Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Servies en toebehoren > Papieren beker, plastic beker of een KeepCup?

Papieren beker, plastic beker of een KeepCup?

Heb je je ooit afgevraagd wat nu milieuvriendelijker is, een papieren bekertje, plastic bekertje of een afwasbare mok/KeepCup?

Kartonnen drankbekertje

Weet je nog dat ik ooit eens een blog heb geschreven over afbraaktijden van afval? Daarin kun je lezen dat een kartonnen drankbekertje een half jaar erover doet om te verteren in het milieu. Tegenwoordig zijn er ook bekertjes met een milieuvriendelijker imago, maar of dat zo terecht is?

Voor het maken van een kartonnen bekertje is een fabriek nodig. Bij het productieproces komen broeikasgassen vrij. En dat is niet goed voor ons klimaat. Bij het design van de fabriek kun je wel letten op minimalisering van broeikasgasproductie door een efficiĆ«nt design, maar echt elimineren kun je het niet. En voor een kartonnen bekertje is toch hout en dus zijn bomen nodig om ze te maken. Bovendien wordt er vaak ook nog een klein laagje plastic aan de binnenkant gelijmd om ervoor te zorgen dat je bekertje met hete koffie niet in je handen papierpulp wordt. Kortom zo’n papieren bekertje is eigenlijk alleen maar “milieuvriendelijk” omdat het van een hernieuwbare bron gemaakt wordt.

Plastic bekertje of petfles

Een plastic bekertje wordt van een niet hernieuwbare, fossiel bron gemaakt, namelijk aardolie. Iets wat niet echt een heel positief imago heeft. De reden hiervoor is dat plastic maar langzaam vergaat, maar ook dat bij de verbranding van plastic (afvalverwerking) weer het broeikasgas CO2 vrijkomt. Als voorbeeld, een petfles met daarin frisdrank doet er 5 jaar over in de zon en 10 jaar over in de schaduw om af te breken. Een plastic bekertje is weliswaar kleiner dan een petfles(je) maar zal min of meer even lang doen over de afbraak. Zo’n 3 jaar. Deze afbraaktijden gelden als je de bekertjes of flesjes in de natuur dropt en er niks meer mee doet. Als je het bekertje in de prullenbak gooit, dan belandt deze vaak op de vuilnisbelt.

In 40-60% van de gevallen, wordt ze verbrandt in een oven en wordt er met de energie stroom opgewekt. Ofschoon hier toch CO2 bij vrijkomt, wordt er wel iets minder aardgas gebruikt voor stroomproductie, en daarom heeft zelfs als afval het bekertje nog waarde. De calorische waarde noemen ze dat wel eens (verbrandingswaarde). Het allerbeste zou natuurlijk zijn als we het plastic zouden kunnen inzamelen en weer tot nieuw plastic zouden kunnen omvormen. Dit noemt men ook wel een circulaire economie. Geloof het of niet, maar deze techniek bestaat al, maar wordt helaas nog niet veel toegepast. Vooral omdat aardolie goedkoop is en plastic afval redelijk duur is om in te zamelen. Dus op dit moment is het beste gebruik van je plastic bekertje om het op een dag gewoon vaker te hergebruiken door bijvullen van je favoriete drankje en het aan het einde van de dag weg te gooien bij het plastic afval.

Een afwasbare mok

Veel mensen vinden dan ook dat de herbruikbare, afwasbare mok of beker de voor de hand liggende milieuvriendelijke oplossing is. Maar is dat wel zo? Je mok of beker is vaak van een keramische materiaal of van veel dikker plastic dan je bekertje uit de automaat. Dit kost meer grondstoffen. Het productieproces kost meer energie en produceert dus ook meer broeikasgassen. Daarvoor kun je de beker wel veelvuldig gebruiken. Maar zelfs het gebruik is niet zonder milieueffect. Immers je beker moet wel schoon gemaakt worden. Dat doe je vaak met warm water (kost gas en produceert dus CO2) en afwasmiddel, met de hand of in je vaatwasmachine (die overigens ook gebouwd is uit kostbare materialen).

En de winnaar is….

(Trommel geroffel) Op een gedeelde eerste plaats staan…..het plastic bekertje en de herbruikbare beker! Welke van deze twee het meest milieuvriendelijk is, is afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Gebruik je een plastic bekertje iedere keer slechts een maal en gooi je het na gebruik weg, dan wint de herbruikbare beker. Ten minste, als je deze niet na iedere gebruik wast met water en zeep. Maar in principe stoot je evenveel (of even weinig) broeikasgas uit als je een plastic bekertje de gehele dag gebruikt of een afwasbare mok en deze aan het einde van de dag in een energie zuinige vaatwasser zet.

En toch vind ik de afwasbare mok de enige echte winnaar, omdat deze ook geschikt is om de hele dag mee te nemen. En als je de aanbieding van de NS gebruikt, is hij helemaal top. Bij de Kiosk van NS krijg je namelijkĀ ā‚¬0,25 korting bij een kop koffie als je je eigen mok mee neemt. Zelfs als je een eigen mok aanschaft, behaal je al snel winst. Tel maar even mee: stel je gaat 3 dagen in de week met de trein en neemt elke ochtend een koffie bij de Kiosk. Met je eigen mok maak je zo ā‚¬0,75 winst per week. Laten we zeggen dat je dit 30 weken lang doet. Dan zijn ditĀ ā‚¬22,50 op jaarbasis.
Bovendien kun je een mok, zoals de KeepCup van Waterflessenwinkel.nl afsluiten waardoor deze handiger mee te nemen is Ć©n blijft je drankje zo’n 20 tot 30 minuten langer warm.Ā Al die voordelen heb je zeker niet bij een plastic bekertje.

Lees ook:

Heb jij al eens gehoord van een KeepCup?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiƫn, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

45 reacties

  • Gebruik eerlijk gezegd veel losse bekertjes omdat ik op veel verschillende plekken werk. Deze mok zou ideaal zijn hiervoor omdat je m ook kunt afsluiten. Neem om die reden nu nl nog geen eigen beker mee. Volg je op fb, met zelfde naam als mijn e-mail

  • Wat een mooie meeneem-mok! Tja, het oog wil ook wat! Ik ben absoluut niet van wegwerpbekers, of het nu plastic is of karton. In mijn ogen is het beiden gewoon afval.

    Ook koop ik nooit flesjes water in de supermarkt. Gewoon een herbruikbare fles (in mijn geval een Dopper) die bij de rest van de afwas in de afwasmachine gaat.

    Plastic zakjes pak ik al jaren niet meer aan. Ben blij dat het nu grotendeels afgeschaft is. Zo’n onzin, thuis gooit het merendeel de zakjes gewoon weg.

    Ik waag heel graag een kansje voor deze KeepCup!

  • Ik gebruik eigenlijk altijd mijn eigen mok. Ik bespaar het milieu door de fiets te nemen ipv auto, gebruik spaar- of LED lampen en zet de verwarming tijding naar beneden.

  • Ik doe heel graag mee, lijk me super handig en het is goed voor het milieu.
    Ik waag heel graag een kans.

    Groetjes Anneliese de Waal

  • deze beker zou ik graag gebruiken op school om altijd lekker thee te drinken en niet te veel te verspillen

  • Graag mijn eigen mok; drinken uit plastic of papieren bekertje smaakt gewoon niet!! Ik doe graag mee voor de mok! Super handigheid lange autoritten of op de hele vroege uurtjes voor het zwemmen

  • Zou super goed van pas komen voor tijdens het wachten van diverse sportclubs. Heerlijk voor de thee of cup a soupjes ! Zo heb ik ook een momentje voor mezelf !

  • Ik vind het belangrijk om rekening te houden met het milieu, maar in de praktijk valt daar nog wel wat aan te verbeteren…. Dus deze beker van KeepCup zou een uitkomst zijn!

  • Thuis gebruiken we zo weinig mogelijk plastig. Water drinken we uit herbruikbare flesjes en gewoon uit de kraan, want dat kan natuurlijk prima in Nederland. Koffie en thee kopen we nog wel eens in een plastic bekertjes, dat zou zeler nog beter kunnen met een herbruikbare beker. Voor het scheiden van afval hebben we 4 containers, Groen, Papier, Plastic en rest. Glas gaat naar de glasbak. Douchen is max 5 min en 1x per week lekker in bad. Wij zijn thuis best goed met een beter milieu bezig, want onze kleine man moet natuurlijk ook gezond op kunnen groeien.

  • Het allerliefst is een eigen mok, dan smaakt de koffie en thee gewoon het lekkerst en voor het milieu is het ook stukken beter!

  • Het linkje van twitter gaat naar je instagram.. Thuis gebruik ik eigenlijk zelden wegwerpbekers. Ooit gehoord dat ze bij warmte gif afstoten. Dus deze afwasbare mok wil ik wel in mijn bezit hebben.

  • Weg met al het plastic of alles recyclen. Zelf probeer ik zo min mogelijk plastic te gebruiken/te kopen. Al blijft dit heel lastig.

  • ik gebruik zeer zelden weggooi bekers en meestal gewoon een beker of een glas of voor met mooi weer buiten in de tuin een plastic beker

  • Wat heeft de KeepCup een leuk design! Thuis gebruik ik de hele dag dezelfde mok. Na een kopje thee spoel ik die om met koud water en dan gaat er weer verse thee in. Buitenshuis neem ik soms een flesje water mee voor onderweg. Als ik ergens wat water drink is dat meestal wel een kartonnen wegwerp bekertje. Ik zou nog wel wat minder vaak op het knopje van de waterkoker kunnen drukken (vergeet soms gelijk op te schenken en I like it hot šŸ˜‰ ). Winkelen doe ik tegenwoordig met een opvouwbaar linnen tasje en meestal lopend. Ik denk dat we daar al veel CO2 mee bespaard hebben. Plus het is goed voor de conditie :).

  • Sinds mijn keuze om veganistisch te gaan eten en leven ongeveer twee maanden geleden houd ik mij veel bezig met de impact die ik persoonlijk heb op het klimaat en de aarde. Ik probeer kritisch te kijken naar hoeveel afval ik weg moet gooien en hoeveel plastic/papier ik door de dag heen verspil, en koffietjes die ik snel oppik bij mijn lievelingstentjes zijn hier helaas een groot gedeelte van. Ik ben vandaag op zoek gegaan naar de KeepCup maar deze kon ik nergens vinden. Naast nadenken over (kleine) dingen zoals koffiebekers probeer ik geen rietjes aan te schaffen/te gebruiken, verder onnodig plastic vermijd ik ook. En ik ben natuurlijk vegan, wat sowieso een veel kleinere impact heeft op het milieu dan vlees of zuivel eten šŸ™‚

    Wel wel wel, het werd een lang bericht, maar ik hoop binnenkort in de collegezaal te kunnen zitten met een warm koffietje zonder me schuldig te hoeven voelen over de onzinnigheid van wegwerpbaar plastic šŸ™‚

  • ik ben een type die graag een mok gebruikt en absoluut geen plactic bekertjes. Zou heel blij zijn met deze milieuvriendelijke beker die jullie verloten. Om het milieu te helpen heb ik altijd mijn eigen boodschappentas en breng ik overtollige spullen naar een kringloopwinkel zodat deze weer hergebruikt kunnen worden. Probeer geen eten weg te doen door alles gepast te kopen door 1 keer per 2 dagen naar de supermarkt te gaan. Als ik bijv een stukje paprika over heb doe ik die in de vriezer en als ik kipfilet ga braden lekker in de pan erbij.

  • Graag doe ik mee om 1 van de 4 KeepCup’s te winnen. Het is niet alleen handig voor koffie/thee maar ook soep of yoghurt kan mee. Naar je werk of een dagje uit. Er zijn zoveel mogelijkheden te bedenken waarvoor je hem kunt gebruiken en je bespaart niet alleen het milieu maar ook je portemonnee.
    Plastic bekers zijn niet stabiel en vallen vaak om. En dat met hete vloeistof er in.
    Karton is fijner vast te houden. En na gebruik gaan ze bij het oud papier. De keepCup is hier toch echt te winnaar. Hergebruik en goed vast te houden zonder je handen te verbranden. Of gevaar voor een ander.
    De KeepCup is gestart door een broer en zus uit Australiƫ. Zij maakten zich zorgen over het volume verpakkingsafval van wegwerpkoffiebekers.
    En Waterflessenwinkel heeft heel veel keus uit bekers, flessen en thermosflessen. Maar de site bied nog veel meer. Geschikt voor werk, school en op vakantie.
    Neem eens een kijkje en je wordt op een leuke manier verrast.

  • Deze beker zou ik graag voor mijn man willen winnen. Hij heeft nu een oude mok op zijn werk staan, omdat hij al die wegwerpbekertjes niet goed vindt voor het milieu. Deze beker zou veel fijner zijn.

    Wij trekken eerst een warme trui aan als we het koud vinden in huis en spoelen de wc door met het badwater van ons zoontje.

  • Ik zoek al een tijdje zo’n milieuvriendelijke houdbare beker en deze is nog leuk ook! Wat ik zou doen om het milieu minder te belasten, is het niet onnodig aan laten van apparaten. Ik ben docent in opleiding en ook als de zon schijnt staat het licht aan in het klaslokaal. Ik zet deze uit als er genoeg licht van buiten komt. Thuis laat ik ook nooit onnodig de kraan draaien of het licht branden. Al de kleine beetjes helpen! šŸ™‚

  • Heb wel graag mijn eigen mok, die ik de hele dag gebruik. Verder gebruik ik een waterfles die ik steeds hervul. En een ouderwetse lunchbox die elke avond afgewassen wordt en weer klaarstaat voor de volgende dag.
    Gedeeld op G+

  • Graag doe ik mee met deze winactie voor een mooie eigen mok.
    Iedere keer weer herbruikbaar.
    Ik hoop dat het statiegeld op plastic flesjes gaat gebeuren, dat scheelt enorm aan zwerfafval. Gaat de jeugd deze flesjes hopelijk verzamelen voor het statiegeld , dan zijn ze gelijk zinvol bezig voor het milieu.
    Ik heb geloved en geliked op Bloglovin en waag een kansje.

  • ik gebruik altijd mijn eigen mok, dat vind ik fijn, ook omdat hij gemakkelijk herkenbaar is en dan hoef ik geen wegwerpbekertje te gebruiken

  • Wij als gezin gebruiken alleen maar herbruikbare bekers die je met water afspoelen en natuurlijk ook afwas en met boodschappen doen nemen wij altijd zelf tassen mee ook als we gaan winkelen scheelt weer heel veel plastic tasjes zo’n keepcup lijkt me erg makkelijk om me lekkere thee uit te drinken

  • Ik drink toch wel veel water uit kleine flesjes die ik elke keer weer weggooi… ik zou toch graag zo een sodastream willen aanschaffen om mijn eigen bubbeltjes water te maken…

    Facebook: An Na

  • Een eigen mok is altijd beter. En milieu vriendelijk. Wij gebruiken bijna nooit plastic bekers enz. Dus deze zou echt wel handig zijn op mijn werk

  • Het liefste drink ik uit mn eigen mok. En daar zitten hele vreemde tussen (paashazenbeker, Kerstsokjes en nog zo meer). Ik vind plastic en kartonnen bekers niets, dat proefje en je brand je handen alsnog aan de hete koffie. Bovendien is het slecht voor het milieu. Ik hou van duurzaam en milieuvriendelijk. Ik doe heel graag mee voor de beker, dan heb ik straks ook een super beker op mn werkplek!
    Ik zal deze actie ook delen op FB.

  • Als moeder van 3 schatten van kinderen.

    Werk ik als beveiligingsbeambte over door heel Nederland.
    Idd die dunne plastic beker is echt een flop.
    Zou dolgraag deze prijs gebruiken.
    Zo dat toch onder mijn mobiele surveillance lekker warm bakkie kan drinken.
    Dus #thuisleven. Duimen doe ik zeker

  • Handig zeg, ik verbruik heel wat papieren bekertjes op mijn werk. Het hergebruiken van die papieren bekertjes werkt niet zo goed, omdat ze dan papperig worden.

  • Tot nu toe denken we al aan het milieu door afval te scheiden, zuinig te zijn met energie door niet onnodig lampen en andere apparaten aan te laten. Daarnaast proberen we dingen zoals plastic tasjes die we nog hadden te hergebruiken en verder gebruiken we katoenen of canvas tassen. Ik zou graag meer aan het milieu denken door een herbruikbare mok die nog eens handig mee te nemen is. Sowieso volg ik jullie al een tijd via alle social media kanalen šŸ˜‰

    Facebook: Linda Raaijmakers
    Twitter: lindaenbjorn
    Instagram: lindaenbjorn
    Pinterest: lindavanduren/

  • Het liefst een eigen mok!
    De kinderen hebben (sinds ca. 2 jaar) naar school een herbruikbaar pakje drinken (ipv de wegwerp uit de supermarkt)! Ook handig voor onderweg! Verder hebben we bidons! En uiteraard scheiden we heel bewust het afval! Maar ik mis wel nog wel iets om ook koffie mee te kunnen nemen voor onderweg! Deze 4KeepCups lijken me daar echt perfect voor!

  • Thuis het liefst mn eigen mok. Onderweg drink ik eigenlijk alleen water in eigen waterfles. Op kantoor hebben we plastic bekertjes en deze worden apart ingezameld.

  • Ik hergebruik mijn beker continu. De gehele dag door en pas aan t eind afwassen.
    Verder doen wij heel streng aan scheiden en proberen zoveel mogelijk op de fiets te doen.

  • Ik ga ook voor een eigen mok…vind een plastic/kartonnen beker altijd onhandig. Vooral omdat ik een T drinker ben. Zijn de bekertjes altijd zo gloeiend heet. Zou dus graag de keepcup willen winnen.
    Bij ons op het werk zijn we ook overgestapt op mokken ipv plastic bekertjes.

  • Ik ben absoluut geen voorstander van het gebruik van wegwerpbekers. Niet alleen milieubelastend, maar ook ongezond vanwege adgifte giftige stoffen bij verhitting door warme drank.

  • Ik ga liever voor een makkelijk mok die te hergebruiken is, dus dan zou een ceepcup ideaal zijn;)
    Ik waag een gokje…

    En thuis gebruiken we rvs broodtrommels en herbruikbare drinkbekers;)

  • Als het kan gebruik ik mijn eigen mok want plastic/of kartonnen bekers proef je toch iets enzo ben ik toch bezig met milieu. Verder heb ik altijd een opvouwbaar tasje in mijn tas. Ik doe mee voor de beker.

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics