Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Persoonlijke ontwikkeling > Minder Focus, Meer Effect van Srini Pillay

Minder Focus, Meer Effect van Srini Pillay

Als je hard werkt en het gevoel hebt dat je er steeds minder energie hebt of maar de laatste stap niet kunt zetten, is dit boek, “Minder focus meer effect” van Srini Pillay wellicht wat voor jou. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en ondersteund door onderzoeksresultaten vertelt de schrijver, Srini Pillay (neurowetenschapper, therapeut en psychiater), dat ontfocussen en je brein ontspannen helpt om meer te kunnen doen met meer energie en minder inspanning.

Minder focus meer effect

Het boek begint met een voorbeeld over de persoon die de zogeheten polymerase chain reaction (een manier om synthetisch DNA te maken) heeft ontdekt: terwijl hij ‘s avonds laat in de auto reed en zijn gedachten de vrije loop liet. Net als dat je ‘s ochtends onder de douche staat en opeens een geweldig idee hebt. Daarna volgt een uitleg waarom dit vrije loop laten werkt en dat dit eigenlijk ontfocussen is.

Vervolgens zijn er 6 hoofdstukken waarin allerlei handvatten worden aangereikt om beter te kunnen ontfocussen. Kort gezegd: je af en toe bewust minder concentreren op waar je mee bezig bent waardoor je brein zijn gang kan gaan en verbanden kan leggen en zaken kan opmerken die het niet kon toen je je nog focuste op een taak. Het geeft ook tips voor ‘training’ want je kunt het niet zomaar, je moet het oefenen. Ieder hoofdstuk is uitputtend in handvatten, uitleg en voorbeelden en geeft een samenvattende tabel aan het eind van het hoofdstuk.

Wat vind ik ervan?

Als dit onderwerp nieuw voor je is, dan is dit een goed boek om te lezen: het geeft immers veel voorbeelden, uitleg, onderbouwingen (achteraan vind je ruim 30 pagina’s (literatuur-)verwijzingen) en handvatten. Het is vlot en toch uitgebreid geschreven.

Voor mij is dit onderwerp niet nieuw, ik heb vaker boeken over dit onderwerp gelezen en voor mij is er niet heel veel nieuws te lezen. Het idee van ontfocussen kom je in andere bewoordingen ook tegen zoals: ga op je intuïtie of je gevoel af in bijvoorbeeld “Een zaak van zacht werken” van Ellen de Lange-Ros of: laat je onbewuste spreken in bijvoorbeeld “Het slimme onbewuste” van Ap Dijksterhuis. Voor mij komt dit allemaal op ongeveer hetzelfde neer: als je je teveel concentreert met je bewuste denken kost het je teveel energie, gaan je prestaties achteruit en ben je uiteindelijk ook minder gelukkig. Als je je gedachten soms de vrije loop laat kan je niet bewuste deel van je brein spreken en dat levert wat op.

Het is daarom een kwestie van smaak wat jou het meeste aanspreekt qua stijl voor dit onderwerp. Dit boek is een Amerikaans boek en dat merk je aan de stijl. Daar moet je van houden. Het is positief en zet je iedere pagina weer aan om nu meteen aan de slag te gaan en geeft aan dat jij jezelf altijd kunt veranderen. Als je daar van houdt is dit een prima boek.

Informatie

Minder Focus, Meer Effect
voor meer creativiteit, succes en plezier in je leven
Auteur: Srini Pillay
ISBN: 9789021570532
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers

* Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen *

Inge

Ik was een leerkracht op de hoge school Zuyd

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics