schoonmaken konijnenhok
Thuisleven.com > Dieren > Konijnenhok- alles over onderhoud en schoonmaken

Konijnenhok- alles over onderhoud en schoonmaken

Iedereen heeft wel een beeld bij een konijnenhok. Ze zijn er voor binnen of buiten en worden gemaakt van hout of kunststof. Voor je een konijn aanschaft is het raadzaam om je te verdiepen in het verzorgen van het konijn. Je wilt het vriendje zo goed mogelijk en hygiënisch verzorgen. Maar vergewis je ook over het onderhoud en het reinigen van het konijnenhok. Dan ben je van alle kanten goed voorbereid.

Konijnenhok

Komt het konijn of de konijnen binnen of buiten te wonen? Welke bodem heeft zijn verblijf, heeft het hok een schuiflade? Krijgt het houten konijnenhok voor buiten een ren of juist niet? Dit is allemaal van invloed op de inrichting van zijn verblijf en de bescherming van het huisdier tegen weersinvloeden.

Algemene schoonmaaktips

Over het algemeen dient naast het borstelen en wassen van het konijn zijn hooi, snippers of stro wekelijks helemaal vervangen te worden. Dagelijks vervang je alleen de bodembedekking van de vieze plekken. Dit is van het grootste belang wanneer de bodem van het konijnenhok van hout is. Anders doordrenkt de urine binnen de kortste keren de bodem en zal je het rottende hout zeker blijven ruiken.
Dagelijks spoel je bij het verversen van het water de waterbak om en veeg je de voerbak goed leeg voor je zijn dagelijkse portie verstrekt.

De wekelijkse Grote Beurt

Eenmaal per week geef je het konijnenhok een grote beurt en loop je het traliewerk na met een natte lap en worden de etensbakken grondig uitgewassen. Hierbij let je op het gebruik van schoonmaakmiddelen, die zijn niet allemaal geschikt voor huisdieren. Het gebruik van soda, azijn of groene zeep genieten de voorkeur.
De buitenren loop je goed na op mogelijke ontsnappingspogingen. Het is aan te bevelen het hok met ren eens te verplaatsen naar een ander stukje gras. Zo kan je gazon herstellen en wordt het geen kale vlakte.

Is een konijn zindelijk?

Naar verloop van tijd zul je merken dat je konijn zijn behoefte steeds op dezelfde plek doet. Dit plekje kun je inrichten als konijnentoilet. Daar kan de bodembedekking iets dikker zijn of creëer je een drempel naar de rest van het konijnenhok. Zo baken je de dagelijks schoon te maken plek goed af als een soort kattenbak. Zo lijkt het konijn eigenlijk wel zindelijk te zijn.

Hoe onderhoud jij het konijnenhok?

Afbeelding van Sueden via Pixabay

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en gehuwd met een zelfstandig ondernemer.

4 reacties

  • Hier wil dochter graag een konijn. We twijfelen nog. Aangezien we bang zijn dat de verzorging al snel op pappa en mamma aan zal komen als het nieuwtje eraf is

  • Niet! Geen konijn, haha! Maar was benieuwd naar dit blog, omdat een collega recentelijk gezinsuitbreiding van 2 konijnen heeft gekregen!