De warmte van een knapperend haardvuur maakt een koude avond pas écht gezellig. Of je nu een open haard hebt in de woonkamer of een houtkachel in je tuinhuisje, het comfort begint bij een goed onderhouden schoorsteen. Toch vergeten veel mensen dat dit onderdeel van de haardinstallatie óók regelmatig aandacht nodig heeft. En dat terwijl een vervuilde schoorsteen grote risico’s met zich meebrengt, zoals brand of een slechte trek. Gelukkig is professionele hulp snel geregeld met een ervaren schoorsteenveger Eindhoven.

Als je stookt – of dat nu met hout, olie of kolen is – komen er stoffen vrij die zich in het rookkanaal afzetten. Denk aan roet, creosoot of asresten. Die ophoping zorgt niet alleen voor verstoppingen, maar kan ook flink gevaarlijk worden als er vonken inslaan. Brand in de schoorsteen ontstaat sneller dan je denkt, maar gelukkig is het ook makkelijk te voorkomen met tijdig onderhoud. Ook in Gelderland is hulp dichtbij via een betrouwbare schoorsteenveger Arnhem.

Een bijkomend voordeel van een goed gereinigde schoorsteen: je kachel brandt efficiënter. Dat betekent minder rook, een betere luchtcirculatie én een lagere kans op geurhinder in huis. En als je haard of kachel intensief gebruikt wordt, dan is regelmatig vegen geen overbodige luxe – maar gewoon een slimme gewoonte.

Hoe vaak moet je vegen?

Dat hangt af van je stookgedrag. Stook je af en toe op een koude winteravond, dan is één keer per jaar vaak voldoende. Gebruik je de haard of kachel als hoofdverwarming, dan is twee keer per jaar zeker aan te raden. Ook het soort hout dat je gebruikt en hoe droog dat hout is, speelt mee. (Lees hierover ook ons artikel over hoe je haardhout het beste bewaart – want nat hout zorgt voor meer aanslag.)

Wanneer is het beste moment?

Veel mensen denken pas aan hun schoorsteen als het buiten koud wordt. Toch is het slim om het vegen al in de zomer of vroege herfst te doen. Dan is er vaak meer beschikbaarheid, en weet je zeker dat je haard of kachel veilig klaar is voor gebruik zodra de temperatuur daalt.

Tip: plan het vegen tegelijk met het schoonmaken of opnieuw stylen van je blokhut of buitenverblijf. Zeker als je daar ook een haard hebt. Inspiratie nodig? Lees dan ook ons artikel over de binnenkant van je blokhut stylen en maak er meteen een sfeervolle, veilige plek van.

Zelf doen of uitbesteden?

Het vegen van een schoorsteen is vakwerk. Een goede schoorsteenveger controleert het hele rookkanaal, maakt het grondig schoon en geeft advies over eventuele gebreken. Let erop dat je werkt met een gecertificeerde vakman. Dat is niet alleen veiliger, maar vaak ook nodig voor je verzekering.

Er bestaan doe-het-zelf-kits om je schoorsteen zelf te vegen, maar daar kleven risico’s aan. Je ziet immers niet altijd of alles goed schoon is, en een foutje is zo gemaakt. Zeker bij oudere schoorstenen of als je niet zeker weet in welke staat je rookkanaal verkeert, is uitbesteden de veiligste keuze.

Laat jij je schoorsteen elk jaar vegen

Foto: schoorsteenvegergezocht.nl