zomerlezen
Thuisleven.com > Boeken & Films (baby's, kinderen en tieners) > Zomerlezen: voorkom de zomerdip (met gratis te downloaden bingo)

Zomerlezen: voorkom de zomerdip (met gratis te downloaden bingo)

Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp: de zomerdip, of ook wel het zomerverval genoemd. Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan dit eenvoudig worden tegengegaan door het lezen te blijven oefenen. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig blijven lezen, is er geen sprake van terugval in AVI-niveau. Een kwartier lezen per dag is al voldoende. Wij zetten 8 tips op een rij en delen een gratis te downloaden leesbingo.

Tip 1: Serie lezen

Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Populaire series zijn bijvoorbeeld de boeken van Spekkie & Sproet (7+), Hilda (8+) en Mees Kees (8+). Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is een serie fijn. Je kunt als kind verder lezen over een inmiddels bekend personage of onderwerp. Daarom hebben wij een aantal boeken uit series op een rijtje gezet. Helemaal leuk: deze vier boeken zijn tijdelijk 10,-.; Mees Kees op Kamp, Hilda en het verborgen volk, Spekkie en Sproet – complot in de trein en Retteketet! We gaan nog niet naar bed!

Tip 2: Kinderboeken mee

De meest voor de hand liggende tip natuurlijk. Laat je kind zelf boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Leuke meegroeiboeken zijn bijvoorbeeld Piet en Riet gaan hoog, Mijn zelfleesboek voor groep 3 en Stink AVI’s – een heel vies boek om zelf te lezen.

Tip 3: De Zomerlezenbingo

Hang de Zomerlezenbingo op. Zo daag je je kind met opdrachten uit om op allemaal leuke, gekke en bijzondere manieren te lezen.

Tip 4: Ontspan

Maak er geen les van, maar reik je kind leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een doeboek, moppenboek of stripboek. Wist je dat strips lezen bijvoorbeeld heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg strips voor jonge lezers, zoals Dog Man en Minecraft – De strip.

Tip 5: Zien lezen doet lezen

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Ben je er nog niet uit wat je gaat lezen? Misschien zijn Máxima Zorreguieta – Moederland of Schaduwleven iets voor jou. Of herbeleef jouw jeugd met een fijne klassieker als De groeipijnen van Adrian Mole, dan kan de 12-plusser in jouw huis het daarna ook meteen lezen. Dat scheelt weer wat gesjouw!

Tip 6: Lees voor

Wanneer je kind lezen niet leuk vindt, is het helemaal niet erg om af en toe voor te lezen (ook als je kind al in de bovenbouw zit). Zo geniet hij/zij toch van een verhaal. En wist je dat voorlezen ook goed is voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van de fantasie? Daarbij is voorlezen ook nog eens hartstikke gezellig! Pak er voor de jongere kinderen een voorleesbundel met kortere verhalen bij, zoals Allemaal Onzin en Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar. Of duik samen met jouw tiener in een magische wereld met De brief om Middernacht of met Het meisje dat de maan dronk.

Tip 7: Lees samen

Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen hetzelfde boek te lezen. Kies bijvoorbeeld een samenleesboek als Met opa de boot in (AVI E3) of een toneelleesboek. Ken je de boeken van Sam Schoffel (AVI M4)? Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Leuk, gezellig en leerzaam. Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen?

Tip 8: Lezen is overal

Denk ook eens aan de foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naartoe gaat, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis. Lezen is lezen!

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaren ontvangen*

Leest jouw kind graag?

Miranda

Eigenaar/vennoot van Thuisleven.com en Tuinenbuitenleven.com.
Verloofd met Tom, moeder van Daan (2004), Vera (2006), Tim (2008), Iris (2010) en Evi (2021). Lees meer over mij op https://www.thuisleven.com/over-ons-thuisleven/

1 reactie

  • Als leerkracht juich ik dit artikel toe! Thuis lezen is en blijft belangrijk om kinderen te ondersteunen bij het leren lezen.