Thuisleven.com
boot winterklaar maken
Thuisleven.com > Woning > Klussen > Maak je boot winterklaar

Maak je boot winterklaar

Al voor de winter begint, maak je als eigenaar van een boot de keuze of je je boot of schip in het water laat liggen of niet. Beiden hebben zijn voor- en nadelen. Bovendien hoor je in beide gevallen ook met een aantal dingen rekening te houden. Wij helpen je daar graag mee. En mocht je na dit artikel nog aanvullingen hebben laat het dan gerust weten in een reactie.

Het gemakkelijke gedeelte (losse items)

Weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan bij het makkelijkste, namelijk hetgeen wat los ligt in de boot. Hierbij kun je denken aan:

  • Alle kussens, zet ze rechtop om schimmel tegen te gaan, of was ze eens goed uit zodat ze het nieuwe bootseizoen er weer fris tegenaan kunnen.
  • Haal ook de kleding en reddingsvesten van boord. Controleer alles op onderhoud en zorg ervoor dat ook deze weer fris het nieuwe bootseizoen mee kunnen gaan.
  • Check de brandblussers en laat ze op tijd keuren.
  • Maak de boot goed schoon, al het etenswaar eruit i.v.m. eventuele vorst.
  • Zorg ervoor dat vocht geen schade aan de boot toebrengt en plaats vochtvreters.

De grotere klussen (motor, techniek, gas- en elektra, water en toiletvoorzieningen)

Ofschoon het gewone onderhoud altijd belangrijk is (olie verversen, filters checken en vernieuwen) is het in de winterperiode des te belangrijker om eens alles goed na te lopen en vorstbestendig te maken. Ook hierin werk je in een aantal stappen de grotere klussen af. Te beginnen bij de motor!

Als je een gesloten koelwatersysteem hebt dan kan daar in principe niet zo heel veel aan misgaan. Bij een open koelsysteem is het echter wel belangrijk om de zaak winterklaar te make aangezien er water van buitenaf aangezogen wordt om de motor te koelen. Water die in het systeem blijft staan kan het systeem kapot vriezen.

Om te zorgen dat er geen water in het systeem blijft staan sluit je de afsluiter van de waterinlaat. Hierna draai de je wierfilter open. Daarna laat je de motor draaien terwijl je rustig deĀ antivries voor de bootĀ in de wierfilter giet. Zet de motor uit als er antivries achter uit de uitlaat van het koelwatersysteem komt. (Vang dit wel op met een emmertje, antivries is zeer slecht voor het milieu) Zet de afsluiters dicht. Draai de afsluiter van de inlaat een keer open en dicht, zodat er antivries in de kogel/afsluiter komt. Nu je koelwatersysteem winterklaar is kun je je klaar maken voor de volgende klus: techniek, gas en elektra volgens een handig afwerklijstje:

  • Gasflessen koppel je natuurlijk het liefst af en berg je veilig thuis op, op een droge plek met ventilatie.
  • Laat de accu’s altijd volgeladen en laadt ze tussendoor eens op. Zodra een accu ontlaadt verandert de elektrolyt namelijk in water en is de kans op bevriezing aanwezig. Ook als je ze thuis ergens opbergt.
  • Eigenlijk is het sowieso beter om al het elektrische apparatuur van boord af te halen en thuis op te slaan. Spuit nog wel even aan boord de open verbindingen en contactpunten in met vochtwerende spray tegen corrosie.
  • Besteed aandacht aan draaiende delen, zoals stuurkolom, lieren etc. Zorg dat tandwielen e.d. ingevet zijn.
  • Verwijder water uit de bilge en maak deze schoon. Ook de gasbun goed schoon- en droogmaken.

Niet giftige antivriesEn dan komen we bij de laatste grote klus uit: de toilet en drinkwatervoorziening.
Gebruik voor alle watersystemen aan boord een niet giftige antivries. Hier doe je niet alleen jezelf een groot plezier mee maar ook de dieren in en rondom het water maar ook het milieu. Onthoudt ook dat uiteindelijk alle giftige stoffen in het grondwater terecht komen met alle gevolgen van dien.
Pomp niet alleen de leidingen droog in de boot maar koppel ook, daar waar mogelijk is, de leidingen uit elkaar om ook echt alle restjes water eruit te krijgen. Ook het drinkwater wat nog aanwezig is, kun je het beste weg doen.

De laatste klus (romp en dek)

Alle onderdelen aan boord zijn nu goed nagekeken en winterklaar gemaakt. Nu is het tijd om de laatste dingen in orde te maken. Denk hierbij aan het schoonmaken van het dek, polyester in de was te zetten en werk plekken bij daar waar nodig is. Dit is tevens het moment om de verf erbij te pakken om de boot weer netjes te laten stralen zodra ze weer het water in mag.

Ben je klaar dan gebruik je uiteraard een afdekzeil om je boot te beschermen tegen de kou maar ook tegen eventuele vogelpoep en andere ongewenste dingen. Zet eventuele luiken of kisten in de boot nog even open voor je het zeil erover heen gooit, zo kunnen die ruimtes goed luchten en voorkom je schimmel!

Is jouw boot al winterklaar?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiƫn, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

  • Wij hebben hem verkocht voor de winter. Was een kleine boot.

    Onze droom is ooit nog zo’n jachtje waar je ook in kunt slapen.

    Als manlief weer een leuke opknapper tegenkomt dan zal er wel weer Ć©Ć©n komen.

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics