Life is Strange

Life is Strange …. inderdaad!

Ongeveer 25 jaar geleden kon ik dit niet hardop zeggen, en 20 jaar geleden werd ik er door met de nek aangekeken. 10 Jaar geleden kon ik het wel toegeven, maar werd ik een beetje uitgelachen. Maar nu, anno 2017 kan ik het met een gerust hart zeggen: Ik ben een gamer! Want met dank aan series zoals “The Big Bang Theory” is nerd zijn het nieuwe sexy. En gamen is helemaal cool! Nou ja,… ten minste niet uncool.

Life is Strange

Overigens ben ik niet het stereotype gamer dat iedereen kent. Iemand die letterlijk en figuurlijk verslaafd is aan gaming en vanaf het moment van wakker worden, tot slapen gaan alleen maar gamet. Iemand met een met led verlichte hand gebouwde computer die meer geld kost dan menigeen in een maand verdient. Nee hoor, ik ben een gewone, normale man en vader van 4. Alleen in tegenstelling tot veel mannen van mijn leeftijd, verspil ik geen tijd met het kijken van Ajax tegen Feyenoord. Of de champions league nu wel of geen Nederlands elftal heeft, laat mij volledig koud. En zelfs de wedstrijden van het Nederlands elftal kunnen me gestolen worden.

Achter de pc kruipen

Op momenten dat conventionele vaders zich met een biertje voor de buis nestelen, kruip ik graag achter mijn computer (Wel een game pc, maar een gewone, zonder lampjes en gifgroene kleurtjes). In mijn jeugd speelde ik dan graag Counter-strike. Je weet wel, dat schietspel (First person shooter) waarvan men beweerd dat je er gewelddadige neigingen van krijgt. Nou ik heb ze nooit gehad en ik vond dat spel geweldig. Het ging me om de “skillz”, de vaardigheid, het excelleren in een bepaalde game en dan daar het respect voor te krijgen in je eigen clan. Maar de aantrekkingskracht van gamen zit vooral in de vrijheid die je ervaart. TV kijken is een passieve bezigheid. Je gaat zitten en absorbeert alles wat de commerciële zenders je voorschotelen. Reclames en al.

Gamen

Bij gamen gaat met meer om wat jij doet en wat de consequenties zijn van je handelen. Ik herinner me nog tijden dat ik zo goed was dat als mijn alterego (Ashen_Shugar) een game server op kwam (in de tijd dat je nog moest inbellen), tegenspelers in wanhoop de server verlieten. Werd Nederland in 1996 in de kwart finale door Frankrijk uitgeschakeld door strafschoppen? Kan ik me niet herinneren, het zal best. Ik herinner me wel een perfect getimede flashbang te midden van een groepje terroristen gevolgd door een kill-death ratio van 10-0. Best game ever! Geweldig!

Shooter

Maar die tijden zijn veranderd. Als ik nu op een dergelijk server inlog, word ik binnen 30 seconden zo gruwelijk hard ondersteboven geschoten dat de lol er wel een beetje vanaf is. Vergane glorie denk ik dan wel eens. Grappig hoe dat soms zo kan lopen, nietwaar? Life is strange zouden ze op z’n Engels zeggen.

Life is Strange

Nu zijn mijn interesses verschoven. Ofschoon ik de shooter zo nu en dan nog steeds wel leuk vind (zeker omdat nog niet alle glorie geheel vergaan is), geniet ik wat meer van games met diepgang en een goed verhaal.

Een verhaal dat niet voor de hand liggend is. Waar je de tijd kunt nemen om je omgeving eens goed te onderzoeken en waar je op je gemak een en ander kunt bekijken. Maar vooral waar je beslissingen impact hebben op de verhaallijn en op je karakter. Ik was dan ook verrukt toen ik voor Thuisleven gevraagd werd de game “Life is strange – Before the storm” te reviewen. Ik had al veel gehoord over de “Life is strange” serie en deze prequel leek me zeker interessant.

Installeren

Installatie kan op veel manieren. Ik koos ervoor om het te installeren via Steam. Eenvoudig code invoeren, installeren en gamen maar. Bij de start van het spel, klim je in de huid van de hoofdrolspeelster Chloe Price. Al snel word duidelijk door opmerkingen die ze zelf maakt, dat Chloe niet bepaald een rolmodel tiener van 16 jaar oud is. Sterker nog, haar wiet gebruik alsook behoefte om alles onder ludieke graffiti te kalken, wijzen eerder op een wat moeizame jeugd.

Firewalk

In een poging om een rock concert te zien van haar favoriete band Firewalk in een verlaten houtzagerij aan de rand van een bos in het fictieve “Arcadia bay”, merk je al snel dat Chloe heel hard haar best doet om als een rebel over te komen. Maar waarom, dat moet je tijdens de game verder ontrafelen. Omdat ik me niet schuldig wil maken aan een “massive spoiler alert”, zal ik verder niet teveel zeggen over het verhaal van Chloe. Wat ik wel zal zeggen is dat “Life is strange – Before the storm” een heerlijke game is die precies voldoet aan de wensen van een bijna 40 jarige gamer die meer van een beïnvloedbaar verhaal houdt dan van harde actie.

Besturing van het spel

De gameplay is eenvoudig en met een standaard A, S, D, W, besturing en de muis beweeg je je karakter moeiteloos door de caleidoscoop aan evenementen binnen Life is strange heen. Terwijl je de acties van een grafisch sterk in elkaar gestoken Chloe Price bestuurt, beïnvloed je hoe ze zich door haar omgeving beweegt, maar ook hoe haar omgeving later in de game op haar reageert. Je kunt ervoor kiezen om verbitterd een klasgenoot voor schut te zetten bij de ingang van school, of om juist met meer medeleven te handelen. Deze duidelijk merkbare impact van je beslissingen maken het leuk om een deze game vaker dan één keer te willen spelen.

PEGI rating

En inderdaad zoals verwacht kan worden van een award winning game, heeft het verhaal de nodige twists en turns die zelfs een game zonder bloedvergieten erg leuk houden. Ik heb episodes 1 en 2 inmiddels doorgespeeld en ik ben uitermate benieuwd naar het laatste deel dat op 20 december uitkomt. Een uiterst vermakelijke game … maar niet voor jong en oud. Mijn oudste zoon Daan (13 jaar) kijkt zo nu en dan graag wel eens mee met z’n vader als die aan het gamen is. Maar bij Life is Strange heb ik hem toch gevraagd of hij niet liever even TV gaat kijken of zo. Er wordt namelijk nogal wat in af gescholden.

Ook zaken zoals roken, drugs gebruik (wiet roken) en geweld worden gebruikt om het ongebruikelijk verhaal kracht bij te zetten en daardoor zeker authentiek over te laten komen. Voor volwassenen amusant, maar voor een 13 jarige misschien wat krachtig. Kijkwijzer.nl geeft Life is Strange: Before The Storm dan ook een PEGI rating van 16 jaar of ouder. Iets wat ik als vader van 4 kan onderstrepen.

Maar hoe dan ook, Life is Strange zal de gemiddelde gamer zeker een hoop meer plezier bieden dan het kijken naar de meest recentelijke prestaties van het Nederlands elftal. Zelfs als je wel een voetballiefhebber bent.

Informatie

Life is Strange is o.a. bij Bol.com te koop. Het spel is geschikt voor Windows, Playstation en Xbox. Life is Strange before te storm kun je vinden op Steam.

Lees ook:

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen *

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Wat leuk om te lezen dat er meer mannen zijn die durven toe te geven dat ze niets met voetbal hebben 🙂 Mijn man gelukkig ook niet. Een gamer is hij ook niet, vind ik ook niet zo erg, zoonlief vind het al té leuk 😉

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics