Maak zelf een kerstkaartenkrans
Thuisleven.com > Kerst & Oud en Nieuw > Maak zelf je eigen Kerstkaartenkrans!

Maak zelf je eigen Kerstkaartenkrans!

Ondanks het digitale tijdperk, waarin er steeds meer e-cards verstuurd worden, zijn wij een traditioneel gezin. Wij vinden het namelijk erg leuk om met kerst een handgeschreven kaart te sturen naar familie, vrienden en collega’s. En beter nog: zelf maken. Natuurlijk is het allerleukste om met Kerst een kaart te krijgen!
Eerder hingen wij de kaarten aan een draadje met knijpertjes. Maar ik heb nu iets leuks waar niet alleen ik heel blij van wordt! De kinderen kunnen dit namelijk prima zelf maken en het is geweldig om al je kerstkaarten op een leuke manier op te hangen! Wat het is? Een kerstkaartenkrans!

Wat heb je nodig voor de Kerstkaartenkrans?

  • een stuk dik ijzerdraad
  • lint of jute
  • pakje houten wasknijpers
  • groene spuitverf (bij de A) of anders plakkaatverf
  • rode kralen
  • knipper voor het ijzerdraad
  • lijmpistool
  • een lege doos
  • oude kranten

Laten we beginnen!

kerstkaartenkrans

Ik laat de kinderen oude kranten op tafel leggen. Vervolgens krijgen ze alle drie een doos en een pak houten wasknijpers. Tja, alles gaat hier in drievoud maar dat is niet erg. We maken nu een krans voor de opa en oma in Apeldoorn en een krans voor oma Eindhoven en voor ons zelf. Mooi toch? Gelijk een leuk cadeautje als we weer op bezoek gaan!
Vervolgens mogen ze de wasknijpers bovenaan de doos maken. Gewoon er op vastknijpen en klaar. Een grappig klusje, waar mijn jongste toch nog wel even mee bezig is. Grappig omdat hij ontdekt heeft dat knijpers op veel meer dingen kunnen blijven zitten dan alleen de was of de doos in kwestie. Hij heeft er een aantal op zijn mouw gedaan en loopt vervolgens door de kamer al roepend: “Whoaa, ik ben een monster! “.  Kortom: Een top middag!  Lekker lachen en gek doen en dat dankzij een paar wasknijpers. Maar er wordt ook serieus gewerkt hoor.  Mijn dochter heeft als eerste haar doos vol knijpers. En de anderen ook bijna dus tijd voor de volgende stap.

Stap 2: Spuiten!

kerstkaartenkransMet een goedkope bus groene spuitverf (je kan ook plakkaatverf gebruiken) spuiten we de wasknijpers groen. En ja, de doos wordt ook vies maar dat geeft niet. Het voordeel dat de wasknijpers zo omhoog staan, is dat je heel makkelijk beide kanten in een keer kan verven. Met de plakkaatverf gaat het ook wel, maar spuiten vind ik toch makkelijker.
Spuiten klaar? Dan drogen maar!
En wij gaan ondertussen eerst even lekker wat drinken met een lekker speculaas koekje! Daar is het echt weer voor nu!

Stap 3: monteren!

Nu de verf droog is, pakken we een stuk dik ijzerdraad. Neem een stuk van ca 40 cm. Ong. 3 cm vanaf het einde knijp je een eerste wasknijper. Dan rijg je een rode kraal aan het ijzerdraad. Dan weer een knijper, weer een kraal enzovoort tot je nog 3 cm over houd. Vervolgens draai je de uiteinden samen, zodat je als het ware een ring met knijpers en kraaltjes krijgt.  Het rijgen en knijpers eraan doen gaat de kinderen goed af. Het leuke is dat “wasknijper rijgen” niet echt een dagelijkse bezigheid is, maar daarom juist enorm leuk!
Het afwerken is eenvoudig. Neem een leuk lint of jute, wikkel dit om het samen gedraaide stukje ijzerdraad. Zet het vast met een lijmpistool. Neem een zelfde stukje lint, knoop het vast aan de krans, zodat je een lus krijgt om deze op te hangen. Natuurlijk kan je er nog een mooie strik op maken, je kan het versieren zoals jij dat wilt.

Het resultaat is een leuke krans waar je al je kerstkaarten op kwijt kan!

kerstkaartenkrans

Mijn dochter wil er een met zilververf maken, met gekleurde kralen, om zo al haar gewone kaarten aan op te hangen of notities!. Dus ik ga dit binnenkort nog een keer doen, dat snap je wel.
Ik ben wel heel benieuwd of jullie er ook een gaan maken. Heel simpel en super leuk!
Laat maar eens foto’s zien als jullie klaar zijn.

Lees ook:

Is een kerstkaartenkrans iets voor jou?

3 reacties