Thuisleven.com
Hoe kun je ervoor zorgen dat je garage minder koud wordt?
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Garage > Hoe kun je ervoor zorgen dat je garage minder koud wordt?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je garage minder koud wordt?

Bij veel woningen is de garage – mits aanwezig – de koudste ruimte. Vaak is er geen verwarming aanwezig, waardoor de garage aan het weer overgeleverd is. Dat kan het een deel van het jaar niet al te aangenaam maken om er te vertoeven om bijvoorbeeld je hobby uit te oefenen,
kluswerkzaamheden te doen of je auto, motor of fiets te verzorgen. Zou het niet fijn zijn als het er wat behaaglijker kon zijn, zodat je er wat comfortabeler kunt verblijven? We geven een aantal tips voor hoe je ervoor kunt zorgen dat je garage minder koud wordt.

Isolatiemateriaal toevoegen

Een logische stap om te nemen, is om je garage te voorzien van isolatiemateriaal. Dat is immer een van de meest effectieve manieren om de kou buiten te houden. Je kunt de muren en het plafond van je garage isoleren, maar ook de garagepoort. Gebruik daarbij isolatiemateriaal zoals glasvezelisolatie of isolatieplaten en zorg ervoor dat je geen kieren of openingen laat waar alsnog koude lucht doorheen kan komen. Als je garage toevallig toe is aan een nieuw dak, is dat ook een gelegenheid om het nieuw te plaatsen dak meteen goed te isoleren.

Geïsoleerde garagedeur

Je kunt er dus voor kiezen om je bestaande garagedeur te isoleren. Maar in de praktijk valt de prijs daarvan vaak tegen ten opzichte van de aanschaf geïsoleerde garagedeuren, die er netter uitzien en hun werk net zo goed of beter doen. Het gaat hierbij namelijk om netjes afgewerkte garagedeuren die op maat gemaakt kunnen worden en helpen om warmte binnen vast te houden én geluid van buitenaf te verminderen. Ook helpen ze om vocht buiten te houden, wat vaak zeer welkom is. Je kunt je oriënteren op een geïsoleerde garagedeuren op Adoor.nl.

Geïsoleerde garagedeur.

Tochtstrippen en afdichtingen

We noemden onder het kopje isolatie al even dat je moet proberen daarbij geen kieren of openingen te laten waar kou doorheen kan blijven komen. Ook op plekken waar geen isolatiemateriaal toevoegt, en zeker ook als je helemaal niet gaat isoleren, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de kieren en gaten waardoor kou binnenkomt. Afdichten van deze gaten kan bijvoorbeeld met kit of met tochtstrippen. Scheuren of gaten kun je opvullen met geschikt reparatiemateriaal.

Isolerende gordijnen

Een andere manieren om de kou buiten te houden, is door isolerende gordijnen op te hangen. Hang isolerende gordijnen of dekens voor ramen en deuren en je zult merken dat dit helpt om warmte binnen te houden en koude lucht buiten te houden. Dit kan een relatief goedkope oplossing zijn als je niet de mogelijkheden hebt om de garage helemaal te isoleren. Wel kunnen de gordijnen in het gebruik van de garage voor wat hinder zorgen omdat ze in de weg hangen, maar dat is dan de consequentie van deze methode.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je garage te gaan verwarmen. Dat kan met een serieus verwarmingssysteem dat de garage, net als het huis, op temperatuur houdt. De vraag is dan wel of je niet onnodig veel verstookt voor een ruimte waar je niet zo vaak bent. Als je slechts af en toe in je garage bent, kun je ook draagbare warmtebronnen zoals elektrische kachels of straalkachels gebruiken om de ruimte snel op te warmen wanneer dat nodig is. Gebruik deze wel veilig, want ze leveren brandgevaar op. Ook als je gaat verwarmen is het afdichten van gaten én het isoleren van de ruimte zeer aan te raden, omdat je warmte anders snel verloren gaat.

Lees ook:

Hoe groot is jullie garage?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics