Thuisleven.com > Dagje Uit & Vakantie > Iquana Reptielen Zoo- Ben jij bang voor slangen of spinnen?

Iquana Reptielen Zoo- Ben jij bang voor slangen of spinnen?

Het is zomervakantie. De kinderen hebben zo’n 6 weken vakantie. En wat nu te doen? Nou wij hebben wel een super leuke tip voor je! Ga eens naar Iguana Reptielen Zoo in Vlissingen! Wat kan je daar zien en is het de moeite waard? Nou, lees dit maar eens!

We gaan met de trein vanuit Eindhoven naar Vlissingen. Best een lange trip, maar ondanks dat, is het prima te doen met de kinderen. Na 2 keer overstappen en 2 uur en een kwartier later komen we aan op station Vlissingen. Een klein station, maar oh wat ruikt het heerlijk naar Zee! Echt genieten al! We lopen het station uit en steken twee sluizen over. Super leuk. Je loopt over een loopbrug en dat is op zich al gaaf. De kinderen vinden het spannend want dat doen ze namelijk ook niet iedere dag. Aan de overkant lopen we verder richting centrum.

Iquana Reptielen Zoo.

In het centrum zien we al gauw borden richting Iquana Reptielen Zoo. Dit is geen gewone dierentuin of museum. Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Door de overheid en particulieren worden dieren aangebracht die in beslag zijn genomen of om welke reden dan ook niet meer gewenst zijn. Het doel van Iquana is om alle dieren weer terug in de vrij natuur te brengen. Dat is niet altijd mogelijk, en dan proberen ze om de dieren in natuurreservaten onder te brengen. De nu nog overgebleven dieren proberen ze in dieren tuinen en vergelijkbare organisaties onder te brengen.

Dan zijn er nog altijd nog veel dieren waarvoor geen bestemming is, deze worden dan blijvend verzorgd in Iguana. Om de verzorging van deze dieren te kunnen bekostigen is van een klein deel hieruit de tentoonstelling samengesteld. Dit zijn dieren die niet meer terug kunnen in de natuur, bijvoorbeeld omdat hun biotoop verwoest is, of omdat ze gehandicapt zijn en een oog of een poot missen. Iquana is Europa’s grootste, geheel overdekte Reptielen Zoo. Verdeeld over vier gebouwen zijn ruim vijfhonderd levende reptielen, amfibieen en insecten uit de hele wereld te zien. Van een schorpioen tot een meer dan 7 meter lange Netpython. Er zijn kikkers, padden, salamanders, slangen, hagedissen, krokodilachtigen, schildpadden, insecten, vogelspinnen etc. Er is zelfs een babykamer, waar eieren worden uitgebroed en jonge dieren te zien zijn.

Wat is er super leuk aan de Iquana Reptielen Zoo?

Wat erg leuk is, is de manier waarop het personeel betrokken is. We kijken naar een slang met een bult in zijn nek. De mevrouw van de Iquana Reptielen Zoo legt uit dat het inderdaad net lijkt of de slang een muisje opgegeten heeft. Echter, het blijkt een tumor te zijn. Daarom is het dier afgestaan. Ze loopt even weg en komt vervolgens terug met “de oude jas”van de slang. Bijna tweemaal de lengte van een volwassene. En we mogen het nog aanraken ook! Mijn kinderen vinden dit geweldig. “Het voelt als plastic of dun papier, mam”

Wat ook erg leuk is is de route volgen. De blauwe slangetjes met gele pijltjes er in zorgen er voor dat je alles te zien krijgt. Mijn zoontje vindt het net een speurtocht en loopt vol enthousiasme door  de zalen voor de dieren en de blauwe slangetjes! En wat is er veel! Zo mooi dat je alles van dichtbij kan bekijken. Maar ook dat ze de keerzijde laten zien. Tassen gemaakt van krokodillenhuid of schoenen van slangenhuid. Ook zie je overal vragen aan de muren over de dieren in de zoo. Leuk om te doen, leuk om te kijken en super leerzaam!

Wat ook een leuk weetje is, is dat de Zoo is gevestigd in het oude raadhuis. Van boven tot beneden zijn er dieren gevestigd. Zelfs in de voormalige cellen, diep beneden in de kerkers zijn dieren gevestigd. Natuurlijk is er wel e.e.a. aangepast, maar toch, je ziet de schoonheid van het gebouw nog steeds. Ik houd van oude gebouwen en ik vind dat het op deze manier heel goed benut wordt!

Hot or not?

Deze Reptielen Zoo is echt een must! Je bent met de totale route zeker een 2 tot 2,5 uur bezig. Je kan er wat te drinken en snoepen krijgen mocht je dorst of trek hebben. Het is kindvriendelijk. Wel een nadeel is dat er heel veel trappen zijn. Mensen met een rolstoel kunnen dit museum dus niet bezichtigen. Wat verder positief is en dat is voor mij ook altijd een ding als ik met de kinderen op stap ga, de prijs:

Kinderen tot 3 jaar zijn gratis en tot 11 jaar kost het € 8,-. Volwassenen betalen € 9,50. Dat is naar mijn mening zeer goede prijs kwaliteit verhouding, wellicht misschien nog aan de goedkope kant. Maar hoe dan ook de Iquana Reptielen Zoo is zeer de moeite waard!

Van dinsdag tot en met zaterdag zijn ze open van 10 tot 17.30 uur. Op zondag en maandag van 13 tot 17.30 uur.

Ik zou zeggen: ga eens kijken en het is ook nog eens prima te combineren met een bezoekje aan de boulevard! Heerlijk toch? Mijn kinderen hebben er van genoten, jullie de volgende keer?

Lees ook:

Voeg commentaar toe