Thuisleven.com > Dagje Uit & Vakantie > Nieuw evenement in Spoorwegmuseum rond trein en techniek

Nieuw evenement in Spoorwegmuseum rond trein en techniek

Van 11 t/m 19 augustus organiseert het Spoorwegmuseum een stoer en leerzaam evenement: Techlab XL. In deze week draait alles om trein en techniek. Techlab XL wordt opgebouwd rond een drietal thema’s die belangrijk zijn bij de voortbeweging van treinen: stoom, stroom en weerstand. Met spannende demonstraties en een aantal uitdagende proeven wordt de techniek achter de trein inzichtelijk gemaakt. Op het buitenterrein van het museum kunnen kinderen op drie verschillende eilanden zelf aan de slag. Het evenement Techlab XL sluit aan bij de onderwerpen van het in 2017 geopende Techlab en is tot stand gekomen dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.
Thema Stoom
Tot 1958 werden in Nederland de treinen nog getrokken door stoomlocomotieven. Het eerste thema van Techlab XL is dan ook ‘stoom’. Hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoe sterk is stoom eigenlijk? Lukt het jou om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk?
Thema Stroom
Na het stoomtijdperk verschenen elektrische treinen op het spoor. De bovenleiding zorgde voor de stroomvoorziening, daarvoor is een stroomkring nodig. Kun jij zelf een stoomkring maken? Probeer zelf in een megaspiraal of iets onder stroom staat en test je kennis met een levensgroot elektrospel.
Thema Weerstand
Naast luchtweerstand zorgt wrijving ervoor dat een trein niet eindeloos blijft doorrollen. Rails zorgen voor minder wrijving en minder weerstand. Welke materialen zijn daarvoor het meest geschikt? Test het zelf op de grote testbaan.Hoeveel kracht heb je nodig om een trein in beweging te krijgen? Probeer of je zelf sterk genoeg bent een trein in beweging te krijgen. Lukt het niet alleen? Dan doen we het met z’n allen!
Bekijk ook de promo: https://youtu.be/kNmZv1xAVU4.
Techlab
In 2017 opende het Spoorwegmuseum dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij het Techlab. In het Techlab wordt op een speelse, interactieve manier alles verteld over de techniek achter de trein. Het Techlab is ook geschikt voor schoolbezoeken. In combinatie met de educatieve website www.techlabindeklas.nl biedt het museum op deze manier alle tools voor een leuke, leerzame en passende techniekles voor het basisonderwijs. Techlab XL is een techniekevenement dat aansluit bij de thema’s uit het Techlab.

Miranda

Vriendin van Tom en moeder van Daan (14), Vera (12), Tim (10) en Iris (8).
Houdt van: vakantie's, dagje uit, winkelen, de zon, luieren in de tuin met mooi weer, gamen, kinderboeken (voor) lezen, koken, D&D spelen met vrienden en meer.

1 reactie