Ben je aan het uitkijken naar een nieuwe auto? Of misschien is het wel je allereerste auto ooit? Een auto kopen is een grote beslissing, want er zijn veel dingen om over na te denken. Hier zijn zes tips om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt en met een glimlach de showroom verlaat.
Bepaal je budget
First things first: voordat je überhaupt begint met zoeken, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt uitgeven. En nee, dat betekent niet alleen de aanschafprijs van de auto. Denk ook aan verzekering, wegenbelasting, brandstof en onderhoudskosten. Een handige vuistregel is om niet meer dan 20% van je maandelijkse inkomen aan autokosten uit te geven. Maak een realistisch budget en hou je eraan, zodat je geen financiële verrassingen tegenkomt. Is je budget niet zo groot? Dat hoeft geen probleem te zijn, ook een tweedehands auto kan vaak nog jaren mee.Â
Doe voldoende research
De volgende stap is onderzoek doen. Wat voor type auto heb je nodig? Een compacte stadsauto, een ruime gezinswagen, of misschien een sportieve cabriolet? Denk na over wat je wilt en lees reviews, bekijk video’s en vergelijk verschillende modellen en merken. Er bestaan heel wat websites die veel nuttige informatie bieden over prestaties, betrouwbaarheid en gebruikskosten.
Check de auto’s geschiedenis
Als je een tweedehands auto koopt, is het essentieel om de geschiedenis van de auto te controleren. Vraag om het onderhoudsboekje en let op regelmatige onderhoudsbeurten. Koop je je auto via een betrouwbare bron zoals Touring CarSelect? Dan krijg je al deze informatie zeker en vast van hen. Een auto met een volledig onderhoudsboekje is vaak beter onderhouden. Gebruik ook diensten zoals de Nationale Auto Pas (NAP) om de kilometerstand te verifiëren en te checken of de auto geen schadeverleden heeft. Dit kan je veel ellende besparen.
Maak een proefrit
Voordat je een auto koopt, wil je er toch wel eens mee gereden hebben. Dit is jouw kans om te voelen hoe de auto rijdt en of hij aan jouw verwachtingen voldoet. Let tijdens de proefrit op zaken zoals rijcomfort, zichtbaarheid, de werking van de remmen en de besturing. Probeer de auto ook op verschillende soorten wegen uit, van snelwegen tot stadsverkeer. Zo weet je precies of de auto iets voor jou is, of niet.
Laat een technische keuring uitvoeren
Het is verstandig om een onafhankelijke technische keuring te laten uitvoeren, vooral wanneer je een tweedehands auto koopt. Dit kan door een specialist of bij de ANWB. Een technische keuring geeft je meteen meer inzicht in de staat van de auto en eventuele verborgen gebreken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan na de aankoop. Het kan een kleine investering zijn die je veel geld bespaart op de lange termijn.
Onderhandel over de prijs
Vergeet niet dat de vraagprijs vaak niet de definitieve prijs hoeft te zijn. Durf te onderhandelen, zeker wanneer je een tweedehands auto koopt! Bereid je goed voor door te weten wat vergelijkbare auto’s waard zijn en gebruik deze informatie in je voordeel. Je hoeft echt niet bang te zijn om te onderhandelen over de prijs of om extra’s zoals een set winterbanden of een onderhoudsbeurt in de deal mee te nemen. Een beetje lef kan je flink wat geld besparen.
Lees ook:
- Thule Approach daktent voor de kampeerder van deze tijd
- Eigenschappen van de best geteste elektrische scooters
Koop jij liever een nieuwe of tweedehandse auto?
Afbeelding van Tung Lam via Pixabay
#ad
Wij kopen een tweedehands auto.
Wij kopen liever een nieuwe auto, maar onze zoon heeft zojuist zijn eerste tweedehands aangeschaft.
De tips zijn niet zo schokkend, ik denk dat een ieder deze wel kent en toepast. Ik rijd tweedehands.
Dat zijn wel hele goede tips! Ik hoop dat onze auto nog even mee gaat maar het is wel een oudere auto dus ik ga zeker iets hebben aan jouw tips