijkt wel aan het feit dat er per minuut 36 voetbalvelden aan bos verdwijnt. Een schrikbarend getal waar we echt iets aan moeten doen. Ontbossing zorgt namelijk voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot en speelt daardoor een grote rol in klimaatverandering. Daarnaast is maar liefst 80% van alle dieren op aarde afhankelijk van het bos. En dan heb ik het nog niet gehad over de miljoenen mensen die in het bos leven of werken.

Is een houten vloer dan wel zo’n verstandige keus?

Door verstandige keuzes te maken wordt dit niet het toekomstige bos.

Ja! Een houten vloer is absoluut een verstandige keus! Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof (dat in de lucht vrijkomt) en biomassa (zoals hout, blad en wortels). Als bomen groeien slaan ze extra CO2 op, deze wordt vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom. Dit proces stopt zodra de boom uitgegroeid is.

Zodra het hout van de boom verbrandt of wegrot komt de CO2 weer terug in de vrije lucht. Met andere woorden het is onwijs verstandig om een kleine boom te laten groeien tot deze volgroeid is en dan om te haken en te gebruiken voor bijvoorbeeld een visgraat vloer, een tafel of andere houten meubels. Op de plek waar de boom stond kan dan een nieuwe boom geplant worden voor een nieuw proces.

Geen bomen uit de tropische bossen in de Zuid-Amerikaanse Amazone, het Afrikaanse Congobekken en Zuidoost-Azië maar van verantwoord bosbeheer

Als je voor iets kiest dat van hout is moet je meteen ook de verstandige keuze maken om dit met een FSC of PEFC keurmerk te kopen. Met het FSC keurmerk kies je voor het behoud en verantwoord bosbeheer. Dat houdt in dat op een evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. PEFC staat voor: Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes. Het is een internationaal onafhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. Het uiteindelijke doel van PEFC is dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. Om producten met een PEFC keurmerk te mogen verkopen moet elk bedrijf in de handelsketen “PEFC gecertificeerd”. Voor een bedrijf het certificaat krijgt moet deze voldoen aan maar liefst 250 eisen die zijn samengesteld door vele verschillende partijen. Deze internationaal opgestelde criteria worden door 149 landen onderschreven. Dit is dus niet zomaar een stempeltje die een bedrijf kan krijgen.

Terug naar de visgraat vloer

Als je hout vergelijkt met een stenen vloer zul je dan ook snel de conclusie mogen trekken dat een houten vloer een vele duurzamere keus is dan een stenen vloer. Immers komt bij het maken van een stenenvloer CO2 vrij maar wordt deze nergens teruggewonnen.

Wat is een visgraat vloer

visgraat vloer
Voorbeeld van een visgraat vloer

De naam “visgraat” verwijst naar de manier waarop de vloer gelegd wordt. Door relatief korte planken schuin en haaks tegen elkaar aan te leggen ontstaat er trapsgewijs een patroon dat doet herkennen aan een visgraat. Dit geeft een luxe uitstraling en zagen we vroeger vooral in luxe villa’s, kastelen en herenhuizen. Tegenwoordig zijn ze gelukkig voor iedereen beschikbaar en zijn er zelfs visgraat parketvloeren waarbij je niet elke plank afzonderlijk hoeft te leggen.

Waar kies jij voor?

Hout kent vele soorten en iedereen zal daar zijn eigen favoriet in hebben. Het is dan ook raadzaam om naar een bedrijf te stappen dat je kan helpen met de juiste aanschaf. Fairwood is zo’n bedrijf. Met maar liefst 15 jaar ervaring hebben ze intussen genoeg kennis om te weten wat voor houtsoorten er zijn en wat deze houtsoorten op lange termijn doen. Ze verkopen immers niet voor niets ruim 700 vloeren en meer dan 350 tafels per jaar.

Duurzaamheid en kwaliteit staan bij het bedrijf voorop zodat jij jarenlange plezier hebt van je vloer. En dat is precies wat aansluit op de inhoud van dit artikel. Ik streef namelijk naar een betere wereld en hopelijk jij ook!

P.s. vergeet niet om hout goed te behandelen zodat deze lang mooi blijft en hopelijk lang mee gaat.

Welke vloer ligt er bij jou in huis?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

11 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics