Select Page

Ik woon inmiddels in mijn derde woning. Maar ondanks dat ik al drie keer ben verhuisd, blijft het regelen van de hypotheek altijd een spannend en soms overweldigend proces. Je moet met van alles rekening houden, zoals de maximale hypotheek die je kunt krijgen, wat de meest gunstige rente is, hoe de rentestanden überhaupt staan, en natuurlijk wat de huizenprijzen doen. In dit artikel helpen we je met deze onderwerpen en geven we je tips voor het berekenen van je hypotheek en hoe je de beste keuzes kunt maken voor jouw situatie.

Hoeveel kun je eigenlijk lenen?

Voorkom teleurstelling en kijk voordat je de woningmarkt afstruint voor je nieuwe woning eerst wat je maximaal kunt lenen. Je bent namelijk, helaas, niet de eerste die zijn droomhuis vindt en tot de ontdekking komt dat je de hypotheek niet rond krijgt. Hoeveel je kunt lenen hangt af van meerdere factoren, zoals je inkomen, je vaste lasten, of je nog andere leningen hebt, en de rentestand op het moment van afsluiten. De rente die je betaalt op je hypotheek beïnvloedt namelijk direct hoeveel je per maand aan je woning kwijt zult zijn.

Gelukkig zijn er een aantal online tools, zoals de hypotheek berekenen tool van De Hypotheker, die je kunnen helpen met het uitrekenen van hoeveel je kunt lenen. Met de tool kun je snel en eenvoudig een indicatie krijgen van het bedrag dat je kunt lenen op basis van jouw persoonlijke situatie. Dit geeft meteen een goed idee van wat je plafond is en binnen welke prijsklasse je een woning kunt zoeken.

De rol van rentestanden

Zoals al gezegd, speelt de rentestand een belangrijke rol bij het bepalen van je maandlasten en de totale kosten van je hypotheek. In de afgelopen jaren zijn de rentestanden een beetje opgelopen ten opzichte van de jaren rondom 2020, toen ze historisch laag waren. Maar recentelijk zien we ze door het economische klimaat weer een beetje dalen. Afhankelijk van de situatie kan het dus handig zijn om snel een hypotheek af te sluiten, of juist een klein beetje langer te wachten.

Daarom is het verstandig om de rentestanden goed in de gaten te houden. Ook hier heeft De Hypotheker een handige webpagina gecreëerd waar je alle rentestanden kunt vinden en eenvoudig kunt vergelijken. Met de Rentebarometer krijg je inzicht of de rente in de nabije toekomst zal stijgen, dalen of gelijk blijven. Zo kun je bepalen welk tarief het beste bij jouw situatie past en of het slim is om nu een hypotheek af te sluiten of nog even te wachten. Op dit moment ziet het eruit dat de rentes in de nabije toekomst verder zullen dalen.

Een mooi huis tegen de juiste prijs

Als je weet hoeveel je kunt lenen en hoeveel dit je per maand gaat kosten tegen een bepaalde rentestand, dan ben je klaar om de juiste, betaalbare woning te vinden. Maar ook dit is niet gemakkelijk. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Nederland namelijk flink gestegen. Vooral in de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, betaal je een behoorlijk bedrag voor zelfs een kleine woning. Dit maakt het voor starters moeilijk om een betaalbare woning te vinden.

Naast de vraagprijs bepaalt de lokale vraag naar woningen ook of er typisch overboden wordt, of juist afgedongen. Bij een hoge vraag, in een gewilde buurt, kan het zomaar zijn dat er tientallen gegadigden komen voor een bezichtiging. Het zou jammer zijn als je droomwoning aan je neus voorbijgaat omdat je een bod hebt uitgebracht dat wel binnen je budget valt, maar net wat lager is dan dat van een andere bieder. Daarom is het belangrijk om de huizenmarkt goed in de gaten te houden. Een stijgende markt kan betekenen dat je sneller moet handelen om te voorkomen dat de prijzen verder stijgen. Via de huizenprijzen in Nederland pagina van De Hypotheker blijf je goed op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op de woningmarkt.

Tips voor de eerste koper

Als eerste koper is het cruciaal om goed voorbereid te zijn. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

  1. Bereken je hypotheek: Gebruik de tool om je maximale hypotheek te berekenen.
  2. Houd de rentestanden in de gaten: Bepaal of de huidige rentestand acceptabel is, of wacht nog even als er verwacht wordt dat de rente zal dalen.
  3. Blijf op de hoogte van de huizenprijzen: Wees je bewust van de ontwikkelingen in de markt, zodat je weet wat een realistische prijs is voor de woning die je op het oog hebt. Overbied alleen als je weet dat de vraagprijs van de woning redelijk, of aan de lage kant is.
  4. Schakel hulp in: Super belangrijk! Schakel hulp in als je er even niet uitkomt. Een goede hypotheekadviseur kan je helpen de lastige procedures rondom hypotheekaanvragen te navigeren. En ondanks dat ze wat geld kosten, leveren ze dit vaak dubbel en dwars op.

Lees ook:

Hebben jullie een koop- of huurwoning?

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics