Voor het schrijven van dit artikel ben ik benaderd door de directeur van het ADHD-centrum Nederland en tevens auteur van ‘ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?’ Cathelijne Wildervanck. Een hele eer en die verantwoording neem ik graag op mij. Ik ben van oorsprong opgeleid als Jeugdhulpverlener en heb dit beroep ook korte tijd uitgeoefend. In theorie heb ik tijdens mijn studie Nederlands Recht, mijn keuzevakken niet alleen gevolgd in jeugdrecht maar ook in Orthopsychologie, -psychiatrie en -pedagogiek. Ook zonder deze bagage had ik dit wetenschappelijke boek begrepen, omdat het in begrijpelijke taal geschreven is. Maar ik loop vooruit op de zaken.

De inhoud

Om niet in de valkuil van een samenvatting te stappen, tracht ik de inhoud te omschrijven. Na het noodzakelijke theoretische deel over AD(H)D werpt de auteur een ander licht op het leren leven en omgaan met ADD en/of ADHD. In plaats van de symptomen te bestrijden met therapie of medicatie, wil zij laten zien hoe je ermee om kunt leren gaan en er op deze manier het beste van te maken. Naast iemand met AD(H)D ben je veel meer, het is maar een onderdeel van je IK. Hetgeen gesteld wordt, wordt direct verduidelijkt en gestaafd met vele (herkenbare) voorbeelden uit de praktijk. En naast theorie is er in dit boek aandacht aan oefeningen besteed, die je samen of alleen uit kunt voeren.

Mijn mening

Ik ben blij verrast door de inhoud en de positieve boodschap van dit boek. Waarom heb ik dit zelf niet bedacht? Cathelijne Wildervanck is er als coach in geslaagd in zeer begrijpelijke taal en stapsgewijs helder uit te leggen wat haar beeld is van de huidige aanpak van (jonge) mensen met ADD of ADHD van buitenaf en hoe het volgens haar anders (zelfs beter) kan van binnenuit. Want waar heb je last van als AD(H)D-er? Hoe haal je bijvoorbeeld de drukte uit je hoofd, zodat er ruimte voor andere zaken ontstaat.

En hoe kan je hier al op jonge leeftijd mee om leren gaan om zo de ‘gevolgschade’ zoals zij het noemt, te beperken of zelfs voorkomen. En alsof dat al niet genoeg is om te overpeinzen, reikt de auteur ook handvatten aan om er zelf mee aan de gang te gaan. Je kunt zelf meer dan je denkt, is de rode draad van dit handboek dat ik aan kan raden aan ouders en beroepsbetrokkenen bij AD(H)D-ers. Overigens is deze boodschap ook zeer bruikbaar voor mensen die graag meer invloed uit willen oefenen met het brein op je levenspad, als lifestyle of uit overtuiging. Het is niet voor niets dat dit boek is verschenen in de 6e herziene druk!

Informatie

‘ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?‘ van Cathelijne Wildervanck, 1e druk 2009, Scriptum Psychologie.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics