Thuisleven.com
Thuisleven.com > Woning > Klussen > Opknappen met plaatmateriaal- MDF of Multiplex?

Opknappen met plaatmateriaal- MDF of Multiplex?

We zijn, zoals wellicht bekend, aan het opknappen geslagen. Na maandenlang van opruimen is de periode van het opbouwen eindelijk aangebroken. Op naar het plaatmateriaal!

Het tuinhuis

Het huisje op ons landje is verouderd. Het is gedeeltelijk verzakt en tijdens de herfstige buien bleef het helaas niet overal droog binnen. Na de eerste oplap werkzaamheden op het dak is het nu droog binnen. De hoogste tijd om het op te knappen voor het voorjaar aanbreekt. Dan willen we eens gaan genieten van ons lekkere stekje met pluktuin.
Na een kleine inventarisatie blijkt dat we op dit moment vooral plaatmaterialen kunnen gebruiken. Platen rondom voor het plafond, aan de muren en op de vloer. We nemen de maten op en vertrekken richting de bouwmarkt. Daar aangekomen blijkt het nog niet zo eenvoudig want de keuze in plaatmaterialen blijkt overweldigend. Niet alleen in afmeting en dikte, maar ook in soorten materiaal.

MDF plaatmateriaal

MDF (Medium-Density Fibreboard) platen zijn samengesteld uit verlijmde en samengeperst houtschilfers. Het MDF plaatmateriaal is eenvoudig bewerkbaar, makkelijk te zagen en geschikt om te frezen. Zo worden onder andere inbouwkasten, scheidingswanden, meubels en keukenlades gemaakt van MDF platen als een constructiemateriaal. Om splijten te voorkomen is het verstandig om de schroefgaten voor te boren. De MDF-platen zijn goed te schilderen en ook verkrijgbaar in een brandwerende variant.

Multiplex

MultiplexĀ bestaat uit om en om verlijmde en samengeperste laagjes hout, waardoor de plaat goed bestand is tegen doorbuigen (vervorming), zeer taai is en daarbij niet krom trekt. Het wordt veelal gebruikt binnenshuis voor het aftimmeren van wanden, vloeren en daken. Het heeft een mooie buitenlaag die veelal af te lakken is. Wij kozen voor berken multiplex door de mooie nerven.
Daarnaast leent dit multiplex zich ook uitstekend voor het maken van meubels en andere constructies.Ā MultiplexĀ mag je dus sterker noemen dan MDF.

Plaatmaterialen voor buiten

De plaatmaterialen voor buiten hebben een coating die ze beschermd tegen de weersinvloeden. Anders zouden het plaatmateriaal zich binnen onafzienbare tijd volzuigen met vocht, opbollen en vervormen. Ze zijn hierdoor dan ook prijziger dan de materialen geschikt voor binnen. Bedenk ook dat je de randen en naden behandeld met een geschikte lijm of watervaste sealer om de weersinvloeden echt geen kans te geven.

Dikte en afmetingen

Het plaatmateriaal is verkrijgbaar in verschillende diktes van 4 mm tot 38 mm wat MDF betreft. De dikte heeft invloed op de sterkte, de buigzaamheid en het gewicht van de plaat. De plaatmaterialen zijn ook in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Van lang maar smal tot vierkante platen van 15030 bij 1530. Hierbij is niet alleen de betreffende ruimte van invloed. Ook transport speelde in ons geval een rol. Dat deed ons ertoe besluiten om kleinere platen te kopen die we zelf konden vervoeren. Zo hoefden we er ook niet veel aan te verzagen.

De afwerking

Het plaatmateriaal is, zoals gezegd, eenvoudig af te werken. De schroefgaatjes zijn aan te smeren met plamuur door een plamuurmes. Na het drogen even op te schuren en je bent klaar voor grondverf of zelfs behang.

Lees ook:

Heb jij wel eens een wandje afgetimmerd?

Bron afbeelding: Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Wij willen een achterwandje maken achter ons bed. Eindelijk!
    We gaan daar Multiplex voor gebruiken omdat dat mooi staat en niet krom trekt en gemakkelijk te zagen is.

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics