Thuisleven.com
Veilig in het Verkeer- Spaakbeknelling
Thuisleven.com > Er op uit > Reizen / onderweg > Veilig in het Verkeer- Spaakbeknelling

Veilig in het Verkeer- Spaakbeknelling

In de #mijnschoolbox zit een flyer van Veilig Verkeer Nederland. Daarin lees ik de schrikbarende feiten over spaakbeknelling: Jaarlijks raken meer dan 2.300 kinderen gewond door spaakbeknelling. Dit betreft kinderen tussen 1-6 jaar, een derde daarvan loopt een botbreuk op. Jaarlijks worden er gemiddeld 3.700 kinderen tot en met 12 jaar oud op een Spoedeisende Hulpafdeling behandeld na een spaakbeknelling. Het toeval wil dat er op dit moment twee kindjes op school met gips dan wel met knukken lopen door een voet tussen de spaken. Reden genoeg om eens aandacht aan te besteden op Thuisleven dacht ik zo!

Spaakbeknelling

Sinds 2004 worden fietsstoeltjes standaard voorzien van spaakbescherming. Bij de 2.300 spaakongevallen per jaar bij kinderen tussen de 1-6 jaar blijkt dat ruim 50% van de kindervoeten niet afdoende beschermd zijn. Dit kan komen door het gebruik van een (tweedehands) verouderd zitje of een ondeugdelijke manier van vervoeren van de kinderen. In de bijna tien jaren dat ik zelf ouder ben, heb ik al van alles gezien m.b.t. het vervoeren van kinderen. Ik heb kinderen zien zitten (in een rieten mand) op een voordrager, ik heb ze zien staan op eenfietsdrager, zitten op de herenstang zonder dat specifieke zitje, te grote (zware) kinderen in een voorzitje gepropt, baby’s vervoerd in draagzakken of zonder rugleuning, kinderzitjeĀ en voetsteuntjes achterop een stationsbarrel, zoals wij dat noemen. Het seizoen van de slippers is weer aangebroken, dus ik houd regelmatig mijn hart vast. Hoe kan jeĀ de kindervoetjes het besteĀ beschermen?

Task Force Kinderveiligheid

De Task Force Kinderveiligheid (is een samenwerkingsverband van het ErasmusMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU) en VeiligheidNL)Ā roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!
Check de volgende punten:

  1. Heb je het juiste fietsstoeltje bij de leeftijd of het gewicht van je kind?
  2. Is dit stoeltje juist gemonteerd? Denk hierbij aan verstelbare stuurpennen!
  3. Heb je goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
  4. Heb je bij elke fietsrit de gordel voor heup of schouders en de voetriempjes goed vastgemaakt?

Spaakafscherming

Dat jasbeschermers alleen niet voldoende zijn, verbaasd mij ook. Er zijn aparte hard plastic schermen verkrijgbaar die aan de voetsteunen en dan ertussen bij het voor- of achterwiel of aan het frame zelf gemonteerd worden. Sinds 2004 zijn die, zoals reeds vermeld, standaard gemonteerdĀ aan de voetsteunen vanĀ fietszitjes. Dubbele fietstassen met een stevige, harde binnenplaat zouden ook gebruikt kunnen worden voor achterop.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Mijn oma zaliger zei al: “Er gebeuren meer gelukken dan ongelukken!” Voor meer informatie over spaakbeknelling kan je een kijkje nemen bij Veilig Verkeer Nederland en Veiligheid.NL. Daar is een schat aan informatie te vinden over hoe je veilig door het verkeer kan begeven met tal van tips en regels.

Lees ook:

Heb jij wel eens een voet tussen de spaken gehad?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics