Zelf een windklokkenspel maken
Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > Maak je eigen wind klokkenspel!

Maak je eigen wind klokkenspel!

Hebben jullie dat ook wel eens? Dat je, als je aan het opruimen bent, tal van dingen tegenkomt waarvan je denkt: waar is dit nou toch ook weer van? Nou ik wel. Ik ruim regelmatig op, maar eens in de zoveel tijd heb ik een echte opruim bui. Dan gaat echt alles onderste boven en schuif ik zelfs de meubels op een andere plaats. Een soort voorjaarsschoonmaak, maar dan een aantal keren per jaar.

Mijn man die is het wel gewend nu dat hij eens in de zoveel tijd zijn huis verlaat om naar z’n werk te gaan, om vervolgens bij thuiskomst veel dingen op een andere plaats aan te treffen. De eerste paar dagen hoor ik dan: waar ligt dit? of  Waar ligt dat nu weer? Maar dat trekt snel bij. De kinderen vinden het nog steeds een beetje raar. Ha ha, maar ik vind het leuk. Ik houd niet van sleur, ik houd niet van dingen steeds op de zelfde plaats jaar in jaar uit. Ik wil het soms gewoon updaten.

Kom je wel eens iets tegen.

Zoals gezegd ruim ik dan best grondig op. Ik kom dan ook van alles tegen. Nu had ik laatst ook zo’n opruim bui en ik kwam talloze sleuteltjes tegen waarvan ik niet meer wist waar ze van waren. Zo oud. Ook sleutels van ons oude huis, oude fietsen die we allang niet meer hadden, of van sloten die we al een keer vervangen hadden.  En eigenlijk had ik ze weg moeten gooien, maar er schoot me iets leuks te binnen toen ik dat gerammel van de sleutels hoorde die ik bij elkaar in het zakje had gedaan. We gaan er een windvanger, een klokkenspel van maken!! Super leuk om met de kinderen te doen!

Wat heb je nodig om een klokkenspel te maken?

  • een aantal oude sleutels (liefst 5 of meer)
  • Een stok of grote tak
  • verf en kwasten
  • stukje touw
  • oude kranten voor op de tafel

Hoe ga je te werk?

Allereerst gaan de kranten op de tafel. Daarna pak je de sleuteltjes. Die gaan we verven. Eerst natuurlijk verfschortjes aan (anders heeft mama weer extra was ). We  hebben allemaal 2 sleuteltjes die we kunnen verven. Zelfs onze kleine Jeroen van 2 kan dit al helemaal zelf! Mooi toch! Zo hebben we echt een kunstwerkje wat we samen gemaakt hebben!

Ook verven we de stok. ik laat ieder kind een stukje verven. Da moeten we de stok en de sleutels even laten drogen. Tijd voor wat limonade en wat fruitspiesjes (gewoon een paar stukjes verschillende soorten fruit in een bakje met een paar stukjes kaas er bij en een losse satéprikker). Mijn kinderen vinden het geweldig om zelf een spies in elkaar te zetten door stukjes fruit aan de prikker te doen en die vervolgens heerlijk op te smikkelen.

Hoe zet je de windklok aan elkaar?

Na de limonade en de fruitspiesjes zijn de stok en de sleuteltjes droog. We kunnen nu de sleuteltjes aan de stok vast maken met een stukje touw. Dat kan gewoon katoengaren zijn, of visdraad of net wat je in huis hebt. Als het maar een beetje stevig is.  Gewoon een knoopje leggen bij de sleutel en vervolgens om het stokje knopen. Maak het touwtje zo lang als jij dat mooi en leuk vind. Hang de sleuteltjes wel op gelijke hoogte, anders waaien ze niet tegen elkaar aan in de wind.

Maak vervolgens aan de uiteinden van de stok ook een draad en knoop die zo dat je de stok op kunt hangen. En dan is je wind klokkenspel klaar. Reuze simpel, maar erg leuk om te maken. En nog leuker het geluidje wat het maakt als er een beetje wind tegen komt!

Lees ook:

Hebben jullie ook al eens zoiets gemaakt of ga je dit ook eens proberen? Ik ben heel benieuwd naar jullie foto’s!

7 reacties