Select Page

Of je nu in een appartement woont met slechts één slaapkamer of een grote villa met vijf slaapkamers, iedereen heeft een zekeringkast in zijn of haar woning hangen. Het is belangrijk dat je weet waar deze hangt in je woning. Er zijn enkele plaatsen waarvoor meestal wordt gekozen. Denk maar aan een droge en vochtvrije ruimte die eenvoudig bereikbaar is. Vaak wordt er gekozen voor een hal of een garage indien deze aanwezig is.

Wat is een zekeringkast?

De naam zegt het al zelf, een zekeringkast is een kast vol met zekeringen die een centraal punt vormen voor je elektrische installatie in je woning. Andere termen die ook worden gebruikt zijn verdeelkast of groepenkast. Wanneer je zelf niet technisch bent aangelegd, is het het veiligst dat je niets aanpast in de kast, maar een expert laat komen. Zij weten perfect wat en hoe ze dingen moeten aanpassen zonder problemen te veroorzaken. 
Een zekeringkast is verantwoordelijk voor het verdelen van de stroom in jouw woning. Het stuurt de stroom naar de stopcontacten en lichtschakelaars zodat jij zonder problemen alle apparaten kan gebruiken. Daarnaast houdt het ook je verbruik bij zodat je energiefactuur kan opgesteld worden. 

Hoe is een zekeringkast opgebouwd?

Een zekeringkast is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Een eerste onderdeel is de hoofdschakelaar. Deze zorgt ervoor dat je met een eenvoudige klik de stroom van je volledige woning kan aan- en uitzetten. Een tweede element is een verliesstroomschakelaar. Deze zijn heel belangrijk voor je eigen veiligheid. Ze zorgen er namelijk voor dat je geen elektrische schokken krijgt wanneer je er onbewust mee in aanraking komt. Deze schakelaar is meestal herkenbaar door de letter T en een testknop. In de meeste gevallen is deze schakelaar ook zwart of grijs. 
Een derde onderdeel zijn de zekeringen. Ook deze zijn een belangrijk en niet te missen onderdeel van je zekeringkast. Deze zorgen ervoor dat er geen overbelasting of kortsluiting kan plaatsvinden in je kast. Ze vormen als het ware een bescherming voor de werking van je zekeringkast. Ze doen dit door ervoor te zorgen dat er niet te veel stroom naar de lichtpunten of stopcontacten wordt gestuurd. 

Wat bij verbouwingen?

Wanneer je je woning wil uitbreiden of renoveren, is er in de meeste gevallen een uitbreiding nodig van je zekeringkast. Schakel hiervoor altijd een expert in zoals Elektramat België om geen onnodige risico’s te lopen. Zij kunnen ook heel eenvoudig beslissen of het beter is om je zekeringkast uit te breiden of volledig te vernieuwen. Bij oudere huizen wordt vaak gekozen om deze te vernieuwen om zo gebruik te kunnen maken van de nieuwste materialen. Deze zijn volledig volgens de huidige normen waardoor je met een gerust hart verder kan verbouwen of renoveren. 

Lees ook:

Blijf jij ook ver uit de buurt van de zekeringkast?

Afbeelding van Turmfalke via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics