Thuisleven.com > Huishouden > Alles wat jij moet weten over ventilatie!

Alles wat jij moet weten over ventilatie!

Zodra je gaat koken komen er allemaal stoffen vrij die de ruimte in dwarrelen. Dan is het fijn om een afzuigkap te hebben die het merendeel ervan opzuigt en naar buiten afvoert. Vaker heb ik mij afgevraagd hoe zo’n principe nou echt werkt. En nu kan ik mij daar wel helemaal in gaan verdiepen, ik vraag mij oprecht af of ik het ooit snap. Mijn interesse ligt er namelijk niet. Bovendien blijft technologie veranderen en zullen ook zo’n systemen met zijn tijd mee veranderen. Maar waarom is ventilatie nou zo belangrijk?

Ramen en deuren open

Sowieso is de makkelijkste, de snelste, de meest effectieve en het milieuvriendelijkste natuurlijk het ventileren door ramen en deuren open te zetten. Door een raam en deur elke dag een half uur te ventileren krijgt het huis genoeg frisse lucht binnen waardoor je op een gezonde manier kunt leven. Toch zijn er van die dagen dat dit niet geheel handig is. Bijvoorbeeld bij een zware regendag. Dan is het handig om een goede ventilatie te hebben die voorzien is van flexibele luchtbuizen zodat je er geen last van hebt. Het voordeel van een flexibele luchtbuis is namelijk dat je niet vast zit aan een bepaalde plek in huis.

Luchtkanalen verbinden

Niet alleen in een keuken is goede ventilatie belangrijk. Ook in de badkamer, het toilet en andere vochtige ruimtes ventileer je het liefst goed. En dan heb je nog de algemene ruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamer die je graag ventileert. Maar gelukkig hoeft dat niet met een grote afzuigkap boven je bank. Daar heb je kleinere systemen voor die ergens in een hoek aan het plafond verborgen zijn. Achter het zichtbare gedeelte zit een kanaal. Stel je voor dat je al die kanalen apart naar buiten moet loodsen? Dat zou er behoorlijk raar uit zien! Daarom kun je de luchtkanalen verbinden met luchtbehandelingskasten, ventilatoren, regelapparatuur, kleppen en luchtroosters. Zo heb je een goede transport om de luchtconditie binnen een ruimte op het vooraf vastgesteld niveau te brengen en te handhaven.

Zo kun je luchtkanalen dus ook inzetten om koude of warme lucht af te voeren, verse lucht toe te voeren en, zoals ik al eerder beschreef, vervuilde lucht af te voeren.

Ventileer jij je huis goed?

Miranda

Verloofd met Tom en moeder van Daan, Vera, Tim en Iris.
Ik ben dol op koken en bakken. Op Thuisleven zul je dan ook met regelmaat een nieuw recept voorbij zien komen. Verder houd ik van vakantie's, dagje uit, winkelen, de zon, gamen, kinderboeken (voor) lezen en spelletjes spelen/gamen.

8 reacties

 • ‘Ventileer jij je huis goed?’ Meten=Weten! De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit. Met een CO2 meter weet je of je voldoende ventileert!

 • Dat probeer ik wel. Boven altijd alle ramen op een kier.

  Beneden in de winter moet ik er wel echt aan denken soms om te luchtem omdat we geen roosters hebben in de ramen. Ik zou elke dag de ramen even open moeten hebben maa4 dat vergeet ik af en toe.

  In douche en keuken wel goed systeem.

  Groetjes Anita

 • Douche boven word gedaan en wc beneden hebben we ventilatiesysteem voir
  Verder altijd ramen de ventilatiedingen (geen idee hoe je dat juist noemt? ) open en vaak hebben we de ramen wel op een kiertje
  s’ochtends ff alles goed open en met mooi weer altijd de achterdeur wel los

 • Met een Duco box en ventilatieroosters in alle vertrekken hebben wij ook op regen dagen een frisse stroom lucht in huis

 • Ligt het ook niet aan de bouwjaar van je woning? Een nieuwbouwhuis is beter geïsoleerd en ook gebouwd voor optimale ventilatie?

 • Ik ventileer ook elke dag. Ook omdat ik astma heb word het aangeraden elke dag een half uurtje de ramen open te zetten. s winters lukt mij dat ook niet altijd. En na het eten koken laat ik de afzuigkap ook nog zolang aan tot ik de boel ga opruimen.