Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Vervoer > Auto > Onderschat niet het gemak van de trekhaak

Onderschat niet het gemak van de trekhaak

Veel van ons staan er niet bij stil. Of je auto een trekhaak heeft of niet. Totdat je ineens voor een vervoersprobleem staat en blijkt dat je auto er geen heeft. Zo was het vele jaren ook voor ons. Mijn oude Seat was te licht voor een trekhaak. Een trekhaak onder de Mini Cooper die ik daarna reed, vond ik een absurd idee. En de prachtige BMW E92 3.20i of E89 Z4 35i die we daarna reden, konden beide technisch niet uitgevoerd worden met trekhaak. Dus werd voor iedere vervoersklus de auto van pap geleend. Totdat pa en ma 95 km noordelijker gingen wonen. En ineens merk je pas hoe lastig het niet hebben van een trekhaak kan zijn.

Het gemak van een auto met trekhaak

Toen we op zoek gingen naar een grote familieauto was een trekhaak een gewilde optie. Uiteindelijk kozen we voor een oerdegelijke Opel Zafira. Naast het formaat en de 7 stoelen, zeker ook vanwege de trekhaak. En achteraf bleek dat een goede keuze. Een aantal dagen voordat we de sleutels van onze nieuwe woning kregen in het begin van de eerste Corona-golf, belde ons verhuisbedrijf namelijk op. Bijna het hele verhuisteam was geveld door Corona. Of ze ook later konden komen verhuizen? Op dat moment begrijp je pas echt het gemak van een auto met trekhaak. We hebben in een dag tijd de hele inboedel op tijd kunnen verhuizen met slechts een enkel assige aanhanger en heel veel sleepwerk.

Handig, totdat je vrienden het door hebben.

Ja zo’n trekhaak is maar wat handig. Totdat je vrienden en buren het door hebben. Dan stromen de verzoekjes voor het “lenen van je auto” (met of zonder bestuurder) binnen. Vooral rond deze periode waarbij velen van ons hun tuin winterklaar aan het maken zijn. En voor echte goede vrienden is niets te veel. Maar met 5 kinderen in huis, een huis dat nog steeds niet af is en een grote tuin met veel snoeiwerk betekent dat de anderen helaas vaak “nee helaas” te horen krijgen.

Een trekhaak onder ieder type auto

Maar wat blijkt, onder bijna iedere auto is wel een passende trekhaak te verkrijgen. Met je kenteken en eventueel bouwjaar van je auto, is een geschikte technische oplossing zo gevonden. En bij veel voertuigen is de montage een kwestie van een beetje handig zijn en een uurtje of 2-3 sleutelen. Bij een trekhaak specialist zoals Rameder.nl kun je bij twijfel ook even contact opnemen voor nadere uitleg.

Waarop moet je letten bij aanschaf en gebruik?

Bij aanschaf is het wel handig om even op te letten op de stekker die je nodig hebt. De aanhanger van mijn vader had een 7-polige aansluiting. Om deze te kunnen hangen aan zijn BMW 2 serie, die een 11-polig contact heeft, heeft hij een adapter nodig. Vergeet ook de losbreekbeveiliging niet. Deze is verplicht ook bij enkel assige aanhangers van minder dan 750 kg. Correct gebruik van deze losbreekbeveiliging is niet lastig, maar wel belangrijk om even wat aandacht aan te spenderen. Verder is het aankoppelen van een aanhanger een peulenschil.

 1. Koppelen van aanhanger aan de trekhaak. Controleer of de kogel goed vastgegrepen is
 2. Haal eventueel de handrem van de trekhaak af (als deze er eentje heeft)
 3. Draai het neuswiel omhoog.
 4. Bevestig de losbreekbeveiliging op de correcte manier
 5. Steek de stroomkabel in en controleer de verlichting
 6. Monteer een kentekenplaat

Ook de fietsen mee

Ook voor het meenemen van fietsen is een trekhaak ideaal. Ik heb om eerlijk te zijn nooit begrepen waarom mensen hun fietsen op het dak van de auto willen monteren. Afgezien van het feit dat dit aanzienlijk meer brandstof kost dan achter op de trekhaak, til je je ook nog eens een breuk om de fiets op het dak te krijgen. Om nog maar niet te spreken van eventuele schade aan het dak. Nee, wij nemen fietsen gewoon mee achter op de auto. En met de moderne fietsdragers van tegenwoordig, kun je zelfs tot 4 fietsen met gemak meenemen. Mocht je toch de voorkeur geven aan het dak, dan kan dat natuurlijk ook.

Hoe dan ook, ik weet zeker dat ook onze volgende auto gewoon weer een trekhaak heeft. En zo niet, dan wordt er eentje achteraf gemonteerd.

Heeft je auto een trekhaak?

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

 • Mijn auto heeft een trekhaak. Ik heb ‘m eigenlijk niet nodig, maar ik heb er bij het uitzoeken van mijn auto wel naar gekeken. Een beetje zo van ‘je weet maar nooit wanneer je m toch nodig hebt’.

 • Ja, wij hebben altijd al een trekhaak onder de auto gehad.
  Voor de vouwwagen ooit en nu voor de caravan.
  Maar we hebben er nog nooit last van gehad, dat ze onze auto willen lenen. Wij lenen hem sowieso niet uit.

 • Bij ons wordt constant het beschermkapje gestolen. Lijkt wel of anderen voor die paar euro gewoon een dief willen zijn …..

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics