Thuisleven.com
vochtplekken gevelbekleding
Thuisleven.com > Woning > Klussen > Voorkomen en genezen van vochtplekken in huis

Voorkomen en genezen van vochtplekken in huis

Vroeg of laat komt iedereen ze wel eens tegen: vochtplekken in huis. Het is een ware pest, want eens ze er zijn, is het niet vanzelfsprekend om ze weer te laten verdwijnen. Bovendien kunnen onbehandelde vochtplekken veel schade aan je huis toebrengen, ook permanent. Daarom is het erg belangrijk dat je snel en doortastend ingrijpt.

Oorzaken van vochtplekken

Er zijn verschillende factoren die vochtplekken in huis kunnen veroorzaken. Er kan onder meer sprake zijn van optrekkend grondwater, een lekkage, een vochtige kelder, condensatievocht, ā€¦
Voor elke oorzaak bestaat een andere oplossing. Om de oorzaak te achterhalen kan je eventueel beroep doen op een specialist, die je dan ook een correcte oplossing kan aanraden.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het beter om geen vochtplekken in huis te krijgen. Om natte muren te vermijden, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je misschien al van een kaleien gevel gehoord. Kaleien is eigenlijk een schildertechniek, waarbij men dunne kalkpleister in plaats van verf gebruikt. Hierdoor is je muur in Ć©Ć©n keer geschilderd en beschermd tegen vocht. Een kaleien gevel is niet enkel vochtafwerend, maar ook gewoon mooi. Door te kaleien kan je je muren egaal afwerken (en dus alle oneffenheden verbergen) en er bestaan verschillende varianten in. Bovendien kan je dit zowel toepassen op binnenmuren als op buitenmuren. Niet alleen bij nieuwbouwwoningen, maar ook bij gevelrenovaties wordt er vaak gebruik gemaakt van deze techniek.


Kaleien is betaalbaar en het biedt bescherming tegen wind, regen, hagel en sneeuw. Houd er rekening mee dat deze bescherming ongeveer tien jaar duurt, daarna moet je je muren opnieuw (laten) behandelen. Een andere optie is thermowood gevelbekleding. Bij deze techniek wordt er thermisch gemodificeerd hout aan je buitengevel bevestigd. Het thermowood hout wordt op voorhand zo behandeld dat het vochtbestendiger en duurzamer is dan andere houtsoorten. Alle houtsoorten die hiervoor gebruikt worden (voornamelijk populieren-, essen- en dennenhout) hebben een warme, vrij donkere kleur. Thermowood gevelbekleding is een ecologische en duurzame manier om je huis te vrijwaren van vocht.


Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan kiezen voor hout; het kan vergrijzen, heeft een kleinere buigsterkte en er bestaat een risico dat het hout splijt. Daartegenover staat dat het hout geen onderhoud nodig heeft, minder vatbaar is voor schimmels en rot dan andere houtsoorten en vochtbestendig is. Thermowood kan je gebruiken voor zowel je gevel, als voor je terras, tuinafsluiting of parket. Je mag op een levensduur rekenen van 15 tot 20 jaar.

Keuze gemaakt?

Weet je al hoe je je huis wil beschermen tegen vochtvlekken, of twijfel je nog?
Aarzel zeker niet om een specialist aan te spreken. Ook online kan je veel tips en uitleg terugvinden. Zowel doe-het-zelvers als laat-het-doeners zullen zeker een geschikte manier om vocht te weren vinden die bij hen past.

Wat doe jij tegen vochtplekken?

Afbeelding van Hands off my tags! Michael Gaida via Pixabay 

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

8 reacties

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics