tuin- en haagplanten
Thuisleven.com > Buiten > Tuinieren > Tuin- en haagplanten, goed voor tuin én dier

Tuin- en haagplanten, goed voor tuin én dier

In de nieuwbouwwijken om ons heen wordt veel aandacht aan de afwatering van hemelwater besteed. Tussen de rijen nieuwe huizen zijn er grote groene, glooiende vlaktes aangelegd met hier en daar een speeltoestel. Onder de laagste punten is een stelsel van afvoerpijpen gelegd. Mooi om te zien dat het afwateringsysteem in het landschap geïntegreerd is. Ook worden de straten en tuinen afgezet met haagplanten, zoals de beuk. Dit komt tuin én dier ten goede.

De beplanting in onze voortuin

Ook wij hechten veel waarde aan het reguleren van het hemelwater in onze tuin. Speciaal hiervoor hebben we een groot deel van de ‘oude’ betegeling verwijderd en een boom in de voortuin geplant. Een parasol-boom die op termijn ook meer schaduw in de voortuin geeft. En we hebben een nieuwe laurierhaag aangelegd en veel vaste planten gepoot. Niet alleen voor de afwatering trouwens. De haagplanten geven ook meer privacy en scheiden de voortuin van de doorgaande weg.

Haagplanten

De achtertuin

De achtertuin hebben we ook helemaal opgeknapt, deze lag vol met grote grindtegels. Water in de tuin blijft natuurlijk belangrijk voor vogels en insecten. Daar hebben we terdege rekening mee gehouden. Nu hebben we een gazon en alleen een smal pad naar de schuur. Tegen de schutting groeit een groene wand met (bloeiende) klimplanten. Door onze eigen tuin- en haagplanten en het gras wordt een groot deel van het regenwater opgenomen. Dat biedt nog veel meer voordelen trouwens. Niet alleen het uitzicht knapt er enorm van op.

Meer voordelen van tuin- en haagplanten

Door verschillende tuin- en haagplanten in de tuin te poten, trekken we een divers publiek aan bestuivers en andere insecten. Dat komt de biodiversiteit zeker ten goede. Ook kunnen veel dieren beschutting zoeken onder de planten en tussen de haag. Vogels komen weer af op de vele insecten in de haagplanten.
Door de haagplanten heeft de wind geen vrij spel in de tuin. Hierdoor droogt de grond in de zomer minder snel uit. De planten bieden ook schaduw tegen een priemende zon. Dus ook voor de bodem zorgen de planten voor vele voordelen. Die bodem hebben we weer nodig om onze moestuinplantjes goed te laten groeien. Kortom, ik zie alleen maar voordelen.

Lees ook:

Weet jij nog meer voordelen van tuin- en haagplanten?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

  • Wij hebben een half houten vat met daarop een bol van plakken natuursteen in de tuin staan. Uit de bol spuit water en daar zitten vaak vogeltjes op om zich te wassen. Zo’n leuk gezicht!!! Het spettert en spat dan alle kanten op.

  • Naast de belangrijke al genoemde voordelen:
    Haagplanten zijn in verhouding voordelig om aan te schaffen. Het is een eenmalige investering waar je jarenlang plezier van hebt. Een ander voordeel is dat haagplanten niet veel onderhoud nodig hebben. Er is nog een voordeel van een haagplant in je tuin en dat is dat er veel diversiteit is, grote en kleine bladeren, verschillende kleuren.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics