Selecteer een pagina

Zonder dat dit mijn bedoeling is geweest, ben ik inmiddels een heuse wereldreiziger geworden. In mijn jonge jaren heb ik vooral Europa doorkruist. Aanvankelijk met mijn ouders, maar later alleen. Nederland, België, Duitsland en Luxemburg ken ik redelijk van binnen en buiten. Lekker dicht bij, en dus makkelijk met de auto te bezoeken. Luxemburg is vanuit zuid-Limburg sowieso lekker dicht bij, dus eerder een dagtrip dan een vakantie. Maar ook Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië, Kroatië en Italië zijn veelvuldig bezocht. Om nog maar niet te spreken van Zwitserland en Spanje waar ik zelfs enige maanden heb mogen wonen tijdens mijn stages. En als je daarbij een eenmalig bezoek aan Polen, Bosnië en Herzegovina en Denemarken toevoegt, heb je een groot gedeelte van Europa wel gehad. Maar hoe leuk ook, reizen door Europa maakt nog geen wereldreiziger. Daarvoor moet je naar mijn mening verschillende andere continenten bezocht hebben.

Reizen buiten de EU

En ook buiten de EU heb ik inmiddels heel wat landen mogen bezoeken. Sommige, zoals de VS en China voor plezier. Een vakantie naar New York is een echte aanrader. Heel anders en toch heel bekend. China daarentegen is echt heel anders. Andere landen zoals Saudi-Arabië, Dubai, Bahrein, India en Singapore heb ik mogen bezoeken voor mijn werk. Een super ervaring, stuk voor stuk. Ook al is er dan veel minder tijd voor sightseeing. Ja reizen bevalt me prima, privé of voor het werk. Er is echter een ding waar ik keer op keer weer tegenop kijk. De visumaanvraag!

ESTA vs visum

Voor een heel aantal landen heb je een visum nodig om erheen te kunnen reizen. Echter voor sommige voorstaat een reisvergunning. Zo heeft de VS een Electronic System for Travel Authorization (Elektronisch Systeem voor Reisvergunningen) of wel ESTA systeem voor de aanvraag van een reisvergunning. Er is wel een verschil tussen een reisvergunning en een visum. Een visum is een officiële toestemming om het land binnen te mogen reizen en om in een land te mogen verblijven gedurende een periode langer dan 90 dagen. Een reisvergunning geeft toestemming tot verblijf voor periodes korter dan 90 dagen. Daarom zijn voor deze laatste de kosten ook vaak een stuk lager. En de aanvraag is een stuk eenvoudiger. Maar ja, wanneer heb je een visum nodig en wanneer volstaat een reisvergunning?

De hoofdpijn van een visumaanvraag

Als je eenmaal weet dat je niet onder een visumaanvraag uitkomt, begint vaak de hoofdpijn voor mij. Er komt namelijk nogal wat bij kijken bij het aanvragen van een dergelijk document. Er wordt een berg informatie van je gevraagd. Wie je ouders zijn, waar je geboren bent, je werkgever, functie, etc. En vooral wat je komt doen natuurlijk. Je kunt dan maar beter opletten wat je invult, want bij fouten loop je het risico dat je visum niet verstrekt wordt. Of, nog erger, bij een incorrect visum kan je de toegang tot het land geweigerd worden. Hier kom je doorgaans pas achter wanneer je documenten gecheckt worden vlak voordat je op het vliegtuig wilt stappen. Dus de juiste documenten hebben is wel belangrijk want corrigeren is dan te laat. Ter illustratie voor een visumaanvraag voor Saudi-Arabië heb ik nodig:

architectural photography of concrete establishment

Kingdom tower in Riyadh Saudi-Arabie

  • Een pasfoto van mij met een neutrale blik van het juiste formaat (5×5 cm)
  • Een werkgeversverklaring die zegt dat ik daadwerkelijk voor mijn bedrijf werk (met dus de benodigde persoonlijke gegevens)
  • Een getekende verklaring van mijn bedrijf waarin het doel van mijn bezoek wordt uitgelegd. Deze dient getekend te worden door een VP (Vice-President) en mag niet ouder zijn dan een paar dagen voor de afspraak met het visumbureau.
  • Een afspraak bij het visumbureau in Den Haag waar ik geacht word persoonlijk te verschijnen om mijn bio-metrische gegevens te kunnen opnemen.

Een redelijke berg papierwerk zoals je merkt. Is de brief van de VP te “oud”, dan loop je het risico dat de trip naar Den Haag voor niets was. Klopt je pasfoto achtergrond niet, dan geldt hetzelfde. Kortom, er komt nogal wat kijken bij een visumaanvraag. Vandaar de hoofdpijn.

Kosten tikken snel aan

Douane geen punt als je documenten maar in orde zijn

Door al dit papierwerk, een labyrint aan regeltjes en het risico op vergissingen, kan een visumaanvraag een nogal tijdrovende bezigheid zijn. Voor een visum naar Saudi Arabië ben ik al snel een uurtje of 3 bezig met het papierwerk en een uurtje of 7 met het op en neer reizen van en naar de ambassade/consulaat. En dat terwijl ik de procedure goed ken. Als je voor de eerste keer naar een land ver weg reist, kan de hele oefening naast tijdrovend ook nogal stressvol zijn. Zeker omdat je veelvuldig gewaarschuwd wordt je papieren 100% in orde moeten zijn omdat je anders het risico loopt het land niet in te mogen. Dus afgezien van de aanzienlijke kosten van een visum (kan in de honderden euro’s lopen) kunnen de kosten van een foutief ingevuld visum nog veel hoger zijn. En je wilt niet denken aan de kosten als je voor de douane staat en ze je vertellen dat je niet aan boord mag omdat je papieren niet in orde zijn.

Voor een onbezorgde reis, geef je visumaanvraag uit handen

Om deze reden geef ik voor privéreizen waarbij ik een visum nodig heb, de gehele aanvraag graag uit handen. Dat kost misschien een beetje meer, maar je wordt geheel ontlast in de aanvraag en je bent gegarandeerd dat het al bij de eerste keer goed gaat. Bij mijn trip naar China heb ik gebruik gemaakt van een visumbureau dat gespecialiseerd is in het snel en vakkundig afhandelen van dergelijke verzoeken. Ook mijn eerste trip naar de VS was een heel stuk gemakkelijker en eenvoudiger hierdoor. Een mooi voorbeeld van een dergelijk bureau is visumbuitenland.be. In een paar simpele stappen, lever je alle documenten aan en in een wip is je visumaanvraag afgehandeld. Dan ben je helemaal klaar om onbezorgd op reis te kunnen gaan en te kunnen genieten van mooie exotische oorden.

Heb jij al eens een visum nodig gehad voor je werk of vakantie?

Geverifieerd door ExactMetrics