Selecteer een pagina

Veel mensen vinden het lezen in de Bijbel lastig vanwege de moeilijke woorden en lange zinnen die in de bijbel staan. Daarom is er in 2014 een Bijbel in Gewone Taal verschenen. De schrijvers hebben geprobeerd om lange zinnen en moeilijke woorden te vermijden en de tekst in dagelijkse taal te schrijven. In 2015 kwam uitgever Royal Jongbloed met een Samenleesbijbel op de markt. De Samenleesbijbel is speciaal voor gezinnen geschreven om met hun kinderen in de Bijbel te lezen. De Bijbelteksten komen uit de Bijbel in Gewone Taal en zijn begrijpelijk Nederlands. Ik was nog niet bekend met deze uitgaven en ontving een recensie-exemplaar van het Bijbelboek Lucas uit de Samenleesbijbel.

Wat maakt deze Lucas Samenleesbijbel bijzonder?

  • Omdat de Bijbelteksten in makkelijk te begrijpen taal is geschreven, is het voor iedereen goed te lezen. Of je nu 6 jaar en een beginnende lezer bent of een volwassene met jarenlange leeservaring. Je hoeft je geen zorgen te maken over moeilijke woorden of lange ingewikkelde zinnen. Het leest prettig.
  • Net als in een kinderbijbel staan er ook plaatjes bij de teksten, ook zijn er foto’s en landkaarten te vinden! Alles mooi in kleur, eigenlijk is de hele Bijbel mooi in kleur, het is absoluut geen saai boek. Toen ik het boek Lucas voor het eerst opendeed had ik niet door dat ik in een Bijbel zat te lezen.
  • Wat ook opvalt, is dat er naast de Bijbelteksten en illustraties nog meer extra’s te vinden is. Zo staan er handige ‘weetjes’ in, extra informatie bij een Bijbeltekst. Maar ook vragen die je aan elkaar kunt stellen over het gelezen gedeelte. De vragen helpen je om samen na te denken en door te praten.
  • Wanneer je een pictogram van een schaar tegenkomt betekent dit dat je iets kunt doen. Opdrachten zoals bijvoorbeeld een spelletje spelen, iets knutselen of iets anders uitvoeren.
  • Achterin zijn een aantal bladzijden te vinden met bladmuziek van een paar liederen die je kunt zingen. Wanneer je de volledige Samenleesbijbel hebt zit er een cd bij waardoor je de liedjes ook kunt luisteren.
  • Ook zijn er een paar themapagina’s te vinden. Op zo’n themapagina vindt je meer informatie over een bepaald thema. Zo is er een themapagina kerst te vinden. Daarin wordt uitgelegd wat kerst betekent. En vind je een opdracht voor de adventsweken. Onze kinderen vond ik daar nog net te jong voor, maar voor volgend jaar ga ik deze zeker uitvoeren.
  • Er zijn drie verschillende routes om te volgen. Een route bestaat uit stappen. Je leest eerst een stuk tekst en daarna kijk je naar de extra’s. Vragen of opdrachten of weetjes. Met je kinderen kun je kijken welke stappen je gaat nemen. In de Lucas versie is er maar één route om te volgen. Maar in de volledige Samenleesbijbel kun je met je gezin 3 routes volgen die door de Bijbel gaan. Afhankelijk van de leeftijd en niveau van je kinderen kies je een route uit.

De Lucas Samenleesbijbel

Wat vind ik er van?

Het is echt een hele andere Bijbel dan de gewone bijbel of kinderbijbels die ik ken. Echt geen standaard Bijbel! Door in deze Bijbel te lezen ben je samen actief op een leuke manier, ik vind het dan ook een lees-doe Bijbel. Wanneer je met je kinderen niet alleen wilt lezen uit de Bijbel, maar ook meer verdieping wilt geven dan is dit een hele mooie Bijbel om aan te schaffen. De aanschafprijs van €59,95 is misschien wel hoog, maar je krijgt er heel veel voor terug. In deze Lucas versie staan ook de verhalen rondom kerst. Onze dochter van 6 jaar vond het erg leuk om voor te lezen, de opdrachten maken het voor kinderen nog leuker. Ik vind het een mooi concept. Door het lezen van deze Lucas versie ben ik wel heel nieuwsgierig geworden naar de volledige Samenleesbijbel.

Wanneer je twijfelt dan kan ik je aanraden om de Lucas versie van de Samenleesbijbel aan te schaffen.

Lees ook:

*Voor dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics