Thuisleven.com
Bedplassen: zo ga je er effectief mee om
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Opvoeding > Bedplassen: zo ga je er effectief mee om

Bedplassen: zo ga je er effectief mee om

Heb je als ouder ook te maken met natte lakens, een nat matras en nat ondergoed van je kind in de wasmand of verstopt onder het bed? Zo werk je effectief naar een oplossing voor bedplassen toe.
Voordat je deze stappen onderneemt, is het altijd aan te raden om naar de huisarts te gaan om medische problemen uit te sluiten. Staat je kind onder spanning, dan kan dat eveneens een oorzaak zijn dat hij ’s nachts urine laat lopen op het moment dat hij in diepe ontspanning komt. Een bezoek aan een therapeut kan deze oorzaak en daarmee het bedplassen wegnemen.

Stap 1: Erken gevoelens en behoeften

De eerste stap is het wegnemen van de schaamte rond het bedplassen. Hoe erger kinderen zich schamen voor het natte bed, hoe eerder ze het natte bed en de natte kleding tot een geheim maken en hoe verder weg de oplossing.
Het is normaal dat er zowel bij jou als ouder als bij je kind gevoelens van frustratie en boosheid leven rondom bedplassen. Het is ook ontzettend vervelend om telkens wakker te worden in een nat bed en steeds het bed te moeten verschonen. Daarom is het belangrijk om deze gevoelens te erkennen, net als de behoeften aan gemak en plezier die niet worden vervuld op het moment dat je kind het niet droog heeft kunnen houden in bed. Als je de gevoelens en behoeften van zowel jezelf als je kind erkent, kunnen onaangename gevoelens transformeren in prettige gevoelens die je hebt als je wƩl plezier en gemak ervaart.

Stap 2: Ga er zo nuchter mogelijk mee om

Als je je kind als ouder de boodschap meegeeft dat bedplassen niet zo’n groot probleem is en dat je het samen kunt oplossen, dan is het veel waarschijnlijker dat dat ook lukt. Ga er dus zo nuchter en luchtig mogelijk mee om en verschoon samen het bed in een positieve sfeer, dus zonder boosheid, verwijten of beschuldigingen. Spreek je waardering uit als je kind een droge nacht heeft en negeer ongelukjes zo veel mogelijk.

Stap 3: Geef je kind een vast, voorspelbaar schema

Het helpt om je kind een vast, regelmatig en voorspelbaar schema te bieden voor het naar de wc gaan en het slapengaan. Hoe regelmatiger zijn slaapcyclus, hoe gemakkelijker je het bedplassen onder controle krijgt.
Laat je kind ook nog even plassen voordat je zelf naar bed gaat. Doe je dit consequent en regelmatig, dan zal het slaapritme van het kind zich eraan aanpassen. Op een gegeven moment doet je kind het zelf.

Stap 4: Heb geduld

Ouders en kinderen die worstelen met bedplassen zijn vaak bang dat dit probleem nooit zal verdwijnen. In feite heeft slechts een fractie van de kinderen in hun tienerjaren nog problemen met bedplassen. In de meeste gevallen gaat het problemen dus meestal vanzelf over. Het is vooral geduld hebben en alle voorgaande stappen consequent blijven toepassen.

Wat als het bedplassen niet over gaat?

Als het bedplassen moeilijker onder controle te krijgen is, dan kan een plaswekker een goede hulp zijn. Er zijn ook medicijnen die de huisarts kan voorschrijven om de hoeveelheid urine die je kind ’s nachts produceert, te verminderen.

Lees ook:

Heb jij nog aanvullende tips over bedplassen?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics