Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Bioscoop > The Violin Player

The Violin Player

Deze film, The Violin Player is een Finse film van Paavo Westerberg, die zowel het script geschreven heeft als de regie in handen had en bestaat uit drie delen. Het verhaal in de film begint met een existentiële crisis, die overgaat in een huwelijkse crisis en eindigt in een zinnespel.

Een muzikale obsessie

In het eerste deel ontmoeten we Karin (Matleena Kuusniemi), een beroemde en bevlogen violiste, wiens leven volledig in het teken staat van de muziek, totdat ze betrokken raakt bij een auto-ongeluk en daardoor het gevoel in haar rechterhand kwijtraakt. Dit betekent dat ze nooit meer op haar Stradivarius viool kan spelen en eigenlijk voor haar het einde van de wereld.

Om toch nog iets met haar talent en ervaring te doen, wordt ze muziekdocente en begeleidt jonge violisten om haar eigen succes te kunnen evenaren. Daarbij heeft de 18 jaar jongere Antti (Olavi Uusivirta) haar bijzondere aandacht. Niet alleen omdat hij een getalenteerde violist is, maar ook omdat ze gevoelens voor hem krijgt. Deze wederzijdse liefde is voor een groot deel ingegeven door de gezamenlijke liefde voor de viool.

Met fraaie beelden en mooie muziek wordt deze gedeelde liefde in beeld gebracht. Sowieso is de cinematografie goed verzorgd. De serene sfeer die vaak aanwezig is in Noord-Europese films past zeker goed bij The Violin Player. Uiteraard speelt daarbij de klassieke muziek ook een belangrijke rol.

Het laatste deel draait om een groot concert, waarvoor Antti door Karin wordt voorgedragen als solist. Björn (Kim Bodnia, bekend van The Bridge) is de dirigent voor dit concert, die zich af vraagt of Antti klaar is om als solo violist het concert van Mendelssohn te spelen. Uiteraard is Karin overtuigd van de kwaliteiten van zijn vioolspel, maar is misschien niet helemaal objectief.

Wat vind ik ervan?

De film geeft me het gevoel dat ik in Finland ben. Ik ben zelf altijd gecharmeerd van Scandinavische series of films door de sfeer die daarin heerst, en The Violin Player stelt daarin zeker niet teleur.

Muziek speelt een belangrijke rol in de film, maar dat mag geen verrassing zijn. Dit wordt goed in beeld gebracht en de liefde voor de viool is in de film dan ook duidelijk voelbaar. Helaas is dat voor de liefde tussen Karin en Antti iets minder het geval, er lijkt geen chemie te bestaan tussen de acteurs. Ook is het verhaal vrij vlak.

Hoewel de film geen echte wow-momenten kent, zijn er genoeg goede redenen om deze film te kijken zoals de sfeer, de beelden, de muziek. Je zult een aangename tijd hebben in een Finse sfeer en liefde voor muziek.

Informatie

Regie: Paavo Westerberg
Cast: Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Samuli Edelmann, Kim Bodni
Speelduur: 125 minuten | Kijkwijzer: 12, Seks | Distributeur: Just Film Distribution |

Tip: Mocht je deze film interessant vinden dan zijn deze Kunst en cultuur films wellicht ook iets voor jouw.

Inge

Ik was een leerkracht op de hoge school Zuyd

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics