Selecteer een pagina

Het nieuwe schooljaar is inmiddels al weer een aantal weken aan de gang. Altijd weer spannend een nieuw schooljaar. Je bent niet alleen benieuwd hoe het in de nieuwe groep gaat, maar vooral ook naar de leerkracht. Hoe zal je nieuwe juf of meester zijn? Is de nieuwe juf net zo aardig als de juf die je het afgelopen jaar had? Zou je nog wel mogen spelen en is er ook tijd voor een grapje? Allemaal vragen waar kinderen over na kunnen denken als het nieuwe schooljaar voor de deur staat. Laat er nou ook een heel mooi boek zijn die aansluit bij deze vragen. Namelijk het nieuwe prentenboek ‘Boze juffen, blije juffen’.

Zodra je het boek openslaat zie je een illustratie van dierenleerkrachten die bepakt en bezakt naar school gaan. Tegenover deze groep leerkrachten zie je een groep dierenkinderen staan, die vol verwachting hun nieuwe leerkracht staan op te wachten. Daarnaast staat de tekst ‘Soms heb je geluk, en soms ook dikke pech. Er zijn hopen blije juffen, maar af en toe zit er een boze tussen.’

Boze juffen, blije juffen

Zowel de boze als blije juf wordt besproken in dit verhaal. Het verhaal start met boze juffen. Zij zijn gevaarlijk en ruiken een beetje muf. Ze houden niet van lawaai, ze kunnen niet lachen en ze worden boos als je iets niet meteen begrijpt. Je moet de hele dag stilzitten, netjes werken en vooral stil zijn. Ze begrijpen je niet. Gelukkig zijn er ook blije juffen, ze helpen je met nieuwe dingen leren en worden niet boos als je een foutje maakt. Deze juf zegt tegen jou dat je fouten mag maken en dat je daar van leert. Ook blije juffen hebben regels, maar zij leggen de regels tenminste uit. Ze maken tijd voor een grapje en ze lezen natuurlijk veel voor! Aan het eind van het boek ontdekken de kinderen wie ze volgend schooljaar krijgen, en we kunnen al wel verklappen dat dit een verrassend eind heeft.

Het verhaal wordt afgewisseld met mooie, vrolijke en grappige illustraties. Er zitten leuke details in de tekeningen. Emoties zijn goed af te lezen van de kindergezichtjes. Treffend gedaan! Het boek leest prettig voor en er zullen herkenbare dingen in voorkomen. Zowel voor het kind als voor de volwassenen. Vanwege de woordkeus vind ik dit boek geschikt om voor te lezen vanaf groep 2. Het boek heeft gekozen voor juffen, maar dat neemt niet weg dat ook meesters dit boek kunnen voorlezen. Nieuwsgierig geworden naar het boek? Voor een leesfragment en filmpje van het boek kijk je op de site.

Boze juffen, blije juffen

Conclusie

Een mooi prentenboek met prachtige illustraties. Mooi om voor te lezen aan je kind, en om samen over door te praten. Maar ook erg geschikt om als leerkracht voor te lezen aan het begin van het nieuwe schooljaar. Het verhaal nodigt uit om er over door te praten met de kinderen. Wat vindt je fijn, en wat zou je graag anders willen? Dit boek is ook heel geschikt om cadeau te geven aan een juf of meester.

Informatie

Boze juffen, blije juffen
Auteur: Siska Goeminne
Illustrator: Frank Daenen
Uitgever: De Eenhoorn
ISBN: 9789462 914032

Op Thuisleven hebben we vaker recensies mogen schrijven voor uitgeverij De Eenhoorn.

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics