Thuisleven.com > Lifestyle & Interieur > Buitenzonwering of het zonnetje in huis?

Buitenzonwering of het zonnetje in huis?

20Eigenlijk kwamen we voor heel iets anders bij de Woonspecialist kijken, tot mijn blik op de collectie buitenzonwering viel. Dat laagstaande winterse zonnetje heeft mij ertoe verleid om mijn blik eens te verruimen. En ze hebben genoeg verschillende opties om eens nader te bekijken voor de begane grond van ons huis. De slaapkamers hebben verduisterende rolgordijnen, dat volstaat voor nu.

Rolluiken

Bij rolluiken denk ik in eerste instantie meer aan inbraakpreventie dan aan zonwering. Onze buren verderop in de straat zweren erbij. Het blijft volgens hen, ook tijdens een hittegolf, boven lekker koel in huis en aardedonker. De rolluiken zijn van binnen uit elektrisch te bedienen. Zoals ik het kan bekijken gaat dit per etage. Dat vind ik met twee aparte aangesloten slaapkamers dan weer niet zo handig. De rolluiken schijnen ook een goede bescherming voor het houtwerk te bieden. Dat scheelt dan weer in het jaarlijkse onderhoud qua buitenschilderwerk.

Screens

De screens zijn, net als de rolluiken, een verticale buitenzonwering. Ze zakken als een rolgordijn voor de ramen, desgewenst elektrisch te bedienen. Ze zijn in steeds meer uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. In ons oude appartement moesten we daarvoor voldoen aan gemaakte kleurafspraken binnen de Vereniging van Eigenaren. Daar hebben we in onze tussenwoning geen hinder meer van. Tot mijn grote verbazing zijn de screens niet alleen in kleur verkrijgbaar maar ook met een design op het zonnedoek.

Markiezen

De markiezen lijken wel terug van weggeweest. Ik vind het een prachtig aangezicht om je pui over de hele breedte met markiezen te bekleden om je tegen de zon te beschermen. Helemaal als je een uitbouw hebt en zo de verschillende invalshoeken voor de zon af wilt dekken. Dan werkt een knikarmscherm niet afdoende. Zo’n brede pui hebben wij niet en we hebben ook maar één raam aan de voorzijde en achterzijde van ons huis.

Knikarmscherm

Op voorhand denk ik dat we voor de voor- en achterzijde van ons huis uitkomen op een knikarmscherm. Ik vind het zeker aan de achterzijde ook heel gezellig om onder de uitgeschoven buitenzonwering op ons terras te zitten. Voor mijn gevoel loop ik dan ook makkelijker van binnen naar buiten.
De doorloophoogte onder een knikarmscherm heeft dezelfde hoogte als de bovenzijde van de ramen, dus wij hoeven niet te bukken. Met een beetje geluk past het opblaasbadje ook nog onder het scherm voor de nodige bescherming tegen de zon.

Hoe heb jij je buitenzonwering thuis geregeld?

 

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en echtgenoot van een zelfstandig ondernemer.

5 reacties

  • Ik heb rolluiken op mijn slaapkamer. Heerlijk. Ik zweer erbij. Mijn slaapkamer is op de zuidkant, dus warm in de zomer, maar als ik ze dichthou, dan boijft het veel koeler. Tevens zorgen ze er ’s nachts voor dat het goed donker is. En ook geluid wordt gedempt.
    In de tuin, tevens aan de zuidkant, heb ik een knikarmscherm, ook fijn. Maar met wind onhandig.

  • Bij alle ramen bovenen beneden heb ik houten luxaflex aan de binnen kant en aan de zuidkant hebben we een fantastische serre laten bouwen met een knikarmscherm onder het glazen dak. Zo handig als de zon te fel schijnt.

  • Wij hebben ons huis voorzien van rolluiken. Behalve de toegangsdeuren niet. Ik vind het heerlijk koel bij warme dagen en in de winter scheelt het ’s avonds toch tegen de kou.