Thuisleven.com
Inzamelen textiel, kleding
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Afval & Recycling > Thuisleven afvalscheiding- Textiel, kleding en schoenen

Thuisleven afvalscheiding- Textiel, kleding en schoenen

Op Thuisleven staat het leven in-en-om ons huis centraal. Het scheiden van afval maakt een onderdeel uit van het moderne leven. Helemaal als je het goed wilt doen. Toch merk ik met enige regelmaat dat ik het afval helemaal verkeerd scheidt. Dit ondanks al mijn goede bedoelingen. Het ultieme voorbeeld vind ik wel de kartonnen pizzadozen, die behoren door de vettigheid juist bij het restafval. En als ik mij er dan toch in ga verdiepen dan publiceren we maar gelijk een hele afvalscheidingsreeks gesorteerd per kliko of glasbak. We vervolgen deze reeks met textiel, kleding en schoenen.

Wat gebeurt er eigenlijk met het ingezamelde textiel?

Er zijn tal van initiatieven die kleding en textiel inzamelen. Dit verschilt per gemeente. Soms mag je op een bepaalde dag een zak (de zak van Max) aan de weg leggen of is er een textielcontainer als centraal inzamelpunt. Er zijn ook tal van kledingreparatie-initiatieven en verkoopplatformen. De kleding die je naar een kringloopwinkel of tweedehandszaak brengt wordt verkocht en blijft circuleren. Regelmatig wordt het naar een ontwikkelingsland gebracht voor een tweede of derde leven.
Het ingezamelde textiel wordt verwerkt of gebruikt als grondstof (vezels) voor nieuwe stoffen. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, vloerbedekking, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. Het onbruikbare textiel wordt verbrand, dit levert energie op die bruikbaar is voor opwekking van elektriciteit of stadsverwarming.

Wat mag er allemaal níet in de textielcontainer?

Vloerbedekking, -matten en tapijt (Grofvuil);
Matrassen, kussens en dekbedden (Grofvuil);
Textiel met verf- of olievlekken (restafval);
Vulling van kussens of knuffels (restafval);
Breigaren (bij het restafval).

Wat is dan wél textielafval?

Textiel dat je in de container deponeert hoeft niet heel, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog te zijn. Gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de bakken, zelfs als op de container staat dat dit niet mag. Dit is met de grootste inzamelaars afgesproken.

  • Zwem)kleding
  • Ondergoed, sokken en kousen
  • Schoenen, verpak deze per paar in een plastic zak
  • Riemen
  • Tassen
  • (Strop)dassen en sjaals
  • Petten, hoeden en handschoenen
  • Knuffels
  • Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes
  • Lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen
  • Poetslappen, stofdoeken, vodden en doeken
  • Gordijnen en vitrage

Tip: Organiseer eens een ruilparty met de kleding waar je op uitgekeken bent. Kinderkledingkast opruimen? Speel ‘modeshow’ met je kids!

Het besluit UPV Textiel treedt 1 juli 2023 in werking

Per 1 juli 2023 staat er veel te gebeuren op het gebied van het omgaan met textielafval. Door de ingevoerde UPV, uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, worden producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel stapsgewijs meer verantwoordelijk gemaakt voor het ontstaan van textielafval. Ze moeten zorg dragen voor de inzameling, recycling, hergebruik en de afvalfase van de producten die zij op de markt brengen. Deze kosten moeten zij zelf dragen. Vanaf 2025 is alle UPV-wetgeving, waaronder deze voor textiel, verplicht in de gehele EU.
In 2050 is het hoofddoel dat de gehele Nederlandse economie circulair is. In die richting is beleid uitgevaardigd dat in 2025 kleding voor (meer dan) de helft en in 2023 voor drie kwart uit gerecycled/duurzaam materiaal moet bestaan.

De praktijk

Bij meer en meer modeketens is ruimte voor het inleveren van je ‘oude’ kleding. Zeeman neemt landelijk kleding in en na controle door Het Goed worden de kledingstukken weer opnieuw in een aantal winkels te koop aangeboden. Dit tegen een gereduceerde prijs.
Er zijn tal van initiatieven die nieuwe items maken van gedragen kledingstukken. Ook zie je bij modehuizen dat een steeds groter aandeel van de collectie bestaat uit kledingstukken van gerecycled materiaal.

Uitzonderingen en afvalscheidingswijzer

Zoveel regels, evenzoveel of zelfs nog meer uitzonderingen. Bij twijfel kies je altijd voor restafval of ga je verder op onderzoek uit. Aangezien afval een zeer breed begrip is hebben we een gratis download voor je. Hierin kun je lezen waar welk afval hoort in een handig overzicht. Want om maar één voorbeeld te noemen de eerder genoemde pakken babyvoeding kunnen van karton, plastic of zelfs demontabel zijn.
Kun je in de pdf niet vinden wat je zoekt typ het trefwoord dan eens in op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Lees ook:

En wat stop jij in de verkeerde bak?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Ik breng kleding die ik zelf niet meer aan doe naar de kringloopwinkel en ik zet ook wel eens wat op Vinted. Maar naar een kledingzaak brengen is ook een goed idee. Bedankt voor de tip!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics