Om goed te kunnen besparen op je maandelijkse uitgaven kun je investeren in isolatie. Door je huis goed te isoleren houdt je warmte en kou buiten. Zo heb je in de zomer minder uitgaven om je huis te koelen en in de winter minder uitgaven om je huis te verwarmen. Maar hoe pak je dat aan?
Begin bij het begin
Zoals bij elk project is het handig om bij het begin te beginnen. Maar wat is het begin als het om een woning gaat? Begin je in de kelder of begin je op zolder? Als eerste is het goed om te weten of je huis wel geĆÆsoleerd kan worden. Grofweg kun je stellen dat dakisolatie mogelijk is bij huiden die vĆ³Ć³r 1980 gebouwd zijn. Huizen die na die tijd gebouwd zijn hebben meestal al dakisolatie en hoef je dan ook niet meer in te investeren. Is je huis gebouwd tussen 1930 en 1980 dan kun je spouwmuurisolatie op je to-do lijstje zetten. En dan heb je nog de vloer, ook deze kan geĆÆsoleerd worden. Ook hier heb je een mooi jaartal voor die je grofweg aan kunt nemen. In het geval van vloerisolatie is dat 1995. Is je huis voor die tijd gebouwd dan kun je bouwfolie op je aan te schaffen lijst zetten. Met bouwfolie kun je namelijk een vloer heel goed en makkelijk isoleren. Ofschoon dit een gemiddeld lijstje is kan het natuurlijk zo zijn dat je huis dat na 1995 gebouwd is toch nog niet helemaal goed genoeg geĆÆsoleerd zijn.
Naden en kieren
Heb je al eens dichtbij de houten ramen en deuren gestaan en voel je wat tocht? Grote kans dat er naden en/of kieren zijn waar koude of warme lucht door heen komen. Hartstikke zonde om de energie van de airco of de verwarming aan te verkwisten. Je kunt de naden en kieren zelf dichten door een flexibele tochtband of tochtstrip te bevestigen op de naden en kieren. Met een kitpistool kun je de oude kitranden vernieuwen. Zo heb je minder toch Ć©n blijft de warmte of de kou binnen.
Radiator
Heb je al eens goed gekeken naar de buiten van de radiator? Waar komen ze vandaan en waar leiden ze helemaal heen in je huis? Bij ons beginnen de leidingen in de cv-ketel op zolder, vandaar uit gaan ze naar de schuine kant op zolder. Hier splitst de groep leidingen zich naar de desbetreffende verwarming in de woning. Zo gaan er leidingen naar de slaapkamers maar ook naar beneden.
Zoals je wellicht zelf wel eens gemerkt hebt stijgt warme lucht naar boven. Extra warme generen op zolder is dan ook alles behalve noodzakelijk. Wij hebben daarom de buizen van de leidingen voorzien van een isolatiemateriaal. Zo ontsnapt er minder warmte onderweg. Achter de radiator zelf kun je radiatorfolie bevestigen. Deze isoleert de muur zodat de warmte die de verwarming uitstraalt niet in de muur gaat zitten en dus ook niet naar buiten verdwijnt.
Zolder isoleren, kelder isoleren of de kruipruimte isoleren
De plekken waar het het minst goed geĆÆsoleerd is zijn wel de kelder, kruipruimte en souterrains. Zoals ik al eerder zei is het een goed idee om de zolder te isoleren i.v.m. stijgende warmte. De kelder en kruipruimte zijn net het tegenovergesteld. Doordat deze zich meestal in de grond bevinden is het juist een plek waar veel koude en vochtigheid naar binnen komt. Omdat een vochtige omgeving moeilijker te verwarmen is kun je dan ook het beste deze ruimtes aanpakken. Door de luchtvochtigheid omlaag te brengen hoef je minder te stoken en bespaar je. Elke euro die je niet hoeft uit te geven is er weer Ć©Ć©n. Tel alle eentjes eens bij elkaar op en je hebt al snel een boel bespaart en dat met een lage uitgave. Met het bespaarde geld kun je weer investeren in duurzaamheid, denk maar eens aan zonnepanelen.
Heel goed artikel.
Mijn huis is niet overal goed geĆÆsoleerd, bedankt voor de tips.
Groeten Anneliese
Interessant artikel Miranda.
Over enige tijd hoop ik te verhuizen, en het isoleren van mijn toekomstige woning staat hoog in het vaandel. Ik spaar er zelfs al een tijdje voor.
Om zo een bijdrage te leveren aan mijn CO2 uitstoot, en te denken aan het milieu, vind ik het erg belangrijk. De maandelijkse lagere lasten zijn uiteraard een fijn pluspunt.