Thuisleven.com
Thuisleven.com > Kinderen > Op weg naar groep 3.

Op weg naar groep 3.

Mijn jongste dochter is 6 jaar oud, geboren op 24 oktober, die datum valt buiten de magische grens van 1 oktober die vele scholen hanteren en dus kleutert ze nu al een derde jaar. Het eerste jaar in groep 1 was het een verlegen poppetje die bijna niet sprak en heel langzaam en secuur werkte, dus nog een jaar groep 1. Dat jaar veranderde ze van verlegen kind in echte kleuter die precies wist wat ze wilde. Ze scoorde dan ook in beide cito’s dat jaar A + scores en begon al met letters en woordjes hakken en plakken en de cijfers tot 20 kende van voren naar achteren. Toch mocht ze niet naar groep 3, het werd groep 2. Helaas voor haar en voor mij, want ik heb nu een kind dat zich ontzettend verveelt op school en echt wat uitdaging nodig heeft.

Magnetische letterdoos.

Ze krijgt af en toe groepje 3 werkjes aangeboden op school, maar te weinig, dus de enige oplossing die ik zie, is haar zelf stimuleren. Gelukkig heb ik van mijn oudste dochter nog wat spulletjes liggen en ze gaat er enthousiast mee aan het werk. Als eerste pakt ze de magnetische letterdoos. De blaadjes erin worden goed bekeken en ze kiest er 1. De meeste letters herkent ze, maar de dubbele letters zoals (aa – oo – oe) help ik haar mee. Ze vindt het geweldig en weet niet van ophouden.

Woord kwartet.

Ook het woordenkwartet wilt ze uitproberen, daar hebben we met zijn drieën leuk mee gespeeld en ook het leren schrijven boek van maan roos vis, wordt al druk in gewerkt.

AVI start boekjes.

Ik heb ook wat startboekjes gevonden en ook in de schoolbieb mag ze wekelijks een start boekje uitkiezen, dus daar maken we ook gretig gebruik van.

Tijdschriften.

Ook de tijdschriften van Rompompom en Maan Roos Vis lenen we daar regelmatig. Op die tijdschriften kun je je abonneren, maar af en toe heeft uitgeverij zwijsen een actie waarbij je een kort abonnement (b.v. 3 maanden) kan afsluiten en daar hebben we ook al eens gebruik van gemaakt.
Het willen leren, komt helemaal uit haarzelf. Heeft ze een dagje geen zin, is dat ook prima. Ze mag lekker oefenen als ze er zin in heeft en zo spelenderwijs pikt ze steeds meer op.

Lees ook:

Hoe stimuleer jij je kind op weg naar groep 3?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

  • Lastig dat school het niet oppikt. Onze zoon van 2jan is gelukkig wel door gemogen naar groep 3. Hij las al in groep 2 en liep op meer zaken dusdanig voor dat groep 2 nogmaals doen niet leuk zou zijn. Nu in groep 3 en hij heeft nog soms extra uitdaging nodig maar hij is zo op zijn plek.
    Dus je kindje extra uitdagen zo lang ze het leuk vind helemaal top!

  • Wat rottig dat school niet aansluit. Onze kleuter krijgt ‘les’ van haar zussen en wordt goed voorbereid op groep 3

  • De magnetische letter en cijferdoos hebben we hier ook in huis, evenals het letterkwartet. En laatst heb ik mijn dochtertje die na de zomer naar groep 3 gaat, een leuke boekje gekocht Avi start lezen is leuk, Die kan ze nu al lezen.

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics