Selecteer een pagina

Wij kijken elk jaar weer uit naar onze zomervakantie, dit jaar meer dan anders omdat onze tweeling inmiddels al ruim een half jaar naar school gaat. En deze keer gaan we ook naar het Doe Museum, lees er meer over in deze blog.

Vakantie in Drenthe

Half juli gingen we met ons gezin heerlijk een week op vakantie naar het prachtige Drenthe, want prachtig was het zeker. Wat me vooral op viel was dat alles eigenlijk best wel op rijafstand is. Tijdens onze vakantie hebben we natuurlijk genoten op ons vakantiepark maar zijn we er ook op uit getrokken. De meeste dingen die we gedaan hebben waren ongeveer op een half uur rijden, wat dus heel schappelijk is. Die week hebben we verschillende dingen bekeken waar we anders niet aan toe komen omdat het vanuit ons veel te ver rijden is voor een dag.

Het Doe Museum in Veendam

Eén van de dingen die we heel graag op vakantie wilden doen was een uitstapje naar het Doe Museum in Veendam. Via andere bloggers had ik er al eens over gehoord. En ik had heel veel geluk. Er waren twee bloggers die een hele tijd geleden een winactie organiseerden om kaartjes te winnen voor het gezin en bij één van de twee kreeg je er zelfs vier canvassen bij om daar zelf kunst te maken. Ik deed mee onder het mom van: we zien wel of we geluk hebben. En wat bleek, ik had het geluk dat ik kaartjes won en de canvassen zodat onze tweeling zelf kunst kon maken.

Het bezoek

Als we bij het museum aankomen lijkt het in eerste instantie niet heel groot aan de buitenkant dus ik verwacht dat we na een uurtje of hooguit twee wel weer buiten staan. Jeetje, wat kan een mens zich vergissen want ik heb het totaal verkeerd ingeschat! Zodra we binnenkomen verbaas ik me meteen over de ruimte want het museum is toch best breed en diep tegelijk. Daarnaast bestaat het uit twee verdiepingen dus we kunnen vooruit. Wat me meteen opvalt is dat de kern van het museum lekker licht is en heel kleurrijk met vrolijke tafeltjes en stoelen waar je terecht kan voor een drankje of een heerlijke lunch.

We starten de dag in de speelhoek met de meest leuke dingen zoals skippyballen, tractors en het leukste van allemaal: Pony cycles! Door staan en zitten af te wisselen ga je vooruit en lijkt het net of je echt paard kan rijden. De kinderen gaat het goed af, mijn man krijgt spierpijn en dus besluiten we dat ik maar over sla aangezien dat mijn spieren daar niet op berekend zijn. Daarna gaan we verder met een leuke speurtocht voor de kinderen die bestaat uit verschillende vragen. Dankzij deze vragen zullen de kinderen en ouders heel goed rond moeten kijken en niet zomaar alle kunst voorbij lopen.

Er wordt tijdens deze speurtocht een paar keer om de mening van de kinderen gevraagd en het is heel leuk om dan te horen wat ze zeggen en hoe de kinderen denken, vooral als ze daarna nog wat met elkaar gaan discussiëren. De speurtocht leid je langs allerlei soorten kunst, van Bricksart (vergelijkbaar met lego) tot schilderijen en beelden. Er zijn vijf verschillende speurtochten dus er zit voor iedereen een leuke tussen om te doen. Als ze de speurtocht hebben gedaan worden de antwoorden bekeken en mogen ze een aardigheidje uitzoeken. Beiden zijn tevreden met een knikker omdat ze die thuis kunnen gebruiken voor hun knikkerbaan.

Canvas

Nadat we een lekkere tosti gegeten hebben besluiten we dat het tijd is om zelf aan de slag te gaan. We lopen via de trap naar boven want onze tweeling heeft besloten dat ze graag willen gaan schilderen in plaats van airbrush. Boven aangekomen staan er al schildersezels klaar op verschillende hoogten en staan alle andere benodigdheden ook voor het grijpen. Het Doe Museum is erg begaan met het milieu en heeft daarom besloten om te werken met kalkverf. Ik was er nog niet mee bekend maar de kleuren die hier klaar staan zijn prachtig, daarnaast geven ze een heel mooi resultaat van heldere kleuren.

We kunnen beginnen zodra we allemaal een vrolijk gekleurd schort om hebben gedaan. We laten eerst Lucas en Eva zelf een canvas versieren en vol goede moed gaan ze aan de slag. Het is grappig om te zien dat ze beiden schilderen alsof ze nooit anders gedaan hebben. Ze denken eerst even na wat ze willen gaan schilderen. Vervolgens vliegt de ene kleur na de andere op het canvas. Eva heeft een kleurrijk hart gemaakt met van alles eromheen en Lucas een poppetje met daarna nog wat wolken en vlakken erbij.

Na een tijdje zijn ze beiden tevreden en willen ze aan hun tweede canvas beginnen, maar daarvoor hebben ze een leuk idee. Lucas wil graag met mijn man samen een schilderij maken en Eva een met mij. De mannen maken een mooi schilderij met een regenboog, wolken en regen terwijl Eva en ik twee roze flamingo’s maken. Eva noemt het de mama flamingo en de Eva flamingo aangezien we er allebei een gemaakt hebben. Jullie snappen wel dat dit dus een beetje mijn favoriete schilderij is geworden, hoewel dat van de mannen natuurlijk net zo goed prachtig is.

Bricksart

Terwijl we de kunstwerken nog te drogen hebben gelegd gaan we beneden een kijkje nemen bij de Bricksart tafels. Ik heb werkelijk nog niet zoveel steentjes bij elkaar gezien. Maar dat kan er aan liggen dat onze huiskamer dan ook weer niet zo groot is ;). De tijd strijkt voorbij terwijl de kinderen de ene creatie na de andere maken. Hoe leuk is het om daar in de bakken te rommelen. Of als je specifiek iets nodig hebt iets uit de grote bakken te pakken waar alles gesorteerd ligt op vorm en kleur?

Alleen dat is al een heel mooi gezicht om te zien. Halverwege de middag moeten we helaas al vertrekken omdat Eva last krijgt van hoofdpijn. Wat ik op zich wel kan begrijpen na die aanhoudende warmte. Hoewel je daar in het museum totaal geen last van had, het was er lekker aangenaam. Ondanks het feit dat we nog lang niet klaar waren in het museum hebben we toch genoten van een leuke dag en er nog iets blijvends aan over gehouden.

Zijn jouw kinderen ook creatief?

Noot: het Doe Museum was op zondag 14 april 2019 voor het laatst open in Veendam. Dat betekent dat wij op dit moment geen vaste locatie hebben waar je ons kunt bezoeken. Wij zijn nu het Pop-Up Doe Museum. Waarmee wij op locatie voor één of meerdere dagen een mini Doe Museum op kunnen bouwen.
Lees meer over De Ontdekhoek- kinderuitje

Geverifieerd door ExactMetrics