Thuisleven.com > Dagje Uit & Vakantie > Ontdek de piraat in jezelf bij Het Arsenaal.

Ontdek de piraat in jezelf bij Het Arsenaal.

Mijn kinderen zijn echte rollenspelers. Ze hebben een levendige fantasie. Met name de jongens. Zo spelen ze heel graag “De Wolf en de Fakir” (van de Sprookjesboom), maar ook riddertje en piraatje. Het speelhuisje in de tuin verandert regelmatig in een groot zeeschip wat de woeste baren bevaart. Aan boord een stoere piraten bemanning en aan het roer onze jongste telg die als kapitein zal zeggen waar de vaart naar toe gaat. Er wordt door de verrekijker gekeken naar vijandelijke schepen of juist schepen om te kapen. En als ze dan een keertje moe zijn van het varen, glijden ze van de glijbaan en gaan ze in de zandbak op het onbewoonde eiland zitten om een prachtig zandfort te bouwen.

Het Arsenaal in Vlissingen.

Vandaag is het allemaal een beetje anders dan anders. We hebben een verrassing voor de kids. We gaan naar het Arsenaal in Vlissingen! Super leuk, naar het schijnt. Dat willen we dus graag eens met onze eigen ogen zien. We staan dus vroeg op en vertrekken al gauw richting het station. Daar pakken we de trein. Na een hele tijd in de trein gezeten te hebben, komen we aan in Vlissingen. Op naar het Arsenaal!

Op de landtong waar nu Het Arsenaal staat is in 1607 onze nationale zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter geboren. Tijdens de Franse bezetting is zijn geboortehuis samen met de toenmalige woonwijk op last van Napoleon gesloopt. Deze wilde er een hospitaal bouwen voor zijn soldaten. Zo ver is het echter nooit gekomen, want in 1814 verlieten de Fransen ons land. Op de fundamenten van het niet voltooide hospitaal trok de Nederlandse Staat een militair hospitaal op: het gebouw dat er nog steeds staat.
Het Arsenaal kwam in 1823 gereed en gaf onderdak aan twee compagnies van het Bataljon Infanterie. In de zomer sliepen er soldaten op de eerste verdieping, die ’s winters dienst deed als schermlokaal. Op de begane grond werden exercitie-oefeningen gehouden en stonden de compagniekarren en de brandspuit geparkeerd, die zijn inmiddels allang verdwenen.
Nadat de laatste soldaten van het bataljon Het Arsenaal hadden verlaten heeft het nog een tijd dienst gedaan als opslagdepot van Defensie. Toen in 1981 het gebouw leeg kwam te staan, werd het idee geboren voor het huidige Arsenaal-project.

Wat valt er te beleven in Het Arsenaal?

Als we binnenkomen is er al veel te zien. Op de begane grond hebben ze namelijk een aantal zeer grote aquaria staan, waaronder het Great Barrier Reef. Hier zie je de mooiste koralen en tal van zee bewoners. Er zijn 8 tropische aquaria (totaal 25.000 liter zeewater), vele kleurige vissen en koralen zien uit alle tropische zeeën ter wereld: o.a. Clownvissen, zeepaardjes, kogelvissen, doktersvissen, neerkijkvissen en murenes. Maar ook vele kleurige gorgonen, zeeanemonen en steenkoralen. Nou, het eerste dat mijn kinderen roepen is: “Hé mam, ik heb Dory gevonden!!!! En Nemo is er ook!!” Super leuk dit soort dingen!
Wat ook heel gaaf is zijn de roggen die je gewoon mag aaien! Het voelt heel raar en ik moet zeggen, ik was er wel even beetje huiverig voor. Ze lijken een beetje eng, maar zijn eigenlijk best heel vriendelijk. Als je ze aait lijken ze het zelfs prettig te vinden! Heel even betrap ik mezelf er op dat ik er een zie glimlachen! Nou ja, naar mijn idee dan.

Maar helemaal het einde en ook de favoriet van de kinderen zijn……De knabbelvisjes!!!! Stop je hand in de waterbak en ze knabbelen de dode huidcellen van je hand af. Het is een heel grappig gevoel. Ze komen op je hand af, zodra je deze in het water doet. Met meer dan 20 visjes tegelijk. Het ziet er een beetje vreemd uit, je hele arm vol visjes, maar het is erg grappig. Mijn dochter zegt: mam mij hand stinkt nu naar vis”. Nou ja, dat is wel zo, maar de handen zijn wel super zacht nu! Mooi meegenomen toch?

De eerste verdieping van Het Arsenaal.

Eenmaal op de eerste verdieping gaan de kinderen helemaal los. Een klim en klauterparadijs. Niet echt groot, maar wel leuk en sfeervol ingericht. In de stijl van Zwartbaard. Kortom super avontuurlijk. Ook lopen er piraten rond, voor entertainment.  Terwijl de kinderen lekker aan het klauteren zijn, neem ik een kopje koffie. Na het klauteren staat “De wraak van kapitein zwartbaard” op het programma.Dat is een simulator. Je gaat door het piratenhol een schip op. En je zoekt een bankje. Het is een soort 4D theater. Ja, de banken bewegen mee, de vloer en ook wind en regen. Je beleeft een spannend avontuur op zee met alle effecten die er bij horen. Alleen het einde van de film is wat zwakjes. Maar over het geheel genomen een erg leuke rit om zeker meer dan eens te doen.

De tweede verdieping van Het Arsenaal.

Hier aangekomen zie je direct allerlei piraten attributen in vitrines liggen. Pistolen, schatten, vlaggen, stukken document enzovoort. Super vet natuurlijk. Ook hebben ze hier een gevangenis nagebouwd waar piraten opgesloten zitten. Niet echt, maar poppen. Beetje Fata Morgana maar dan in piraatvorm. We gaan naar het Piraten theater. Het lijkt een groots gebeuren dus we zijn benieuwd. Maar… het was heel vreemd… Wat gebeurt er namelijk? Er begint een bandje te lopen. Op dat moment komt er ook een speler het toneel op. Die beeld uit wat de verteller op het bandje zegt. De kinderen hebben we blijkbaar minder moeite mee, maar ik vind het best wel storend. Ik zit naar een mimespeler te kijken die een verhaal uitbeeld wat door een ander verteld wordt. Waarom laten ze de spelers niet zelf het verhaal vertellen. Dat komt wat natuurlijker en echter over dan dit. Ik vind het dus niet echt wat. Mijn kids daarin tegen vinden het wel ok. Nou ja, ieder zijn ding.

Wegens de tijd zijn we niet langer gebleven, maar hebben we de trein naar huis gepakt. Het is tenslotte wel een treinrit van zo’n dikke 2 uur…. Ik ben benieuwd wie van jullie er ook al eens geweest zijn. Hebben jullie ook ervaringen met knabbelvisjes? En wat vinden jullie de mooiste aquaria (kan ook ergens anders zijn)? Ik ben heel benieuwd!
Willen jullie meer informatie over Het Arsenaal? Kijk dan eens op: Arsenaal.com. Het is zeker de moeite waard voor een bezoekje!

Lees ook:

Ben jij al eens in het Arsenaal geweest?

1 reactie

  • Ons Chantal is daar vroeger met ons mam en een vriendin geweest (ja ja Brabants, ik weet het hihi) Ik wil er zeker een keer naartoe met de kinderen 😀