Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Lampen > Tips voor de ideale keuken verlichting

Tips voor de ideale keuken verlichting

Als ik een boek wil lezen of naar een scherm wil turen, dan zet ik mijn bril op. Wanneer ik in de keuken bezig ben, dan doe ik dat het liefste zonder bril. De bril zit mij dan in de weg of de glazen beslaan tijdens het koken. Om toch goed te kunnen zien wat ik moet doen in de keuken, deel ik een aantal bruikbare tips om de keuken verlichting te optimaliseren.

Keuken verlichting

Er zijn verschillende soorten keuken verlichting te verdelen in vier functies:

  • Basisverlichting;
  • Werkverlichting;
  • Sfeerverlichting;
  • Accentverlichting.

Basisverlichting bestaat uit een centraal geplaatst lichtpunt die de ruimte, de keuken overzichtelijk maakt. Denk hierbij de lamp die je aandoet als je ’s nachts richting de koelkast wilt lopen. De werkverlichting is gesitueerd boven het werkblad, het aanrecht of de gootsteen en schijnt hierop om schaduwvorming te voorkomen. De sfeerverlichting is aan te bevelen wanneer je een open keuken of living hebt. Deze verlichting is indirect en vaak dimbaar. Accentverlichting wordt gebruikt om juist dat ene bijzondere voorwerp of dat unieke design uit te lichten.

De verlichting boven de eettafel

En dan is daar natuurlijk nog de lamp boven de tafel. Deze zal qua functie tussen werk- en sfeerverlichting inhangen. Ik zeg bewust inhangen want dat is met enige regelmaat een hanglamp glas. Met de breedte kun je de lengte van je tafel benadrukken en de ruimte optisch groter doen lijken. Nu over naar de tips voor de ideale keuken verlichting.

Tips voor een ideale keuken verlichting

Om mee te beginnen een energiezuinige lamp verdient zichzelf terug op termijn. Met de vier genoemde functies in je achterhoofd kijk je of de keukenlamp genoeg wattage heeft. Het spreekt bijna voor zich dat dit hoger is voor werk dan bij sfeer. Als leidraad neem je hierbij het aantal aansluitingen in de keuken. Heb je één aansluiting maar wil je meer dan één punt belichten kies dan voor een lamp met meerdere te richten lampen, spots. Werk je verlichting, schakelaar en bedrading mooi weg achter een randje, dan kan vaak heel eenvoudig onder keukenkastjes of maak een koof in de keukenruimte. Of maak gebruik van een led strip. Probeer meer dan één functie te verenigen in een lamp. Zo kan je door dimbare verlichting toch een leuk sfeertje creëren of een boek lezen in de keuken. Maak gebruik van innovaties als verlichting die aangaat wanneer je een keukendeurtje opent. Het gemak dient de mens en nog zuinig in gebruik ook. Neem de reinigbaarheid van de armatuur mee in je keuze voor een bepaalde verlichting. Door het dagelijks koken komt er een laagje vuil op het armatuur. Een afgesloten glazen plaat is makkelijk te reinigen. Kies een opvallende grote lamp of één die bestaat uit meerdere, in hoogte verschillende lampen om de aandacht te trekken van je volle aanrecht.

Lees ook:

Hoe is jouw keuken verlicht?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics