Thuisleven.com
Klussen met gebruikte deuren
Thuisleven.com > Woning > Klussen > Besparen door klussen met gebruikte deuren en kozijnen

Besparen door klussen met gebruikte deuren en kozijnen

Je kunt geen krant of nieuwsuitzending bekijken of het gaat over duurzaamheid of recycling. Steeds meer initiatieven worden op dit gebied genomen. Ze rijzen nog net niet als paddenstoelen uit de grond. Deze keer heb ik een tip voor de klussers. Heb je wel eens stilgestaan bij het gebruik van gebruikte deuren in plaats van altijd maar nieuwe materialen aanschaffen?

Hergebruik van materialen

Mijn opa was timmerman. Zijn loods stond vol met oude planken en balken. Hij kon ze niet laten liggen langs de kant van de weg of bij iemand op het erf. Hij wist er altijd wel iets van te maken. Helemaal na de oorlog toen hij brood op de plank bracht door het maken van bedden en kasten voor de jonge stelletjes.
Op Discovery kijk ik regelmatig naar ‘Salvage Dogs’. Dit groepje handige mensen mag voor de sloop van een gebouw eruit halen wat ze nog kunnen hergebruiken. Dat blijkt vaak nog verrassend veel te zijn. Helemaal de ornamenten uit vervlogen tijden. Je zal maar een herenhuis bezitten en precies dit geveldeel beschadigd hebben. Nog los van de grondstoffen die omgesmolten kunnen worden.

Tegen verspilling maar wel vernieuwen

Tegenwoordig zie ik op diverse weggeef- of lokale verkoopsites steeds vaker dat particulieren tweedehands producten aanbieden. Voordat de nieuwe wasmachine of het bankstel arriveert, mag je het oude (gratis) op komen halen. De mensen zijn dan al overgegaan op het vervangen en nieuw aanschaffen van een hele keuken of badkamer. Soms proberen ze de schade op deze manier te beperken. Anderen zijn tegen verspilling, maar hebben wel iets vernieuwd. Ook zie ik meer en meer mensen de bouwcontainers in de wijk afstruinen op zoek naar materialen. Want je kunt het ook omdraaien natuurlijk. Waarom gebruik je niet reeds gebruikte materialen, net als mijn opa deed? Circulair bouwen heet dat.

Klussen met gebruikte spullen

Her en der liggen stapeltjes met stenen of dakpannen in de schuren. Allemaal te wachten op het tijdsstip dat er iets aan vervanging toe is. Na een storm bijvoorbeeld of anderszins. Toch zien ook verschillende ondernemers hier brood in. Ze verzamelen gebruikte deuren, radiatoren en kozijnen en bieden deze aan. De kans is op deze manier veel groter dat je maat of stijl ertussen zit, dan wanneer enkele particulieren een tweedehands voordeur aanbieden. Je moet er dan maar net op stuiten. En dan te bedenken dat wij van alle binnendeuren de panelen hebben gehaald. Wat een klus was dat zeg. Als er een raampje kapot bleek, dan hadden we hier wel goed kunnen slagen voor onze jaren ’30 woning.

Lees ook:

Gebruik jij wel eens gebruikte materialen?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

 • Dit artikel stimuleert mij ook weer om oude materialen her te gebruiken. Ik heb bij vrienden ook hele leuke voorbeelden gezien. Twee linker handen zitten me nog in de weg.

 • … Wat erg.. Van die prachtige panelendeuren de panelen verwijderen.. 🙁
  Al 25 jaar geleden waren die deuren ‘in trek’ …
  Heb ze gelukkig allemaal laten zitten.

  Wij maken van ‘oud hout’ de mooiste bloembakken.

  In de tuinen bij het studentencomplex waar mijn zoon woont zie ik kippenrennen van ‘oud hout’ gemaakt.
  Ook banken en tafels van afgedankte pallets. . Prachtig..

  Ook zie ik een grote groente/fruitkas van ‘afgedankt’ glas.. prachtig…

  Er is met een beetje fantasie, creativiteit en handigheid zo veel moois te maken voor zo weinig geld..

  • Niet verspillen, maar hergebruiken. Met wat opknapwerk zijn ‘oude’ deuren zo weer tot leven gebracht. Niet verspillen: dat is waar gebruiktebouwmaterialen.com voor staat!

  • Ans, onder de panelen vonden we het originele glas, nog helemaal in tact (foto rechts) en dat door ons hele huis heen! Deuren hoogglans wit en ze stralen ons iedere dag tegemoet

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics