Thuisleven.com > Dagje Uit & Vakantie > Ik haat Smurfen!!!!!

Ik haat Smurfen!!!!!

Gesmurfd?

Wie kent niet deze kreet van Gargamel, de boze tovenaar uit de tekenfilmserie de smurfen? De smurfen zijn bedacht door Peyo, een striptekenaar. Hij gebruikte de smurfen als nevenpersonages in de stripreeks Johan en Pirrewiet. In 1959 kregen de smurfen hun eigen strip en vanaf toen zijn ze niet meer weg te denken. Er verschenen smurfenfiguurtjes (die je vroeger nog kon sparen door te tanken bij een benzinepomp), boeken, films maar nu ook: de musical!

Zoals velen ben ik ook opgegroeid met een smurfenperiode. Ik had vroeger smurfenhuisjes, smurfjes en tal spulletjes. Ik kon er uren mee spelen. Nu ik zelf kinderen heb liggen de interesses wat anders. Mijn kinderen vinden de smurfenfilms helemaal te gek. Ze worden regelmatig opgezet door mijn jongste 2 kinderen. Die genieten keer op keer van de blunders van Gargamel en de vrolijke liedjes.

Naar de musical

Nu komt de reclame van de smurfenmusical voor bij. Mijn zoon schiet gelijk omhoog en zegt: Daar wil ik heen!!! Tja… Ik moet zeggen: het idee van mensen verkleed als smurf die over een podium staan te hoppen trekt  me niet zo erg aan… Maar ala, we gaan toch kijken. En al gauw zijn de kaartjes besteld.

Na weken wachten is het nu dan zo ver: We gaan er naar toe!  Mijn zoon heeft er al helemaal zin in!. We vertrekken op tijd per bakfiets. Onderweg vertelt hij honderduit over wat hij hoopt te gaan zien. Ik moet zeggen: ik ben ook wel benieuwd.

Eenmaal aangekomen brengen we onze jassen naar de garderobe. Eerst nog even langs de toiletten (wel zo handig, leert de ervaring). Dan de zaal in. Uiteindelijk gaat het licht uit…

De musical

Het verhaal van de musical gaat over Gargamel die de lente weg tovert met behulp van het toverboek van moeder natuur. Het zou nooit meer Lente worden. Daar gaan de smurfen, die zich de hele winter al verheugd hadden op het lentefeest, natuurlijk een stokje voor steken.

Moeder natuur en Gargamel

Het is een vrolijke musical, waarbij zowel van handpoppen als gespeelde personages gebruik gemaakt wordt. Zo blijven de verhoudingen van de smurfen ten opzichte van mensen goed. De liedjes die gezongen worden zijn op veelal moderne muziek. Gargamel waagt zich zelfs aan een rap. Das toch wel leuk om te zien. De kwaliteit van de zang was best wel ok. Gargamel vond ik er toch wel bovenuit steken. Zijn zang was geoefend en prettig in het gehoor. Moeder natuur was ook wel ok, maar net ff een beetje teveel tante til-achtig.  De smurfen, tja, die zitten er soms een beetje naast, maar dat is niet zo erg.

Wat wel erg leuk is, is dat ze de hele zaal (en ook mijn zoon) meekrijgen in hun enthousiasme. De vele kinderen zwaaien en zingen allemaal mee met hun helden. De musical is echt erg leuk, maar met name voor de kinderen leuk. Er wordt in ieder geval veel gelachen en de kinderen genieten zichtbaar. Mijn zoon zat met grote ogen te kijken op het puntje van zijn stoel. En dat terwijl ik dacht dat hij niet zo lang stil zou kunnen zitten. Hij genoot!!! Onze dag is in ieder geval geslaagd!

Conclusie

De musical is zeer zeker een aanrader, met name als je jonge kinderen hebt. Vanaf 3 jaar  is deze voorstelling al geschikt. Let wel: ze moeten nog wel even stil kunnen zitten tot aan de pauze.  Ik zou persoonlijk vanaf 4 jaar doen.  De merchandise is echter behoorlijk aan de prijs. Een kleine action smurffiguur kost € 5,- en een kleine knuffel (ca 20 cm hoog max) al een € 10,-. En dan heb je niet iets bijzonders. Maar de merchandise daar gelaten: de musical is zeer zeker wel de moeite waard om te gaan zien. Let wel: hij is maar 1 maand in Nederland, dus als je hem wilt zien moet je er snel bij zijn!

3 reacties