Selecteer een pagina

Er zijn behoorlijk wat woonhuizen in Nederland waarvan de gevel gedeeltelijk bekleed is met hout. Dit materiaal heeft een warme uitstraling, waardoor veel mensen het mooi vinden. Toch zien we steeds vaker dat hout vervangen wordt door kunststof gevelbekleding. Benieuwd waarom mensen dit doen? Hier staan 5 redenen op een rijtje.

1. Duurzamer

Omdat hout een natuurlijk materiaal is en kunststof niet, verwacht je waarschijnlijk niet dat kunststof gevelbekleding duurzamer is. Toch is dit wel het geval, want het gaat veel langer mee dan hout. Dit komt vooral doordat vocht, uv-straling, insecten en schimmels kunststof niet aan kunnen tasten. Hout is hier juist wel gevoelig voor. Zo kan gevelbekleding van hout bijvoorbeeld kromtrekken en kunnen insecten zich in dit materiaal huisvesten. Vandaar dat je hout vaak (veel) eerder moet vervangen dan kunststof en dat maakt het minder duurzaam.

2. Onderhoudsvriendelijker

Een tweede reden om hout te vervangen door kunststof, is omdat kunststof onderhoudsvriendelijker is. Hierboven las je al dat het weer geen invloed heeft op kunststof. Zo verkleurt dit materiaal niet door de zon en gaat het niet rotten door blootstelling aan vocht. Dit is bij hout wel het geval. Om ervoor te zorgen dat hout mooi blijft, moet je het dan ook eens in de zoveel tijd behandelen. Kunststof hoeft in principe maar één keer per jaar schoongemaakt te worden om het mooi te houden.

3. Goedkoper

Wie de prijs van een houten paneel vergelijkt met die van een kunststof paneel, denkt waarschijnlijk dat houten gevelbekleding goedkoper is. Op de korte termijn ben je inderdaad goedkoper uit als je voor hout kiest, maar op de lange termijn is dit niet het geval. Kunststof heeft immers een veel langere levensduur. Kies je toch voor hout? Dan moet je dit eerder vervangen en ben je onderaan de streep vaak duurder uit dan bij kunststof gevelbekleding.

4. Milieuvriendelijker

Hout heeft weliswaar een warme uitstraling, maar veel mensen vergeten dat het nodig is om bomen te kappen om houten gevelbekleding te maken. Dit is ook één van de redenen dat mensen hout steeds vaker vervangen door kunststof. Voor kunststof wordt vervaardigd uit gerecyclede materialen, waardoor het niet nodig is om bomen te kappen. Kunststof gevelbekleding kan bovendien gerecycled worden als het vervangen moet worden.

5. Strakker

Tot slot kiezen steeds meer mensen voor kunststof gevelbekleding omdat het een stuk strakker is dan hout. Dit komt onder meer doordat de panelen worden afgewerkt met kunststof profielen. Kunststof is bovendien gladder dan hout, waardoor het beter bij een moderne woning past. Houd je juist van de robuuste uitstraling van hout? Ook dan kun je voor kunststof kiezen. Er is tegenwoordig namelijk ook kunststof gevelbekleding met houtlook te koop. De panelen zijn dan voorzien van een houtnerf, waardoor dit materiaal vrijwel niet van hout te onderscheiden is.

Lees ook:

Heb jij al eens nagedacht over gevelbekleding?

Foto: milin.nl

Geverifieerd door ExactMetrics