Thuisleven.com
Thuisleven.com > Buiten > Dieren > De Landelijke zaaidag & Nationale bijentelling

De Landelijke zaaidag & Nationale bijentelling

Op de laatste schooldag voor de Meivakantie maakte dochterlief zaadbommen op school. Dit heeft alles te maken met verschillende initiatieven de komende periode m.b.t. bijen. Op 15 en 16 april 2023 organiseert Nederland Zoemt de landelijke Bijentelling. De Bijenstichting wil met een landelijk bijenlint een Landelijke zaaidag voor bijen en vlinders in april organiseren. Het is goed om er eens bij stil te staan hoeveel de bijen voor ons betekenen.

Nationale Bijentelling

In april en mei zijn er 20 soorten wilde bijen die je in je tuin kunt vinden. De meesten zullen onbekend zijn dus is het handig om te weten welke soorten er in jouw achtertuin kunnen voorkomen.

Waarom bijen tellen?

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. Wil je meer weten over deze soorten? Download dan het bijengidsje en kijk eens hoe je je eigen Bijenhotel kan maken.

Landelijke zaaidag

Een ieder wordt opgeroepen om op deze dag (22 april) of desnoods later eens wat te zaaien speciaal voor bijen en vlinders. Zet een stukje in je tuin af en strooi een bloemenmengsel. Sommige gemeenten zaaien de bermen en tussenstroken al met bloemrijke mengsels!

Zaadbommen maken

Zaadbommen maken is kinderlijk eenvoudig. Helemaal als je alle spulletjes in huis (of op school) hebt. Potgrond, biologische zaadjes, kleipoeder, wat water, een lege eierdoos en een bakje. Lees hier het recept voor het Zaadbommen maken. Dochterlief kon niet wachten en zaaide alvast wat zaadbommen.

Lees ook:

En op Mama’s at Work: Zaadbommen maken

Houd jij rekening met de hommels en bijen in je tuin of balkon?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics