DIY muurhanger dennenappels
Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > Maak een te gekke hanger met dennenappels!

Maak een te gekke hanger met dennenappels!

De echte warmte lijkt al weer wat weg te trekken. Als ik ’s morgens buiten kom, voelt het toch een stuk frisser aan. In de middag is het wel lekker buiten.Maar toch, iets in mij zegt dat de herfst er aan komt. Mijn favoriete seizoen. Ik ben dol op de herfst, de kleuren, de geuren, de wind door mijn haar. En als ik dan na een heerlijke wandeling weer thuis ben, is het echt tijd voor een potje herfst thee. En dan heerlijk met een pot thee en koekjes op tafel, en ik met een goed boek op de bank. Genieten!

Maar zover is het nog niet. Al hoewel, het begint er toch echt op te lijken. De eerste eikeltjes zijn al gevallen en zelfs al dennenappels. En laat ik daar nu net een super leuk idee mee hebben! Je kan je huis zo eenvoudig in herfstsfeer brengen. Ik ben er in elk geval dol op. Maar goed, dennenappels. Je kan er namelijk hele leuke muurhangertjes van maken. En je hebt helemaal niet zoveel dingen nodig. En nog beter: de kinderen kunnen het zelf maken! Nou ja, soms een klein beetje hulp van mama. En dat komt goed uit nu ze een aantal vriendjes hier hebben vanwege een speelafspraakje. Daar maken we dan maar gelijk een knutselafspraakje van! En wat zijn ze enthousiast dat ze gaan verven! Nou dat is weer extra leuk voor mama.

Wat heb je nodig voor het maken van een dennenappel hanger?

  • Dennenappels (mocht je die niet in jouw omgeving kunnen vinden, je kan ze ook voor vrij weinig kopen bij een winkel als Xenox of Action).
  • Verf (plakkaatverf, dat is ook nog eens uitwasbaar)
  • Kwasten (gewoon de budget variant is prima)
    de benodigdheden staan klaar
  • Beetje stevig ijzerdraad (waar je bloemen mee kan binden bijv.)
  • Glitters (super leuk effect! )
  • Kraaltjes (ik hou van houten, maar gekleurde plastic is ook prima)
  • washi tape
  • Oude kranten / oud tafelkleed(afneembaar) en verfschortjes

Stap 1 Hoe ga je te werk?

Ik laat de kinderen eerst een verfschort aantrekken (anders zit alles straks onder de verf, hun kennende, ha ha). Ondertussen leg ik de kranten vast op tafel. We hebben dennenappels. Niet al te grote, gewoon mooi midden maatje. Iedereen krijgt een kwastje en een dennenappel. We gaan als eerste de dennenappels verven! Dat is echt super leuk om te doen! De kinderen zijn er heel aandachtig mee bezig. De meiden gebruiken veelal rose en wit. Hoewel mijn dochter weer een uitzondering is en gaat voor groen . Zelfs mijn jongste van 3 kan dennenappels verven. Het is mooi dat dit dus echt iets is wat ze allemaal kunnen doen en er ook nog eens plezier aan beleven.

Stap 2: glitter!!!

De dennenappels zijn nu geverfd en ze zijn nog nat. Ieder kind krijgt een schaaltje of bakje. Hierin zetten we de nog natte dennenappel. En dan komt het bling effect: GLITTER!!  Omdat ik veel knutsel heb ik ook redelijk wat glitter in huis. In heel veel kleuren. Super handig nu dus. Ik zet de glitter op tafel en laat iedereen kiezen wat hij of zij wil. En dan: strooien maar! Wat een geweldig effect die glitter op de natte verf. En wat ziet dat er straks leuk uit als de verf droog is! Na het aanbrengen van de glitter moet je de dennenappel wel even laten drogen. Gelukkig gaat dat wel vrij snel. Maar in de tussentijd kunnen we mooi het koordje maken, waar we de dennenappel straks aan gaan hangen.

Stap 3: een koordje maken.

Neem ongeveer 30cm aan ijzerdraad. Knip dit af met een tangetje of een oude schaar.  Maak aan de onderkant een lusje in het ijzerdraad, zodat wanneer er kraaltjes aangeregen worden, deze er niet afglijden. Vervolgens gaan de kinderen kralen rijgen. Ze kunnen ongeveer drie kwart van het draad vol rijgen. Je hebt namelijk wat draad nodig om het hartje bovenaan te maken. Als ze klaar zijn met rijgen, maak je met het bovenste stukje een rondje met het draad. Het uiteinde van het draad draai je zo dicht mogelijk bij de bovenste kraal een aantal keren om het draad heen. Zo draai je de draad vast. Pak vervolgens de bovenkant van het rondje wat je zojuist hebt gemaakt en druk deze aan de bovenkant licht in. Zo ontstaat er een hart vorm. Hierbij moet ik wel even helpen, want dat lukt de kinderen nog niet.

Dan even kijken of de dennenappels al droog zijn. Mijn zoon test het graag even en zegt: Ja mam, die zijn helemaal droog!” Dan kan je tenslotte het onderste lusje een paar keer om de top van de dennenappel wikkelen. Bijna klaar. Pak een klein stukje washi tape en wikkel dit om  het stukje draad net boven de bovenste kraal. Zo zie je het gedraaide draad niet meer, en het staat ook nog eens feestelijk! Je kan de dennenappels aan de muur hangen, aan een deurknop van een kast, of zelfs in de kerstboom. Ze zijn gewoon gezellig om in huis te hebben. De vriendjes en vriendinnetjes nemen er in ieder geval een mee naar huis. Een echte verrassing voor hun moeders! Mijn dochter heeft de groene van haar op haar kamer aan de kleding kast gehangen. Het geeft toch net ff wat meer sfeer.

DIY muurhanger dennenappels

Lees ook:

Hebben jullie ook ooit zoiets gemaakt? Of lijkt het je leuk om dit ook eens te proberen? Ik ben heel benieuwd naar jullie foto’s!

4 reacties