Ga je je binnenkort aan een renovatie avontuur wagen? Dat is erg spannend! Een verbouwing plannen is één ding, maar weten wat het allemaal gaat kosten? Dat is vaak een ander paar mouwen. Toch is een duidelijk zicht op je budget super belangrijk als je niet halverwege voor verrassingen wil komen te staan. Gelukkig krijg je met een beetje voorbereiding al snel een idee van wat je verbouwing ongeveer gaat kosten. In deze blog leggen we uit hoe je eraan begint.
Start met een realistisch plan
Voordat je begint te tellen, is het belangrijk dat je exact weet wat je wil aanpakken. Gaat het om een kleine opfrissing of een totaalrenovatie? Wil je enkel je badkamer vernieuwen of gooi je heel je indeling om? Zet alles op papier, zo concreet mogelijk. Dat helpt niet alleen bij het opmaken van een budget, maar ook bij het vergelijken van offertes.
Vraag offertes op bij meerdere aannemers
Eens je plannen duidelijk zijn, is het tijd om prijzen te verzamelen. Contacteer verschillende aannemers en leveranciers, en vraag gedetailleerde offertes. Let erop dat alles mooi opgesplitst is: materiaalkosten, werkuren, eventuele afbraakwerken… Zo krijg je een goed zicht op waar je geld naartoe gaat, en kan je makkelijker keuzes maken of bijsturen als het nodig is.
Denk aan de afwerking
Afwerking maakt vaak het verschil, maar dat voel je ook in je portemonnee. Er is een groot prijsverschil tussen standaardtegels en luxueuzere materialen zoals natuursteen tegels. Die laatste geven uiteraard een chiquere uitstraling, maar kunnen je budget serieus beïnvloeden. Het loont dus de moeite om daar vooraf over na te denken en even te tellen welke materialen en aankopen binnen je budget passen.
Vergeet de verborgen kosten niet
Naast de evidente zaken zoals materiaal en werkuren, zijn er ook een hoop “verborgen” kosten waar je best op voorbereid bent. Denk aan afvoer van afval, het huren van een container, eventuele keuringen of extra kosten bij problemen die pas tijdens de werken aan het licht komen. Bouw een marge in van minstens 10 à 15% bovenop je geschatte budget. Zo blijf je gespaard van stress als er iets tegenzit.
Maak keuzes die bij je levensstijl passen
Je hoeft niet altijd voor de duurste optie te gaan om kwaliteit te krijgen. Hou vooral ook rekening met je gezinssituatie, levensstijl en gebruik. Een gezin met jonge kinderen heeft andere noden dan een alleenstaande of een koppel dat vaak op reis is. Een duurzame vloer zoals een parket is bijvoorbeeld ideaal als je warmte en gezelligheid wil combineren met een lange levensduur, maar dat vraagt natuurlijk ook het juiste onderhoud.
Gebruik een budgettool of Excel
Er bestaan handige tools en apps om je verbouwbudget op te volgen, maar een simpele Excel-tabel kan ook perfect werken. Hou alle kosten netjes bij, categoriseer ze, en actualiseer je document regelmatig. Zo krijg je beter grip op je uitgaven en kan je sneller ingrijpen als je merkt dat je over budget dreigt te gaan.
Lees ook:
- Een frisse start: zo haal je meer energie uit je ochtend
- De top 10 bierbrouwerijen van Nederland: deze brouwers moet je kennen (en proeven)
Heb jij wel eens verborgen kosten gehad?
Foto: impermo.be
#ad
Ja bij grote aanpassingen, zijn er wel eens extra onvoorziene zaken naar voren gekomen.
Ja regelmatig. Wanneer je aan een verbouwing begint, komen er altijd dingen bij, waar je dan tegenaan loopt