Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > Voor de feestelijke vaderdagtafel: een confettischaal!

Voor de feestelijke vaderdagtafel: een confettischaal!

Knutselen met ballonnen? Natuurlijk!

Bij ons zijn de kinderen helemaal gek van ballonnen. Hoe groter hoe beter. En dan lekker gooien, of zon lekker fluit geluidje produceren door hem langzaam leeg te laten lopen. Helemaal leuk al die vrolijkheid. Maar er kan nog veel meer met ballonnen!

Maak bijvoorbeeld deze ballonschaal! Iedereen kan meehelpen! Zelfs mijn jongste van 2 kan dit. Super leuk en makkelijk om te doen. En het is weer eens wat anders dan voor de tv zitten of gamen. Mijn kids zijn er in elk geval voor te porren. Maar wat heb je er eigenlijk voor nodig?

Wat heb je nodig voor een confettischaal?

  • Ballonnen (kleur maakt niet uit)
  • Gekleurd papier
  • Scharen of perforator
  • Modpodge (bij de Xenox voor weinig te kopen)
  • Kwast
  • Een emmertje of bakje waar de ballon in blijft staan
  • Oude kranten
  • Speld

Stap 1: het maken van de confetti.

Leg eerst oude kranten op tafel, zo voorkom je straks een hoop extra schoonmaak werk.

Confetti kan je op 2 manieren maken. Je kan met je schaar een vel papier in hele kleine stukjes knippen. Maar je kan ook een perforator nemen en uit een vel papier zo veel mogelijk gaatjes maken in het papier. Het leukste is als je veel verschillende kleuren gebruikt. Dat staat ook nog eens lekker vrolijk. Mijn kinderen vinden dit het leukste om te doen. Lekker knippen (en de jongste zelfs scheuren) en perforeren. Super leuk en super gezellig!

Stap 2: het aanbrengen van de eerste laag.

Als je heel veel snippertjes gekleurd papier hebt, kunnen we beginnen om de schaal te vormen. Pak een ballon en blaas deze zo groot als jij dat mooi vindt op. Leg er een goede knoop in. Pak vervolgens een bakje waar de ballon in kan blijven staan. Zet de ballon hierin met het knoopje naar beneden. Pak dan de modpodge en een kwastje. Breng aan de bovenkant van de ballon op modpodge aan. Dat ziet er misschien raar uit, maar gewoon een lekkere laag erop smeren. Dan leg je je kwast aan de kant en pak je je bak met snippers. Strooi deze er overheen. Zorg dat alles waar je modpodge gesmeerd hebt volledig bedekt is met de snippers. Laat het daarna even drogen. In de tijd dat je ballon weer

even droogt, heb je tijd om nog wat confetti bij te maken. Bij mij is het een groot succes. Lekker smeren en snippers op de ballon plakken.En natuurlijk zitten dan ook de vingertjes onder de modpodge en de confetti, maar dat is grappig zeg! “Kijk mama, ikke stipjes hand! ” Hilariteit alom dus.

Stap 3: Breng nog meer lagen aan.

Nadat de eerste laag droog is, kan je meer lagen aanbrengen met modpodge en confettisnippers. Gewoon er modpodge overheen aan brengen en weer een laag confettisnippers er over heen strooien. Weer laten drogen. En intussen ook weer nieuwe snippertjes maken.  Zo doe je dit een aantal keren, Je krijgt op deze manier een stevigere schaal. Wil je een schaal met een platte onderkant, druk dan lichtjes op de ballon zodat de confetti massa een beetje plat wordt. En natuurlijk tussentijds steeds even laten drogen.

Stap 4: laat de ballon knappen.

Het moment waar mijn kinderen naar toegeleefd hebben: het laten knallen van de ballon! “gaan we dat echt doen mama?” “Handen op je oren Jeroen, mama gaat zo de ballon laten knallen”, zegt mn middelste. Vol spanning zitten ze daar, 2 met de handen op de oren, maar bij alle drie een leuke spanning op het gezicht. Zou het gaan lukken? Zouden we een schaal hebben gemaakt? Oww, wat spannend! Ik draai de ballon, zo dat de schaal op de tafel staat en de ballon naar boven wijst. Ik pak een speld en tel tot 3. En dan: KNAL!!!  En wat een lol! Maar ook verbazing: Er ligt nu een schaal op tafel! Knip deze even in model en klaar is het kunstwerk! Super leuk om met feestjes op tafel te zetten. En, als je m nog aflakt, kan je m ook gewoon afwassen!! Wel minimaal 2 lagen lak er over!

En natuurlijk kan je dit ook met andere kleurtjes doen, net wat je zelf leuk vind! Het is een hele leuke activiteit om met kinderen te doen, maar bijvoorbeeld ook met ouderen is dit heel goed te doen.

Ik ben benieuwd wie van jullie ook gaat proberen om een confettischaal te maken en hoe jullie hem gaan maken. Wij hebben er in ieder geval veel plezier aan beleefd en we gaan het nu mooi inpakken voor papa!

Lees ook:

2 reacties