Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Games (Nintendo, PC, Playstation, etc.) > The Turing Test – ook een test voor je brein (Nintendo Switch)

The Turing Test – ook een test voor je brein (Nintendo Switch)

Sinds een aantal maanden hebben we een Nintendo Switch in huis. Een mini-portable game console met een verbluffende performance. Wat ik vooral tof vind, is het feit dat je hem met een dockingstation kunt verbinden met je TV en met de wireless controles dan vanuit je luie stoel kunt gamen. Enige nadeel aan de Switch zijn de games die de kinderen veelal spelen. Ik ben namelijk helemaal geen fan van Super Mario of gerelateerde frivole race spelletjes. Ik hou van het meer serieuze werk. Schieten, vechten en strategische spelletjes genieten mijn voorkeur.

First-Person Puzzel Game

Ik was dan ook erg blij toen ik de game The Turing Test mocht reviewen. Dit is een first-person puzzel game van Bulkhead Interactive en gepubliceerd door Square Enix. De game speelt zich af op een ijs-maan van Jupiter, Europa. Ver in de toekomst heeft de mensheid een ruimteschip gelanceerd naar deze maan om te onderzoeken of er leven mogelijk is. En natuurlijk is er weer eens iets fout gegaan. Daarom wordt jij, ingenieur Ava Turing, uit je cryoslaap gehaald om het probleem op te lossen. Deze achtergrond is voor heel veel games alle introductie die nodig is om vervolgens hordes buitenaardse wezens op je af te slingeren, die je moet verslaan met steeds meer geavanceerde wapens. Echter op dit moment slaat de game een geheel andere,en vooral innovatieve, richting in.

The Turning Test

Je krijg namelijk in plaats van een wapen een tool mee. En je wordt begeleid door een robot die T.O.M. heet. (Technical Operations Machine). T.O.M. vertelt je dat hij de verbinding met de crew op Europa is kwijt geraakt en hij vraagt je hem te helpen deze weer te herstellen. Nadat je in een grafisch mooi uitgevoerd maanlandingsvoertuigje landt op Europa, kom je snel tot de ontdekking dat de crew misschien helemaal niet zit te wachten op versterking. Ze hebben namelijk hun hele habitat omgebouwd tot een grote Turingtest. En nu wordt het interessant. Want de Turingtest is bedacht door Alan Turing in 1936 en hij is bedacht om licht te kunnen schijnen op het hele actuele vraagstuk of machines menselijke intelligentie kunnen vertonen. Bij deze test wordt een computer geprogrammeerd om menselijk gedrag na te bootsen en een mens moet door middel van niets anders dan het uitwisselen van chat berichten proberen de achterhalen of de computer mens is of niet. Als een persoon dit niet kan, slaagt de computer voor de Turingtest en zou deze gezien kunnen worden als intelligent. Het zal geen verrassing zijn dat T.O.M. uitermate geïnteresseerd is in hoe je alle puzzels oplost.

Simpele gameplay, uitdagende game

Tot zo ver het verhaal. Nu naar de puzzels. In iedere ruimte die je inloopt kom je problemen tegen. Het doel is echter altijd hetzelfde, de deur naar het volgende niveau openen. Maar daarvoor moet je steeds lastiger wordende puzzels oplossen. Je tool is hierbij van essentieel belang. Deze stelt je namelijk in staat om stroom-bollen, of power-orbs, die verschilleden onderdelen van een puzzel van stroom kunnen voorzien naar je toe te trekken en op afstand ergens anders heen kunt schieten. Zo kun je deze eigenschap handig gebruiken om 3 gesloten deuren steeds met een orb te openen en sluiten. Andere keren moet je knoppen in een bepaalde  volgorde bedienen, of zelf aggregaten oppakken en fysiek naar een andere locatie dragen. Bij een erg frustrerende puzzel bleek dat ik de kubus nergens anders voor moest gebruiken dan hem de trap afgooien zodat hij over een drukplaat zo rollen, en zo tijdelijk de exit deur opende. Dat heeft heel wat pogingen geduurd voordat ik dat door had.

Een aanrader voor iedereen die van hersenkrakers houdt

Kortom the Turing Test is een echte aanrader voor mensen die van puzzels en hersenkrakers houden. De simpele en doch ingenieuze gameplay zorgt ervoor dat je ook ’s avonds op de bank voor de TV, lekker kunt ontspannen.

Welke games vind jij leuk?

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics