Selecteer een pagina

Voor een ieder die graag zijn steentje aan een betere wereld bijdraagt, deel ik ook wat tips voor een duurzame of het duurzamer maken van je tuin. Want een duurzaam leven stopt niet bij je voor- of achterdeur.

Een duurzame tuin

Hoe omschrijf je een duurzame tuin? Denk hierbij aan een systeem dat zichzelf in stand houdt. Een tuin die weinig energie in onderhoud en verzorging vergt. Hierbij is het gebruik van duurzame materialen een pre. Mijn vijf duurzame tuinideeën zijn:

 1. zorg voor een goede bodem.
  De bodem zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, het is een wederkerig proces. Het gebruik van (kunst)meststoffen verstoort dit proces. Houdt de bodem bedekt en laat bladeren vooral liggen.
 2. je tuin als woning voor dieren.
  Door het bedekt houden van de bodem, krijgen allerlei insecten interesse in je tuin als woning. Zij dragen direct een steentje bij aan een betere bodem door het verteren van plantresten tot voedingsstoffen voor planten, het graven in de grond of het bestuiven van planten.
 3. verminder de hoeveelheid tuinafval.
  Dit is mede te bewerkstelligen voor het gebruik van duurzame materialen. Die gaan langer mee, zijn vaker te gebruiken of zijn lokaal geproduceerd. Laat uitgebloeide knoppen rustig in je perk liggen, dat vinden ook de dieren fijn.
 4. beperk het waterverbruik tot een minimum.
  Denk bij de beplanting van je tuin aan planten die gewend zijn aan dezelfde omstandigheden, die hoeven minder bijgevoerd te worden. Kunstgras leggen Grasexpert scheelt enorm in de reductie van tuinafval, watergebruik en houdt de bodem bedekt. Vang met hulp van een regenton het water op voordat het naar het riool stroomt. Vegetatie op je tuinschuur staat niet alleen vrolijk, het ontlast het regionale waternetwerk ook nog eens.
 5. beperk de hoeveelheid energie.
  Heb je echt een elektrische heggenschaar of een bladblazer nodig? Je voelt je ’s avonds een beter mens na wat inspanning in je eigen tuin. Tom schreef al eerder over Is de verzwakking van de mensheid nog te stoppen? Ook de tuinverlichting is in een energiezuinige variant aan te schaffen.

Eenvoudig

Het is eigenlijk vrij simpel om je tuin duurzaam te houden. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik onze tuin te netjes wil houden. Bemoei je er zo weinig mogelijk mee en het is gewoon een kwestie van genieten dat overblijft. Heb je de vlinder al in onze bedekte border gespot?

Lees ook:

Is jouw tuin duurzaam?

Geverifieerd door ExactMetrics