Thuisleven.com > Lifestyle & Interieur > Buitenzonwering of het zonnetje in huis?

Buitenzonwering of het zonnetje in huis?

Eigenlijk kwamen we voor heel iets anders bij de Woonspecialist kijken, tot mijn blik op de collectie buitenzonwering viel. Dat laagstaande winterse zonnetje heeft mij ertoe verleid om mijn blik eens te verruimen. En ze hebben genoeg verschillende opties om eens nader te bekijken voor de begane grond. De slaapkamers hebben verduisterende rolgordijnen, dat bevalt prima.

Rolluiken

Bij rolluiken denk ik in eerste instantie meer aan inbraakpreventie dan aan zonwering. Het blijft ook tijdens een hittegolf, lekker koel in huis en aardedonker. De rolluiken zijn van binnen uit elektrisch te bedienen per cassette/ etage. Dat vind ik met twee aparte aangesloten slaapkamers aan de achterzijde dan weer niet zo handig. De rolluiken bieden ook een goede bescherming voor het houtwerk. Dat scheelt dan weer in het jaarlijkse onderhoud qua buitenschilderwerk.

Screens

De screens zijn, net als de rolluiken, een verticale buitenzonwering. Ze zakken als een rolgordijn voor de ramen, desgewenst elektrisch te bedienen. Ze zijn in steeds meer uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Voorheen moesten we daarvoor voldoen aan gemaakte kleurafspraken binnen de Vereniging van Eigenaren. Daar hebben we nu geen hinder meer van. Tot mijn grote verbazing zijn de screens niet alleen in kleur verkrijgbaar maar ook met een design op het zonnedoek.

Markiezen

De markiezen lijken wel terug van weggeweest. Ik vind het een prachtig aangezicht om je pui over de hele breedte met markiezen te bekleden om je tegen de zon te beschermen. Helemaal als je een uitbouw hebt en zo de verschillende invalshoeken voor de zon af wilt dekken. Dan werkt een knikarmscherm niet afdoende en valt de zon aan de zijdes naar binnen. Dat is op onze woonsituatie niet van toepassing.

Knikarmscherm

Op voorhand denk ik dat we voor de voor- en achterzijde van ons huis uitkomen op een knikarmscherm. Ik vind het zeker aan de achterzijde ook heel gezellig om onder het uitgeschoven scherm op ons terras te zitten. Voor mijn gevoel loop ik dan ook veel makkelijker van binnen naar buiten. De doorloophoogte onder een knikarmscherm heeft dezelfde hoogte als de bovenzijde van de ramen, dus we blijven recht op staan. En hoe lager de zon staat, des te verder is het knikarmscherm uit te schuiven.

Lees meer

Hoe heb jij je buitenzonwering thuis geregeld?

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en gehuwd met een zelfstandig ondernemer.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

6 reacties

  • Ik zou zelf heel graag een overkapping o.i.d tegen het huis willen. De zon volop naar binnen is niet altijd fijn en in de hitte buiten zitten ook niet. Maar wat zijn die dingen prijzig…. ben al aan het sparen maar schiet niet echt op …

  • Wij hebben ons huis voorzien van rolluiken. Behalve de toegangsdeuren niet. Ik vind het heerlijk koel bij warme dagen en in de winter scheelt het ’s avonds toch tegen de kou.

  • Bij alle ramen bovenen beneden heb ik houten luxaflex aan de binnen kant en aan de zuidkant hebben we een fantastische serre laten bouwen met een knikarmscherm onder het glazen dak. Zo handig als de zon te fel schijnt.

  • Ik heb rolluiken op mijn slaapkamer. Heerlijk. Ik zweer erbij. Mijn slaapkamer is op de zuidkant, dus warm in de zomer, maar als ik ze dichthou, dan boijft het veel koeler. Tevens zorgen ze er ’s nachts voor dat het goed donker is. En ook geluid wordt gedempt.
    In de tuin, tevens aan de zuidkant, heb ik een knikarmscherm, ook fijn. Maar met wind onhandig.